Guide: 19 anledningar att resa till Paris

Mer dekadent än London och mer sofistikerat än Berlin. King ger dig 19 anledningar att boka en semesterhelg i Paris.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2018-07-23 15:01  |  Lästid: 7 minuter

Hotell

 

1. Grand Amour Hotel

En natt eller två på Grand Amour Hotel kommer att göra gott för ditt Instagramkonto. Om du uppskattar värdeord som ”chic”, ”boutique” och ”lifestyle” kommer du att trivas som fisken i vattnet. Hotellet ligger i tionde arrondissementet och är det snäppet hippare syskonet till Hotel Amour i Pigalle. Inget hotell är så fullbokat under modeveckan i Paris som Grand Amour.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

2. Hôtel Costes

En gång flög Kim Kardashian till Paris bara för att äta Hôtel Costes cheesecake. Vad du väljer att göra med den informationen är helt upp till dig. Oavsett är Costes ett klassiskt lyxhotell beläget på ett lika klassiskt shoppingstråk – Rue Saint-Honoré. En flott weekend i Paris tillbringas med fördel på här. Om inte resebudgeten tillåter en vistelse på hotellet bör du definitivt gå hit för en drink. God stämning utlovas.

 


Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

3 Les Jardins du Marais

Ett både snyggt och ytterst trivsamt hotell i Marais (som ju kryllar av bra barer och butiker). Inte minst ligger hotellet bara några minuter bort från Picasso-museet och Notre Dame för den som vill ta en turisttur. Les Jardins du Marais hyser 265 rum i art déco-stil och stoltserar med en privat trädgård som är mycket trevlig att äta frukost i. Och med frukost menar vi givetvis en enkel espresso och en Gauloises.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Restaurang

 

4. Restaurant A.T.

Paris är världs­berömt för sina dryga servitörer, men det finns knep för att förbättra stämningen en aning. Ett sätt är att alltid säga "bonjour" var än du sätter din fot. Det gillar fransmännen. Ett annat sätt är att gå till Restaurant A.T, där är personalen lika magisk som maten, lagad av den kulinariske konstnären Atsushi Tanaka. Uttrycket "att äta med ögonen" har aldrig passat bättre.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

5. Jones

Restaurang Jones känner du igen från långt håll: På restaurangskylten sitter en vit ljuslåda med bokstaven J som täcker B:et till den hajpade restaurang som tidigare hette Bones. Här står restaurangägaren Florent­Ciccoli i köket och serverar små, naggande goda portioner av typen pilgrimsmussla, burrata och sparris med lardo. Men precis som med de andra restaurangtipsen går det precis lika bra att skippa käket och bara ta ett glas vin.

A post shared by Restaurant Jones (@jonesrestaurantparis) on


 

6. Au Passage

Bar- och restaurangtipsen i den här guiden ingår i ett mycket Paristypiskt mönster: Nästan alla har en vinlista som är till brädden fylld av naturviner och nästan alla har en kock som serverar franska smårätter som delas broderligt. Au Passage är definitivt inget undantag. Här kommer rätterna och vinerna på löpande band. Är du inte proppmätt (eller överförfriskad) när du går härifrån har du gjort fel. På Au Passage är det gott och kul att äta!

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Design

 

7. Hermès Museum

Hermès har en rik historia i ordets samtliga bemärkelser. Modehuset grundades i Paris för snart 200 år sedan och har varit ett av världens mest aktade sedan dess. Ovanför varumärkets anrika flaggskeppsbutik på 24 Rue du Faubourg Saint-­Honoré finns ett litet, fint museum där familjen Hermès privata samling kläder och antika möbler finns att beskåda.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

8. Villa Savoye

I utkanterna av Paris, i pittoreska Poissy, ligger det arkitektoniska mästerverket Villa Savoye. Det modernistiska huset är ritat av arkitekten Le Corbusier och uppfördes som bostadshus mellan 1928 och 1931. I dag används det som museum. Ett måste för dig som är intresserad av arkitektur. För dig som känner att du inte har råd med en resa till Paris finns Villa Savoye som lego. Bygg själv och känn dig som Le Corbusier i egen hög person.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

9. Palais de Tokyo

Precis vid Seine och Eiffeltornet ligger Palais de Tokyo, stans trendigaste konsthall och Frankrikes absolut största museum inom modern konst och arkitektur. Den östra flygeln ägs av Paris stad och hyser Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, medan den västra flygeln ägs av franska staten och inrymmer Palais de Tokyo: Site de création contemporaine. Tillsammans utgör de ett av Europas viktigaste konstcenter. Smakfullt så det förslår.


Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Shopping

 

10. A.P.C.

"A.P.C. – du är i mina tankar", sjöng Anna Book och syftade på Jean Touitous varumärke Atelier de Production et de Création, förkortat A.P.C. Varumärket är av parisisk börd, och i den franska huvudstaden ligger således originalbutiken. Är du shopping­sugen ska du genast styra stegen till 112 Rue Vieille du Temple och bränna hela din semesterkassa på minimalistiska A.P.C.-skjortor av bästa sort.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

11. L'Eclaireur

1980 öppnade fransmannen Armand Hadida herrmodebutiken L'Eclaireur i en källare på Champs-Élysées. Butiken blev en av de första någonsin att sälja varumärken som Prada, Maison Martin Margiela, Dries Van Noten och Helmut Lang i Frankrike. Än i dag ligger L'Eclaireur i framkant på modefronten och säljer högkvalitativa kläder från så smala varumärken att inte ens den snobbigaste av Kingläsare har hört talas om dem.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

12. Galerie Patrick Seguin

Är du en person som får gåshud av att höra namn som Jean Prouvé, Charlotte Perriand, Pierre Jeanneret, Le Corbusier och Jean Royère? Tänkte väl det. Då kommer du att trivas på det 300 kvadrat­meter stora, Jean Nouvel-ritade galleriet Galerie Patrick Seguin. Här gör du bäst i att gå efter devisen: Behöver du fråga vad det kostar har du förmodligen inte råd. Galleriet erbjuder möbler i absolut världsklass.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Bar

 

13. La Favorite

Finns det något bättre än att sitta på en uteservering i Paris? Nix! Vare sig du vill äta lunch (förslagsvis råbiffen) eller sitta ute hela natten och dricka vin (förslagsvis vitt krispigt) bör du besöka Marais-baren med det passande namnet La Favorite. Klientelet består av en perfekt mix av turister och parisare. Bättre spanläge får man leta efter.


Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

14. Clown Bar

Gänget bakom den populära fine dining-restaurangen Saturne, med den Tokyo-födde superkocken Sota Atsumi i täten, har tagit över denna belle époque-lokal på Rue Amelot. Resultatet är en stimmig, fransk-­japansk bistro vid namn Clown Bar där naturvin och mellanrätter står på menyn. Amerikanska prestigeguiden Eater har kallat stället för "den mest spännande restaurangen i Paris". Alltid mycket och roligt folk. Kom i tid!

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Häng

 

15. Parc des Buttes Chaumont

Minst en gång under alla Parisresor måste man ta sig till det 19:e arrondissementet, närmare bestämt till Parc des Buttes Chaumon – en av Europas vackraste parker. Det mest kända landmärket är Temple de la Sibylle, ett tempel högst upp på en klippa 50 meter ovanför marken i en konstgjord sjö. Packa en picknickkorg med baguette, ost och vin och gör en heldag av det.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

16. Père-Lachaise

Edith Piaf, Oscar Wilde, Marcel Proust, Molière, Maria Callas, Chopin, Jim Morrison. Alla vilar de på Cimetière du Père-Lachaise, även känt som "De dödas stad". Förutom den smått bisarra kändisspaning som Paris största kyrkogård har ett erbjuda är området fantastiskt att promenera i. Lite kalla fakta: De 70 000 gravarna på den 43 hektar stora ytan lockar 3,5 miljoner besökare varje år, vilket gör den till världens mest besökta kyrkogård.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

17. Shakespeare and Company

Världens mest kända bokhandel är utan tvekan Shakespeare and Company i Paris. Fokus har legat på engelskspråkig litteratur ända sedan starten 1919 och butiken var den första att ge ut James Joyces på den tiden kontroversiella roman Odysseus. Den tre våningar höga bokhandeln har dessutom agerat vardagsrum (och sovrum) åt giganter som F Scott Fitzgerald, Jack Kerouac, Allen Ginsberg och Ernest Hemingway.


Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

Klubb

 

18. Wanderlust

På en enorm terrass vid Cité de la Mode med utsikt över Seine ligger Wanderlust – Paris bästa sommarklubb. Stället bjuder in till en rad olika event, med alltifrån dagsfester till hiphopkonserter, men oftast är det nattklubb med fokus på tunga, internationella dj:ar, inte sällan från electro- och house-­scenen. Festa under bar himmel hela natten lång eller kom förbi tidigt på en cocktail.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris

 

19. Silencio

Silencio är en semiprivat nattklubb i mytomspunna Montmartre som bjuder in till exklusiva fester, konserter, vernissager och filmvisningar. Klubben är endast för medlemmar fram till midnatt, men därefter är det fritt fram (beroende på evenemang). Grunda­ren är ingen mindre än Twin Peaks-skaparen David Lynch, så räkna med en surrealistisk kväll. Stället är för övrigt döpt efter nattklubben med samma namn i David Lynchs klassiska thriller Mulholland Drive från 2001.

Guide: 19 anledningar att resa till Paris
Dela på Facebook
Tweeta