Ge mig fem: Plagg med halsknäppning

Pikén, Anoraken och farfarströjan är några exempel. Men är knäppningen i halsen praktisk eller bara för syns skull? King guidar dig till plaggen med halsknäppning.

Hugo Lindberg  |  Publicerad 2014-08-07 20:31  |  Lästid: 2 minuter
Ge mig fem: Plagg med halsknäppning
Foto: Kinfolk.

Pikén

Pikén, eller tenniströjan, heter som den heter på grund av den svala väv som de normalt görs i – bomullspiké. Tack vare tygets luftgenomsläppliga kvalitéer är plagget främst förknippats med sommaren. Signifikativt för dessa tröjor är också halsknäppning och krage. Faktum är att pikéer görs i andra tyger än just piké. Halsknäppningen och kragen blir man däremot inte av med.

Ge mig fem: Plagg med halsknäppning
Farfarströja från A.P.C. (Très Bien). Pris: 1 650 kronor.

Farfarströjan

Farfarströjan kan bäst beskrivas som en piké utan krage. Då de ofta görs i elastiska jerseytyger får knäppningen i plaggets halsringning ses som utsmyckning. Vad som ursprungligen var något av ett ”trikåplagg” främst avsett som ett undre lager för att hålla värmen, har dock förfinats med tiden och eleganta varianter i tunna ullkvalitéer är idag inte ovanligt.

Ge mig fem: Plagg med halsknäppning
Skjorta i popover-modell signerat Arpenteur.

Popover-skjortan

Skjortor i så kallad ”popover-modell” har man sett en del av de senaste åren och Our Legacy har gjort det till något av ett signum med dragkedjeprydda varianter. Vanligast är varianter med tre eller flera knappar men även skjortor med endast en öppning för huvudet förekommer.

Ge mig fem: Plagg med halsknäppning
Polotröja med dragkedja i halsen signerat John Smedley. (Mr Porter). Pris: 2 300 kronor.

Polotröjan

Polotröjor med knappar eller dragkedja i halsen har dalat i popularitet sedan glansdagarna på 90-talet. Dessa tröjor är dock på väg tillbaka och en rad italienska lyxmärken har redan dessa tröjor i sitt sortiment, då ofta gjorda i material som kashmir och lammull.

Ge mig fem: Plagg med halsknäppning
Anorak i regntät nylonväv när K-Way får säga sitt. (Oi Polloi). Pris: 500 kronor.

Anoraken

Jackor med dragkedja i halsen har ofta använts i sport- och fritidssammanhang då det ger utrymme för en större magficka med förvaringsmöjligheter för något större objekt. Oavsett om man ämnar att gå runt i skogen, åka snowboard eller bara använda i stan, utgör halsknäppningen en snygg detalj som syns på såväl regn- som dun- och vindjackor.

Dela på Facebook
Tweeta