Hållbarhetsexperten: Så undviker du att stödja slaveri när du handlar kläder

En tumregel är att inte handla jättebilliga kläder på internet, säger Svensk Handel Stils kanslichef.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-08-25 11:56  |  Lästid: 2 minuter

I juli kom en rapporten Global Slavery Index 2018, som kartlägger förekomsten av och risken för vad som kallas för modernt slaveri i olika branscher. Enligt den rapporten går mer pengar till industrier där människor jobbar under slavliknande förhållanden via mode och kläder än någon annan industri bortsett från teknik.

Maria Sandow är kanslichef på Svensk Handel Stil och näringspolitisk expert på hållbarhet. Hon känner igen problemet, men ser också ett ljus i tunneln.
– Risken är hög i klädindustrin, jag tror alla är medvetna om det. Men jag tycker det har hänt mycket de senaste åren, det har blivit mer transparent och lättare att spåra, säger hon.

Enligt henne är det en svår fråga, eftersom produktionskedjan är så komplex. Det räcker inte med att bara granska fabrikerna där kläderna sys, man måste gå hela vägen tillbaka till bomullsodlingarna.


Det är också dåligt med märkningar på kläderna som garanterar att de är producerade på ett schysst sätt, än så länge. 
– Oftast är det en kostnadsfråga. De vanligaste märkningarna handlar om materialet, till exempel att det är ekologiskt. Men säger inget om de sociala bitarna, säger hon.

Men enligt Sandow har flera företag blivit allt mer medvetna, och jobbar aktivt för att deras kläder ska vara tillverkade på ett schysst sätt, och engagemanget för hållbarhetsfrågor ökar hela tiden.
– Vi vet att kunderna bryr sig, och de flesta vill att det här ska ingå som en naturlig del i företagens arbete, säger hon, och fortsätter:
– Kring millennieskiftet var det mest drivet av kritik och media, men nu är det allt mer av egen övertygelse och med tydliga målsättningar kring hållbarhet.

De företag som har ett seriöst arbete kring produktionskedjan beskriver det oftast på sin hemsida, så som konsument är det enkelt att ta reda på vilka företag som är bra.

Varor som man kan ha anledning att se upp med är det som kan köpas av anonyma säljare på gatumarknader, eller superbilligt på sajter som säljer direkt från tillverkare långt borta – till exempel Wish och Alibaba.


Och även om de är få finns det några märkningar man kan titta efter. – Svanen, EU Ecolabel, Fairtrade Textile, SA 8000 och GOTS förekommer på hemtextil och kläder. Där ingår både miljö och arbetsförhållanden från fiber till färdig textil. Oeko-Tex har fokus på kemikalier och fibrer i materialet, men de tar också hänsyn till produktionsförhållanden. Det finns en "utbyggd" variant av Oeko-Tex som heter Step, som även garanterar miljö och arbetsförhållanden i produktionen, säger Maria Sandow.

 

Läs också:

Dela på Facebook
Tweeta