Gör bostadskarriär!

Alexander Norén, författare till boken "Hög på hus", leder vägen till det perfekta boendet.

Joel Ågren  |  Publicerad 2013-07-29 08:00  |  Lästid: 3 minuter
Gör bostadskarriär!
Det är lätt att bli yr när det ska köpas eller säljas bostad – Alexander Norén guidar dig genom djungeln.
Gör bostadskarriär!
”Hög på hus” av SVT-profilen Alexander Norén.

SÄLJTIPS

Leta fokuserat

– Glöm drömbostaden och inse att du inte kan få allt. Utgå från två tre kriterier som du anser är viktigast. Avgränsa sökområdet geografiskt så att du hinner titta på alla objekt som uppfyller dina krav. Endast då får du tillräckligt bra koll på prisläget att du känner igen ett fynd när du ser det.

 

Tur är tålamod

Går du på tillräckligt många visningar så kommer fyndet att dyka upp förr eller senare.

Var bestämd

När du väl hittat det rätta objektet finns det ingen tid att vela. Försök att undvika budgivning genom att lägga ett tidsbegränsat förhandsbud som är försiktigt men inte fräckt. De flesta människor faller för ”hellre en fågel i handen…”

Leta dyrt

Fokusera på objekten som verkar överprissatta. De står ofta osålda länge vilket får spekulanter att dra öronen åt sig. Väntar man tillräckligt länge blir säljaren till slut mottaglig för bud under begärt pris.

Stalka

Ta reda på varför säljaren säljer och om de redan har köpt nytt. Mäklaren svarar påfallande ofta ärligt på sådana frågor. Är säljaren i behov av en snabb affär eller cool nog att vänta på rätt bud?

Sov på saken

Titta på de objekt som verkar intressanta i god tid, helst före ordinarie visning. Det ger dig tid att använda den reflekterande delen av hjärnan i stället för att trampa i de beslutsfällor som man ofta faller i när man är stressad och känslostyrd.


125

Så många år tar det i genomsnitt för en svensk bostadsrättsinnehavare att betala av sitt bolån. Omkring hälften av alla bolånekunder amorterar inte alls, vilket är en av orsakerna till de rekordhöga svenska bostadspriserna.

KÖPTIPS

Ensam är stark 

Tro inte att mäklaren står på din sida. Mäklarens mål är att snabbt bli klar med din affär och gå vidare till nästa, inte att lägga extra tid på att maxa försäljningspriset på just din bostad.

Svälj inte säljsnacket

Annonser i bostadsbilagor är till 99 procent till för att mäklaren ska göra reklam för sig själv gentemot potentiella säljare. Gå inte på säljsnacket om deras annonspaket.

Proffsfotografera mera

Bra bilder på nätet är det absolut viktigaste i din marknadsföring. Kosta på dig en proffsfotograf som är bra på ljussättning och bildbehandling och som vet hur man möblerar om för att få varje rum att komma till sin rätt på bild.

Homestagea själv

95 procent av effekten med homestaging uppnås genom att man plockar bort och möblerar om bland de möbler man redan har. Ta hjälp av någon med fräscha ögon, städa kliniskt rent och inred funktionellt och neutralt så är du hemma.

Visa din bästa sida

Visningen är lite som första dejten. Du har bara en chans att göra ett första intryck. På en minut har motparten cementerat sin bild av dig. Är den positiv ses dina eventuella skavanker med blida ögon. Ett dåligt första intryck resulterar i motsatsen.

Budgivning lönar sig

Det bästa sättet att få priset att stiga så högt som bostaden förtjänar på så kort tid som möjligt är med budgivning. Vid ”accepterat pris” blir säljaren mer beroende av att mäklaren värderat rätt och riskerar i slutändan att sälja för billigt.


Dela på Facebook
Tweeta