Så blandar du whiskydrinkar som Mattias Skoog

Bartendern och whiskyexperten Mattias Skoog delar med sig av sina favoritrecept.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-01-26 13:30  |  Lästid: 2 minuter

Man kan nog hävda att Mattias Skoog, mannen bakom recepten nedan, är en av Sveriges bästa bartenders. Meritlistan är lång. Sedan bartenderutbildningen 2009 har han jobbat på några av Stockholms bästa barer – bland annat stod han bakom disken på Linje Tio i 3,5 år. Det är den enda svenska med på Drinks Internationals lista över världens bästa barer.
– Det är roligt att utforska fler smaker i spriten man använder och framhäva den ytterligare. Det, tillsammans med att träffa människor och göra folk glada gör jobbet fantastiskt roligt, säger han.

Nu jobbar Mattias Skoog som varumärkesambassadör för The Macallan och Highland Park, och åker runt i hela Norden för att sprida kunskap om whisky. 

För King delar han med sig av sina tre bästa whiskydrinkar just nu. 
– De är inspirerade av riktiga klassiker men har en modern tvist, säger han.
Drinkarna är gjorda med skotsk single malt-whisky, som Mattias Skoog menar är den nya trenden i whiskyvärlden. 


 

Så blandar du whiskydrinkar som Mattias Skoog
Foto: Raphael Stecksén

Double Cask Mint Julep

Den klassiska Mint Julep-drinken når nya höjder med single malt. Serveras superkallt.

60 ml maltwhisky


5-10 ml sockerlag

1 näve färsk mynta

Bitters efter behag

Serveras över krossad is


Lägg myntabladen i en metallkopp eller ett lågt glas. Stöt myntan varsamt. Blanda sedan resterande ingredienser. Fyll hela glaset med krossad is. Garnera med massor av mynta.

 

Så blandar du whiskydrinkar som Mattias Skoog
Foto: Raphael Stecksén

Rocks & Malts 

En fruktigare och mer komplex version av klassikern Old Fashioned, men med den amerikanska rågwhiskyn i Rock & Rye utbytt mot maltwhisky.


50 ml maltwhisky

10 ml sherry

2 teskedar rock candy (karamelliserad sockerlag)

1 droppe Angostura bitter


Apelsinzest

Blanda alla ingredienser i ett stort glas fyllt med is. Rör tills drinken är iskall. Servera över en stor isbit. Pressa försiktigt zesten från en apelsin över drinken.

 

Så blandar du whiskydrinkar som Mattias Skoog
Foto: Raphael Stecksén

The Macallan Iced Tea


En mer sofistikerad version av Long Island Ice Tea. En fräsch långdrink att njuta av året runt!

50 ml maltwhisky

40 ml cöderte

20 ml citronjuice


20 ml sockerlag

60 ml äppelcider

Blanda alla ingredienser utom äppelcidern i en shaker fylld med is. Skaka kraftigt, sila därefter drinken i ett högt glas fyllt med is. Toppa med äppelcider. Garnera med äppelfjäder (tunna skivor äpple sammansatta med tandpetare).

 


Dela på Facebook
Tweeta