Ge mig fem: Långa jackor

Under årets kallare månader krävs ofta en längre jacka för att man verkligen ska hålla värmen. Alternativen är dock många – King guidar er till fem vinnande val när det kommer till ytterplagg av längre modell.

Hugo Lindberg  |  Publicerad 2014-01-08 08:30  |  Lästid: 2 minuter
Ge mig fem: Långa jackor
Enkelknäppt och rakt skuren ytterrock från Acnes höstkollektion.

Enkelknäppt rock

En enkelknäppt, rakt skuren ullrock tillhör de mest klassiska ytterplagg man kan hitta. Endast ett dubbelknäppt dito kan mäta sig med det eleganta intryck som en enkelknäppt rock ger. Ullrockar i andra modeller såsom duffeln och skepparkavajen har svårt att ge samma dressade känsla och tjänar såtillvida sämre om man vill ha en mer dressad stil med kostym i basen.

Ge mig fem: Långa jackor
Parkan är förknippad med såväl Vespa-burna mods liksom militären. En något rymligare passform är att föredra.

Parkas

Militärparkan är starkt förknippad med mods och hur de såg ut i filmen Quadrophenia från 1979 snarare än i Stefan Jarls modstrilogi. Känslan blir avsevärt mer neddressad och parkan gör sig såtillvida bättre till jeans och workwearkavaj än kostymbyxor och kashmirdito.

Ge mig fem: Långa jackor
Gloverall tillhör de mest klassiska tillverkarna av dufflar. Bilden är hämtad ur märkets kampanj för rådande vinter.

Duffel

Duffeln är en universitetsklassiker som närmast blivit en symbol för hela preppymodet. Den karakteriseras av sina spännen vanligtvis gjorda i trä eller horn. Detta i kombination med att duffeln ofta är försedd med en kapuschong gör att känslan blir mer ungdomlig och ledig än vad en mer klassisk ullrock signalerar, på gott och ont naturligtvis.

Ge mig fem: Långa jackor
Få plagg signalerar så mycket ”fuck off” som en dubbelknäppt rock. Foto: The Sartorialist.

Dubbelknäppt rock

Den dubbelknäppta rocken är ett intressant substitut till ett enkelknäppt dito såväl som till en skepparkavaj. Att man kallar den dubbelknäppta kavajen för ”framgångskavajen” är inget nytt och den dubbelknäppta rocken signalerar lite samma sak. Kombinationen av de dubbla knappraderna och de ofta något bredare slagen ger en ytterrock med mycket pondus.

Ge mig fem: Långa jackor
Holländske konstnären och klockarmbandsmakaren Julien Landa har en stor garderob som han delar med sig av via Instagram.

Längre dunjacka

Normalt sett är dunjackan något kortare men varianter i längre utförande finns också. Dunplagg är överhuvudtaget väldigt värmande och står sig bra mot kraftig kyla. I längre utförande klarar dessa jackor det mesta – exempelvis en expedition vid någon av världens kallaste platser.

Dela på Facebook
Tweeta