Här är handlingen i Alex Schulmans nya roman

Alex Schulmans fjärde roman handlar om hans mormors otrohetsaffär med Olof Lagercrantz.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-08-23 07:36  |  Lästid: < 1 minuter

Det är i en intervju med Expressen som Alex Schulman för första gången berättar om handlingen i den nya boken ”Bränn alla mina brev”, som släpps i november.

Handlingen kretsar den här gången kring Schulmans mormor Karin Stolpe, som hade en otrohetsaffär med Dagens Nyheters tidigare chefredaktör Olof Lagerkrantz.

I intervjun med Expressen berättar Schulman att han upptäckte historien av en slump när han skrev sin förra roman ”Glöm mig”, som handlade om hans mamma. Han läste då sin morfars memoarer, där en händelse under sommaren 1932 nämndes.
– Han skrev att hans ”liv slocknade” och att han ”blev utsatt för ett sexuellt attentat”. Helt utan att berätta vad som hände så återkom han till det i massor av olika böcker, att hans liv förstördes den sommaren, säger Alex Schulman till tidningen.


Schulman började då läsa sin morfars gamla brev som finns arkiverade på Uppsala universitet. Där nämnde morfadern att en "OL" hade förstört hans liv och var hans "livs fiende".

Schulman pratade också med en av Lagerkrantz söner, som berättade att han hade 15 kärleksbrev mellan mormodern och Olof Lagerkrantz. 
– Det var för bra för att vara sant. Det är nästan overkligt, ju, att det hamnar i ens hand. Jag blev helt besatt av det ... den är så vacker, den här romansen. Men också sorglig, eftersom den får ett abrupt slut när morfar upptäcker det. säger Alex Schulman till Expressen.

Mormodern stannade dock med maken Sven Stolpe hela livet. Bokens titel är hämtad från hennes sista brev till Lagerkrantz.
– Det är som en episk kärlekshistoria som aldrig inträffade, på något sätt, säger Schulman.

 


Läs också:


Dela på Facebook
Tweeta