Gucci tar ställning för vapenlagar – skänker 4 miljoner till proteströrelse

Gucci skänker fyra miljoner kronor till den nationella rörelsen "March For Our Lives", som i mars ska demonstrera för strängare vapenlagar i USA.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-27 11:42  |  Lästid: 2 minuter

Gucci ansluter sig till den proteströrelse som har formats efter den senaste skolmassakern i USA. Nu meddelar det italienska modeföretaget att de skänker en halv miljon dollar, motsvarande fyra miljoner svenska kronor, till stöd för proteströrelsen ”March for our lives”.

Det var under alla hjärtans dag i år som 19-åringen Nikolas Cruz tog sig in på Marjory Stoneman Douglas School i Parkland, Florida med ett automatvapen, som han köpt helt lagligt, och började skjuta mot lärare och elever. 17 personer miste livet i skolskjutningen, som är den tredje mest dödliga hittills i USA.

Efter massakern har överlevande elever på skolan gjort uppror mot de liberala vapenlagarna i landet. Den 18-åriga studenten Emma Gonzalez blev viral efter ett kraftfullt tal två dagar senare, där hon tillsammans med sina skolkamrater gick till attack mot Donald Trump och vapenlobbyn och krävde striktare vapenlagar.

Än så länge har de inte fått något gehör från presidenten, som nyligen föreslog att man i stället skulle beväpna lärare på skolorna och ge dem en bonus om de har med sig vapen till jobbet. Förslaget har väckt starka reaktioner, inte minst från lärarna själva, som genom hashtaggen #ArmMeWith uttryckt att de hellre vill beväpnas med tid och resurser. Parkland-överlevarna har också anklagats för att vara skådespelare som jobbar för anti-vapen-organisationer.

Men protesterna fortsätter. En nationell demonstration under parollen ”March For Our Lives” kommer att hållas i Washington DC den 24 mars, där människor från hela landet kommer att samlas i huvudstaden för att kräva att skolelevers liv och säkerhet blir en prioriterad fråga. Enligt Washington Post räknar man med att en halv miljon människor kommer att delta i demonstrationen. 

Guccis donation till proteströrelsen är i hög grad kopplad till företagets egna erfarenheter av vapenvåld, skriver Business of Fashion. En av deras anställda miste livet och en annan skadades i massakern på nattklubben Pulse i Florida 2016, där totalt 49 personer miste livet. 

”Vi står med March For Our Lives och de orädda eleverna över hela landet som kräver att deras liv och säkerhet prioriteras”, skriver Gucci i ett uttalande. ”Vi har alla blivit direkt eller indirekt påverkade av de här meningslösa tragedierna, och Gucci är stolta över att ansluta sig till rörelsen”.

Guccis kreativa chef Alessandro Michele har gjort ett uttalande på egen hand angående företagets donation. ”Jag är rörd av de här studenternas mod. Min kärlek är med dem och den kommer att vara bredvid dem den 24 mars”, sa han till Women’s Wear Daily.

Gucci är inte ensamma om att ha tagit ställning i vapenfrågan. Designers som Tom Ford, Zac Posen och Christian Siriano är en del av organisationen Everytown for Gun Safety, som har ett eget moderåd, skriver GQ.

Skolskjutningen i Florida och de kraftiga protesterna från de överlevande har även engagerat en mängd tv-personligheter och kändisar i USA. Igår kväll meddelade Jimmy Fallon att han kommer att delta i demonstrationen i Washington DC i mars tillsammans med sin familj. ”De skapar förändring. Det här är en riktig revolution” sa han.

Dela på Facebook
Tweeta