Här är sajten där du kan köpa gamla Ikea-dyrgripar

Nostalgifest när privatsamlare säljer gamla kulörta Ikea-möbler från 80- och 90-talet.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2020-11-24 16:55  |  Lästid: 2 minuter

Få har missat att Ikea de senaste åren har höjt både modegrad och andrahandsvärde på sina möbler, mycket med hjälp av samarbeten. För något år sen gjorde man en kollektion med Louis Vuitton-designern Virgil Abloh, häromveckan kom Ben Gorhams Byredo-samarbete där man tog fram en kollektion med doftljus. Samarbetet med Ilse Crawford för några år sedan går alltjämt för hutlösa summor på Blocket och Tradera.

Och det är inte bara samarbeten med dagens hetaste designers och formgivare som går bra på andrahandsajter. Karin Mobrings karmstolar och kurviga 70-talssoffor från Gillis Lundgren klubbas för allt annat än småländska summor på auktionssajter världen om.

I veckan släpps också ett gäng klassiker från 80- och 90-talet till salu. Det är konstnären och samlaren Harry Stayt som de senaste fem åren lagt vantarna på dyrgripar från Ikea-kataloger genom åren.

Företaget Billy (vad annars?) startades för fem år sen efter att Stayt börjat intressera sig för den platta paketeringen. Han började samla, och efter en tur till Älmhult kom han över mer än 40 gamla Ikea-kataloger som har hjälpt samlingen på vägen. Bland möblerna som säljs syns bland annat Verner Pantos färgglada 90-talsstol, Harry Allens Kila-lampa och Niels Gammelgaards klappstol vid namn Ted Net.

Försäljningen inleds torsdagen den 26 november på billy.forsale. Priserna börjar på ungefär 550 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-23 12:01