Gulddraken 2018: Här är alla vinnare

Dagens Nyheter delar varje år ut priset Gulddraken till de bästa kaféerna, restaurangerna och barerna i Stockholm. Här är årets vinnare.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-06 13:02  |  Lästid: < 1 minut
Krog Lyx:

Soyokaze, Frejgatan 3

DN:s Motivering: Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.

Krog Mellan:

Kagges, Lilla Nygatan 21 

DN:s Motivering: Bra mellanpriskrogar finns det gott om. Men vinnaren i kategorin sticker ut – inte minst tack vare sitt goda humör. Här serveras vi vacker, vällagad och eko­ logiskt medveten mat på lokala, ofta gröna, råvaror och vi längtar ständigt tillbaka. 

Krog Budget:

Brisket and friends, Upplagsvägen 18

DN:s Motivering: Bakom den ruffiga ytan serveras genuin och smakrik lunch och brunch av ett slag vi verkligen inte är bortskämda med. De smaskiga, smältande möra köttstyck­ en vi äter här motiverar väl den extra restid som krävs för att ta sig ut till ”dieseldalen”. 

Kafé:

Fosch artisan pâtisserie, Löjtnantsgatan 8

DN:s Motivering: Först är det bakverken man fastnar för, små läckra konstverk. Men när man lyfter blicken är det tydligt att hos vinnaren i kafékategorin går samma hantverks­ kunnande igen i allt från frukostfrallor och sallader till semlor med glimten i ögat. 

Bar:

Folii, Erstagatan 21

DN:s Motivering: Pålitlig och passionerad, samtidigt nördig på ett sympatiskt och prestigelöst sätt. Hos vinnaren.

 

Framtidsdraken, som delas ut till studenter i restaurangbranschen, gick till Anton Nehro vid Stockholms hotell­ och restaurangskola och Carolina Örtegren vid Stockholms internationella restaurang och hotellskola.

Årets hederspris tilldelades matjournalisten och författaren Magdalena Ribbing, som avled i september förra året efter en olycka.

Gulddrakens jury består av hemliga recensenter från Dagens Nyheters redaktion. Nominerade restauranger, kaféer och barer testas anonymt och vid flera tillfällen. Juryn bedömer bland annat smakupplevelse, atmosfär, prisvärdhet och trivselfaktor. Ambition, fantasi, vinlista och fingerfärdighet i köket avgör också bedömningen, skriver de i ett pressmeddelande. Priset instiftades år 2001.

Dela på Facebook
Tweeta