Glasklart!

Så matchar du rätt dryck med rätt glas.

Joel Ågren  |  Publicerad 2012-09-26 11:46  |  Lästid: 2 minuter
Glasklart!
1. Ölglas, 2. champagneglas, 3. cocktailglas, 4. rödvinsglas, 5. vitvinsglas.

1. Ölglas
När det gäller öl – och framförallt lager – bör fokus ligga på att ge skummet rikligt med utrymme. En potent skumkrona samlar aromerna i skummet och hindrar smakämnen och kolsyra från att ”fly” glaset. Använda glasen till enbart öl. Att servera exempelvis mjölk i glasen dödar nämligen skummet. 

2. Champagneglas
Ett riktigt champagneglas är att föredra när man inmundigar den förnäma franska drycken. Den långsmala formen gör att kolsyran behålls i glaset i längsta möjliga mån. Spillrisken är dessutom avsevärt mycket lägre än i det vidare coupeglaset. 

3. Cocktailglas
En klassiker i som kommer i många skepnader, varav det 007-kompatibla martiniglaset är den mest klassiska. Det bör rymma mellan 9-18 cl och ha en lång stjälk så att du inte värmer upp drinken med handen. 


4. Rödvinsglas
Ju mer komplext ett rödvin är, desto mer utrymme behöver det för att oxidera och jämna ut smakerna. Kännetecknas därför ofta av större kupa med en något avsmalnande öppning för att fånga in aromerna.

5. Vitvinsglas
Vissa menar att vita viner – precis som röda – kommer till sin rätt i en större kupa och att åtskillnaden mellan rödvin- och vitvinsglas är en estetisk fråga. För långsamdrickare är dock traditionella vitvinsglas (25 cl) att föredra då den mindre kupan bevarar temperaturen på kylt vitt vin. 

Glasklart!
6. Whiskyglas, 7. snapsglas, 8. dessertvinglas, 9. highballglas.

6. Whiskyglas
Rocksglas, old fashioned-glas, lowballglas… Kärt barn har många namn. Snyggast är tumblermodellen med tjock botten, men det tulpanformade whiskyprovarglaset gör ett bättre jobb att samla spritens aromer. Förutom den guldfärgade Mad Men-spirituosan gör sig tumblerglas utmärkt för "korta" drinkar som Whisky Sour och White Russian.

7. Grappaglas
Grappa (druvstjälk på italienska) har gått från den italienska vinbondens favorit till barer världen över. Brännvinet, gjort på destillerade druvrester, dricks i smala flöjtglas med lätt utsvängda kanter som framhäver fruktaromerna.


8. Dessertvinglas
Glaset är utformade för att rikta det söta vinet mot den bakre delen av tungan, vilket minskar risken för en sötmachock. Den nätta storleken gör glasen till ett idealiskt val för starkviner som portvin och sherry.

9. Highballglas
Höga, smala och ofta raka glas som rymmer mellan 24-36 cl. De så kallade collinsglasen är något högre och smalare medan det mer rymliga coolerglasen inte sällan rymmer upp till 60 cl. Glasfamiljen används ofta till tropiska fruktdrinkar och virila longdrinks som Cuba Libre.

Dela på Facebook
Tweeta