Här är 9 saker du inte visste om den norska folkdräkten

Den 17 maj firar Norge sin nationaldag, och många gör det i traditionella folkdräkter de kallar bunader. Här är 9 saker du kanske inte visste om Norges kanske äldsta modetrend.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-05-17 08:56  |  Lästid: 2 minuter

Den traditionella norska folkdräkten är en flera hundra år gammal tradition, men till skillnad från den svenska motsvarigheten används den fortfarande flitigt på högtidsdagar. Faktum är att traditionen är starkare än någonsin – även bland unga. Men vad är egentligen grejen? Vi reder ut.

1. De bärs av både kvinnor och män – även om de är vanligare bland kvinnor. I en enkät från 2013 svarade 66 procent av kvinnorna och 18 procent av männen att de har en egen bunad. 34 procent tycker att dräkten är sexig. 

2. Vilken bunad du ska ha beror på varifrån i landet du kommer – enligt traditionen ska det gå att se på din dräkt var din släkt kommer ifrån. Det finns över 400 olika regionala dräkter.


3. Det här är inte en gammal mossig tradition som bara följs av seniorer – många unga bär stolt sin bunad på nationaldagen.

4. Många bunader är prydda med metallbroscher, knappar, smycken och till och med knivar – något som har skapat problem på landets flygplatser. Flygplatsen i Oslo har en separat sluss för bunadsbärare.

5. De traditionella dräkterna bärs inte bara på nationaldagen. De används även på konfirmationer, dop och ibland på bröllop och under julfirandet.

6. Bunader är handgjorda och väldigt värdefulla – en prislapp på 40-50 000 kronor är inte ovanligt. Men de har långa liv, och går ofta i arv inom familjen.


7. Bunaden har ett eget institut i Norge. "Norsk institutt for bunad og folkedrakt" kallas i folkmun för "bunadspolisen", och beskriver sig själva som ett nationellt kompetenscenter som arbetar med dokumentation, forskning och förmedling av kunskap om dräkterna.

8. Intresset för bunader har funnits i Norge sedan mitten av 1700-talet, när de började dokumenteras i samband med kartläggningen av landets bondesamhällen. De slutade användas i början av 1800-talet, men när nationalromantiken växte fram i mitten av samma århundrade blev dräkterna populära motiv bland konstnärer, och började kallas för nationaldräkter. 

9. Norrmännen är bunadsfundamentalister, och är extremt konservativa när det kommer till folkdräkterna. Gamla traditioner ska följas. Gör du fel kan du räkna med att någon ringer bunadspolisen.

 


Här är en grafik som visar vilken dräkt som hör ihop med vilken region. Grattis på födelsedagen, Norge!

Dela på Facebook
Tweeta