White Guide 2018

Framgångarna fortsätter för restaurang Frantzén när White Guide utser landets bästa restauranger 2018.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-07 13:56  |  Lästid: 2 minuter

För ett par veckor sedan blev restaurang Frantzén i Stockholm historisk när den som första svenska restaurang någonsin tilldelades tre stjärnor av Michelinguiden. Men utmärkelserna tog inte slut där – när svenska White Guide utsåg landets bästa restauranger i Stockholms stadshus hamnade Björn Frantzéns restaurang i topp även där, som ”Årets bästa restaurang”.

Andra prisvinnare under galan blev bland annat japanska Ichi i Stockholm som utsågs till ”Årets stjärnskott”. Restaurang Volt blev ”Årets hållbara restaurang”. Se hela listan nedan.

White Guide skapades år 2004 genom en sammanslagning av Gourmet 199 Bord” och Vägarnas Bästa, och har getts ut i Svergie sedan 2005. Juryn testar omkring 800 restauranger varje år, och utser de bästa av dem på en gala i Stockholm. Juryn betygsätter restauranger utefter faktorerna mat, dryck, service och miljö/stämning. 

Fakta: Åres bästa restauranger, enligt White Guide

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur & Gastronomi:

Frantzén, Stockholm.

”För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass.” 

Årets Stjärnskott:

Ichi, Stockholm.

”För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå.”

Årets Banbrytare:

Rutabaga, Stockholm.

”För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.”

Årets Serviceupplevelse:

Frantzén, Stockholm.

”För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ’furstligt informellt’ av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.” 

Årets Merroir Award:

Tak & Unn, Stockholm.

”För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd.”

Årets Terroir Award:

SAV, Tygelsjö.

”För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster – från djupaste skog till öppnaste åker.”

Årets Värt en Resa:

Falkenberg.

”För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.

Årets Hjärtekrog:

Familjen, Göteborg.

”För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen.”

Årets Dryckesupplevelse:

Folii, Stockholm.

”För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience.”

Årets Ljudmiljö:

Taverna Brillo, Stockholm.

”För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.

Årets Hållbara Gastronomi:

Volt Restaurang, Stockholm

”För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror.”

Årets Rising Star:

Emma Shields, Flickan, Stockholm.

”För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.”

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen:

Roots of Malmö, Malmö.

”För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.”

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning:

Malin Söderström, Stockholm.

”För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.”

Dela på Facebook
Tweeta