Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven

Omotiverade utskällningar, vild vuxenmobbning, grova bögskämt och ett hjärta av guld – I åtta säsonger såg Jeremy Piven, alias Ari Gold, till att Entourage var värt att titta på. Nu kommer äntligen filmen om kompisgänget som försöker slå sig fram i Hollywood. King hängde gäng med vår favoritagent på en takbar i Beverly Hills.

Tina Jøhnk Christensen  |  Publicerad 2015-07-31 09:00  |  Lästid: 11 minuter
Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Jeremy Piven tolkar Auguste Rodin. Foto: Bulls

Jeremy Piven

Född: 26 juli 1965 (0 år) på Manhattan, New York, USA
Längd: 1,78 cm
Familj: SysternShira Piven samt föräldrarna Byrne och Joyce Piven.
Filmer och TV-serier i urval: Haft roller i succéfilmer som Heat, Grosse Point Blank, Rush Hour 2, Black Hawk Down, och The Kingdom.
Aktuell med: Som Hollywoods argaste agent Ari Gold i filmen Entourage
Utmärkelser: Primetime Emmy Awards

En förvånad åskådarskara kunde under Golden Globe-galan i fjol notera att märkliga saker hänt tycktes ha hänt med Jeremy Piven. Han brukar vanligtvis vara en tillmötesgående offentlig person, villig att stanna och låta sig fotograferas, aldrig utan en autograf till någon väntande beundrare vid kravallstaketet. Så icke denna gång. Iklädd smoking och med en arrogant, avfärdande gest åt den skrikande folkmassan trängde han sig förbi, avlossandes mördande blickar mot det uppbåd av pressfotografer som insisterade på att få ta hans bild framför en vägg prydd med sponsorlogotyper. I hasorna hade han en handfull av sina medspelare från Entourage: Kevin Connelly, Emmanuelle Chriqui, Jerry Ferrara, Adrian Grenier och Kevin Dillon.

Vadan detta normbrytande beteende, ett faux pas av rang i ett Hollywood där kindpussen och den till intet förpliktigande inställsamheten är norm? Har Piven överförfriskat sig i samband med förfest? Är det kokain? Hybris över framgångarna för brittiska kostymseriedramat Mr Selfridge? Saken är den att ingen av de inblandade var på plats för galan skull: Man tog helt enkelt tillfället i akt för att spela in en scen till den länge efterlängtade filmen Entourage, vilket rimligtvis måste sparat in hundratusentals dollar i gage till statister. Det var därmed inte Jeremy Pivens nya otrevliga personlighet som visades upp för första gången, utan gamle hederlige Ari Gold. 

Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

Några månader har hunnit gå när jag och Jeremy träffas på Beverly Hills Hilton för att talas vid över ett glas eller två. Det är tidig kväll, men än så länge är allt lugnt. En handfull semi-celebra gäster dricker stillsamt champagne kring poolen medan solen sänker sig i Stilla havet. Jeremy ser ut som om han haft en lång dag: Borta är den Ari Goldska intensiteten, ersatt av en helpivensk avslappning när han lutar sig tillbaka och gör sig bästa för att inte spoila filmen för mycket i sina svar.


– Jag vet inte hur mycket jag kan avslöja. Inte så mycket, med tanke på att filmen är tänkt att innehålla en del överraskningar. Jag tror och hoppas att ni i publiken kommer att gilla det sätt på vilket vi flätade in den scenen i filmen, för den kommer rätt oannonserad. Vi har arbetat om slutet rejält, och det kommer att höja hela filmen.


Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Allover Press

Apropå sitt inhopp på Golden Globe kommer Jeremy snabbt in på prisutdelningar och galor i största allmänhet, någonting han kallar för en sorts initieringsrit som varje skådespelare måste gå igenom. Även om hans senaste Golden Globe-gala fick utgöra kulisser till ännu en dag på jobbet är Jeremy Piven knappast främmande inför vare sig nomineringar eller vinster: Från 2006 till 2008 vann han tre Emmys i rad för sin tolkning av demonagenten Ari Gold, och sex gånger har han stått bland de nominerade till Golden Globes för sitt arbete med Entourage. Allt har inte varit en dans på rosor, dock: Jeremy har själv svårt att glömma sitt sägenomspunna klavertramp under 2007 års gala, då han reste sig för att påbörja triumfmarschen ner mot scenen och podiet i tron om att han hade vunnit. Det hade han inte. Namnet som lästes upp tillhörde i själva verket Jeremy Irons.

 

Ari Golds bästa citat #1

People, get Vincent Chase’s brother, Johnny Chase, a job. Any job! I don’t care if it’s a porn shoot in which he is being gang-raped by silverback apes, if there are cameras rolling, everybody wins.

– Avsnitt 6, Three’s Company, Säsong 3

 

– Det var ett ärligt misstag. Tänk dig själv: Du sitter där på helspänn, full av förväntan, och så hör du hur presentatören läser upp ditt namn: ”Jeremy”. Du reser dig. Därpå fortsätter presentatören med efternamnet, och det råkar vara ”Irons”, och du inser att du står och blir filmad inför miljonpublik, och allt du kan göra är att sätta dig ner igen, så diskret och värdigt som är möjligt under omständigheterna. Och visst, det är roligt, om än på min bekostnad – det är klart att det fanns ett mått av förnedring i det. Sådant är livet. Nu börjar jag rapa upp klichéer här, men det är också sanning: Det är en ära att bli nominerad och att alls få vara där, tillsammans med resten av mina ensemblekollegor och bla bla bla. Så sammanfattningsvis var det en fantastisk kväll hur som helst.


Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

 Det skulle visa sig att Jeremys egen förväntade vinst inte bara var motiverad av övertro på egen förmåga: Han vann året därpå. Av en olycklig slump råkade detta året vara just det då ingen gala hölls, vilket var ett led i den då pågående strejk som brutit ut bland manusförfattarna. Jeremy blev istället varse sin vinst via radio, mitt under pågående filminspelning annorstädes.


– Jag älskar galan som fenomen. Det är lite av en branschfest, och inte alls pretentiöst. Alla har roligt. Folk äter och dricker och skålar med varandra. Med det sagt, så ja: Jag hade hemskt gärna tagit emot min utmärkelse på den riktiga galan, men sådant är livet och livet spelar oss små spratt så att vi kan lära oss saker av dem. Jag är ödmjuk och känner mig ärad.Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Allover Press

Jeremys karriär har tagit honom till många av jordens avkrokar vid det här laget – tillsammans med några goda vänner gjorde han till och med en resedokumentär om Indien för några år sedan – men Sverige är inte en av dem. Han gör sitt bästa för att se ångerfull ut inför mina förebrående blickar, och det är en komplimang till hans förmåga som skådespelare att han lyckas ganska väl – trots att han befinner sig i en bekväm soffa i en kvällsvarmt Beverly Hills. Kanske skulle han kunna tänka sig att tajma sitt första besök lagom till det aktuella numret av King kommer ut i butik, bedyrar han, innan han raskt byter ämne och, full av empati och taktfullhet, drar sig till minnes sina möten med ätten Skarsgård, vars patriark Stellan figurerade i inte mindre än tre Entourageavsnitt under säsongen 2008 i rollen som den geniförklarade tyske regissören Verner Vollstedt. I samma veva fick Jeremy även tillfälle att träffa äldste sonen Alexander, som han inte tvekar att beskriva som en superstjärna. Han prisar utan att skräda orden den ur skådespelarmässig synpunkt fina svenska genpoolen.


– Stellan är ett geni. Killar som han hjälpte oss verkligen att jorda serien i verkligheten, helt enkelt för att han är så förbannat duktig. Får man fatt i en person som honom, som är villig att dela med sig av sin talang och sin förmåga, då får man en verklig känsla i arbetet. Hans roll var en väldigt excentrisk regissör som verkligen inte tänkte ta någon skit från Vinnie Chase, vilket kanske känns som en sorts karikatyr, men med tanke på att Stellan är en sådan underbar skådespelare som är beredd att göra sitt jobb fullt ut kan han liksom jaga oss rasande genom en korridor med en sådan ärlighet att det framstår som helt rimligt. Jag önskar att jag kunde fått jobba med folk av Stellans kaliber varje dag under Entourage-inspelningarna, för den sortens gäststjärnor hörde inte till vanligheterna. 

Ari Golds bästa citat #2

First rule of being a manager: Control the star’s fucking girlfriend cause Yoko Ono is macro-psychotic.

– Avsnitt 5, The Script and the Sherpa, Säsong 1

 

I slutändan fick Entourage hela åtta säsonger på HBO, för att till sist ros i hamn år 2011. Under den tiden hann Jeremy Pivens inkarnation Ari Gold att bli populärkulturellt allmängods: Ett koleriskt monster i ständig pendel mellan hybris och mindervärdeskomplex, villig att gå över lik i sin jakt på någon sorts agentmässigt världsherravälde. Den mer specifika förlagan till Ari Gold heter också Ari: Ari Emanuel, händelsevis bror till den Rahm Emanuel som var Barack Obamas stabschef från 2008 till 2010, och som sedermera tillträdde borgmästarposten i Chicago. Ari Emanuel började sin bana som agent inom agenturen ICM, men fick sparken med buller och bång då hans planer att ta med sig ett flertal dignitärer och skapa en konkurrerande agentur uppdagades av företagets chef. Emanuel tog dock det hela med ro, och skapade omedelbart den egna byrån Endeavor, som snabbt tog mark på ICM:s bekostnad och cementerade Ari Emanuels position i Hollywood. Han är idag att betrakta som en legend. Entourage är som säkert bekant löst baserat på exekutive producenten Mark Wahlbergs egna erfarenheter som ung skådespelare, och mycket riktigt representerades han av just Ari Emanuel.


– Det finns många agenter som påminner mycket om Ari Gold i större eller mindre utsträckning. Många är humana och beskedliga, andra är aggressiva, folkilskna, vansinniga vithajar. Visst finns de. Som du säkert förhoppningvis märker nu när vi sitter och pratar tillsammans är jag inte alls som Ari Gold i privata sammanhang. Har du sett mig mycket på tv kanske det är en surrealistisk upplevelse för dig.


Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Michelangelos David a la Piven. Foto: Bulls

Jag berättar att den reaktionen eventuellt kan ha motverkats av att ha sett honom i titelrollen i Mr Selfridge, brittiska ITV:s framgångsrika kostymdrama om grundaren till varuhuset Selfridges, än idag högst vitalt och beläget mitt på Londons Oxford Street. Harry Gordon Selfridge är till karaktären så långt ifrån Ari Gold man kan tänka sig: Lugn, omtänksam, rättvis och förnuftig. Att Ari Gold och Jeremy Piven därmed är olika personer blir snabbt ganska uppenbart, men ingalunda för alla: Det händer fortfarande att folk stannar Jeremy på gatan för att skälla ut honom och berätta vilket rövhål han är. Detta trots att seriens Ari Gold började visa mer och mer komplexitet allt eftersom serien fortskred. Man kan fråga sig om bilden av den fradgatuggande agenten kommer att fördjupas ytterligare i filmen? Eller så kan man fråga Jeremy Piven direkt.


– Jag skulle säga att Ari Gold kommer att tända på alla Ari Gold-cylindrar, för att ta till en kliché. Jag anar att han kanske kommer att komma till viss insikt om vad det är han uppskattar mest i livet, vilket är hans hustru och barn, och att tanken på att förlora dem är förkrossande. När han tar sig an Hollywood och samtidigt försöker säkra familjens framtid kommer han att fördubbla sina ansträngningar, och förvandlas till en sorts passionerat rivningsklot. Samtidigt kommer han att göra sitt bästa för att behärska sig. Tänk dig honom sitta i sin bil och lyssna på en meditations-dvd samtidigt som världen faller samman runt omkring honom.Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

Att gestalta Ari Gold i åtta säsonger innebar en hel del arbete för Jeremy, även jämfört med seriens övriga ensemble. Gold stor alltid i bjärt kontrast mot alla andra i den fiktive Vincent Chases följe: Medan de levde livets glada dagar tillsammans på diverse glassiga platser i och kring Los Angeles vande vi oss snabbt vid att Ari Gold rätta element var bakom ett skrivbord, vrålandes invektiv över telefon åt någon stackare som misshagat honom. 


– Du måste förstå att min rollfigur är väldigt uttrycksfull. Han har mängder av monologer, han sprutar ord och bär ofta upp en hel scen ensam – det är sådant man lever för som skådespelare. Att ha en halv replik inspelad på en strand omgiven av tjejer i bikini vore en picknick i jämförelse.Jeremy berättar om hur han bjöd in de övriga huvudrollsinnehavarna till en middag för att återknyta en bekantskap som på många sätt och vis legat i träda i några år – i synnerhet då Jeremy själv tillbringat sju månader om året i Storbritannien sedan arbetet med Mr Selfridge inleddes.


– Kevin Connolly är väl undantaget: han och jag har verkligen hållit kontakten under all den tid som gått medan man försökt få en filminspelning till stånd. Han påminner väldigt mycket om sin karaktär även i verkliga livet: Mycket tankfull och lojal till naturen.


Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

Är du nervös för att filmen kan floppa?
– Tja, jag vet att Doug Ellin, seriens skapare, har gjort ett fantastiskt jobb och skrivit vad som i mina ögon framstår som en bra film. Inspelningen gick som tåget, och alla återvände till sina roller med stor inlevelse. Om folk är nyfikna på vad som hänt med entouraget efter serien, vilket jag tror att de är, anar jag att de kommer att bli positivt överraskade.


Hur påverkas du av dåliga recensioner? Blir du sårad? Gråter du?
– Om jag gråter? Nja. Men visst fanns det en tid då jag blev sårad av dåliga recensioner: När man är en enkel, knegande skådespelare som flyger under radarn för de allra flesta är det aldrig någon som bemödar sig att skriva elak skit om dig, och när du blir tillräckligt exponerad för att utgöra en tacksam måltavla är det lätt att bli defensiv och känna att påhoppen är rätt omotiverade. Det är något speciellt med min karaktär också, förstås: När han är väldigt otrevlig i serien kanske det ligger nära till hands att dra slutsatsen att jag också är väldigt otrevlig, och därmed förtjänar all skit jag kan få. Jag upplever det som ett amerikanskt fenomen, dock: I andra kulturer verkar publiken mer införstådda med premissen att du är en person privat och spelar en annan i ditt yrke.Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

I samband med en intervju 2005 beskrev Jeremy sig själv som 113 år gammal och fortfarande singel. Tio år har gått sedan dess, och till sommaren fyller han 50.


– Jag är fortfarande singel. Allt i livet handlar om timing. Min resa har varit fascinerande, och länge var det min högsta prioritet att fortsätta jobba och att göra ett så bra jobb jag bara kunde. Man kommer dock till en punkt där det inte är tillräckligt för att fylla livet med innehåll. Jag är medveten om det, och var det nog redan då. Så jag är medveten om att det optimala vore att ha en partner.Det är förhoppningsvis en tröst att Jeremy Piven på Hollywoodskt manér inte ser ut att vara ett halvt sekel gammal än. Han är uppenbarligen i god form, har ett slätt ansikte som antyder god kunskap om hudvårdsprodukter och är rätt ungdomlig även till sättet, dagen till ära iklädd en läderjacka signerat John Varvatos, en t-shirt av samma märke, jeans från Big Star samt pjuck från Domenico Vacca.


– Äsch. Allt jag har gjort är att hålla mig aktiv och proaktiv. Jag tror att det är lätt för folk i allmänhet att förlika sig med sin ålder och ge upp. Det är den lates ursäkt, och själv tycker jag tvärtom att jag är starkare och mer kapabel i dag än jag varit någonsin tidigare i livet.

 

Ari Golds bästa citat #3

Fuck the phones, Lloyd! Unless Carmen Electra calls for an emergency tittie-fuck, don’t answer!

– Avsnitt 8, The Release, Säsong 3

När det gäller skådespeleri är det svårt att tänka sig någon som fått en bättre start i livet än Jeremy Piven. Han är så att säga född med en dramaturgisk silversked i mun: Både pappa Byrne och mamma Joyce var skådespelare och dramalärare, och grundade tillsammans The Piven Theatre Workshop i barndomens Illinois. Här fick Jeremy också sin första utbildning, för att gå vidare till att studera teater på högskolenivå. En kollega som också fick sin första teaterskolning hos paret Piven var John Cusack, med vilken Jeremy är mycket god vän och omsider också kom att dela lägenhet med. Om någon skarpsynt läsare noterat att Cusack och Piven gärna förekommer i samma filmer är detta förklaringen.


– Skådespeleriet har alltid varit en naturlig del av mitt liv, och jag har hållit på med det länge. Jag är ingen tvålfager gosse som blev upptäckt i en galleria en dag.

Guldläge för bioaktuelle Jeremy Piven
Foto: Bulls

Det har varit en lång resa, och jag är förberedd på att den ska bli bra mycket längre.
Solen har gått ner, och Los Angeles kvällsbelysning börjat glittra i skymningsljuset. Vi ska just resa och gå när vi inser att vi aldrig ens fick våra drinkar. Trots att baren, Trader Vic’s Lounge, är så gott som övergiven har kyparna inte ens tagit någon notis om vår närvaro. Nu är det försent.


– Jag är så berömd att vi har suttit här i fyrtio minuter utan att någon ens kommit förbi och frågat om vi vill ha ett glas vatten. Sug på den.

 

Läs även: Entourage for dummies – King sammanfattar de 8 säsongerna

Dela på Facebook
Tweeta