Snart kan du beställa ”LiveWire” – Harley-Davidsons första eldrivna motorcykel

Det anrika motorcykelmärket tar sig an en helt ny målgrupp – och vill övertyga nya kunder att man inte längre behöver tribaltatueringar och läderjacka för att gå med i Harley-klubben.

Marlon Appelgren  |  Publicerad 2019-01-08 13:53  |  Lästid: 2 minuter

Igår på CES-mässan i Las Vegas meddelade Harley-Davidson att man börjat ta beställningar för nya ”LiveWire”. En fullt eldriven motorcykel som första gången visades upp 2014, och i höst får sina första leveranser i USA för cirka 29 799 dollar. 

Även om det finns många nya och revolutionerande funktioner – som i det här fallet tyder på att framtiden är elektrisk – står tillverkaren inför flera olika utmaningar.

De ska bland annat locka till sig en helt ny målgrupp och övertyga potentiella och nya kunder att man inte längre behöver tribaltatueringar och läderjacka för att gå med i Harvey-klubben. En satsning som helt enkelt siktar på att håva in flera yngre kunder.


Snart kan du beställa
Foto: Harley-Davidson

Från 0 till 100 under 3,5 sekunder

Motorcykeln kommer att gå från 0 till 100 km/h på under 3,5 sekunder, med 100 procent av motorns vridmoment tillgängligt direkt. Något som innebär att du garanterat kommer känna full kraft från motorn direkt när du gasar. Det finns ingen koppling och inga växlar att ta sig igenom heller. Det enda som krävs för att blåsa rakt ut på vägarna är alltså att vrida lite på handleden.

Snart kan du beställa
Foto: Harley-Davidson

Ladda via vanligt hushållsuttag

Räckvidden på en laddning uppskattas tråkigt nog bara räcka för ynka 177 km, men batteriet går att ladda snabbt från en så kallad CCS-kontakt, vilket är samma som bilar använder. 

Hojen har två olika batterier. Ett som förser elmotorn med kraft och ett som tar hand om ljus, knappar, instrument och tutan. Laddkabeln stoppar man in i "tanklocket" och det går även att snabbladda. Hur lång tid det tar att ladda fullt vekar fortfarande oklart, men via ett vanligt uttag ska man få omkring två mil per timme. 

Harley-Davidsons nya elhoj går att förbeställa i Sverige i februari.


Dela på Facebook
Tweeta