Henrik Huldschiner om techjättarnas maktmissbruk

"Varför ska vi vanliga dödliga betala skatt när världens högst värderade företag, som leds av världens rikaste man Jeff Bezos, inte gör det?" Kings krönikör Henrik Huldschiner vill se hårdare tag mot techjättarna.

Henrik Huldschiner | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-10-10 17:50  |  Lästid: 3 minuter

Hur är det möjligt att e-handelsjätten Amazon, som gjorde en vinst på svindlande 100 miljarder kronor i fjol, betalat noll dollar i statlig skatt i USA de två senaste åren? Jag vet inte. Jag vet faktiskt ingen som kan förklara det på ett vettigt sätt. Än mindre försvara det. Varför ska vi vanliga dödliga betala skatt när världens högst värderade företag, som leds av världens rikaste man Jeff Bezos, inte gör det?

Uppgifterna om Amazons skattegräddfil kom fram i samband med att bolaget i februari beslutade sig för att slopa planerna på att bygga ett andra huvudkontor i New York City. Som anledning angavs det starka motståndet från lokalpolitiker och delstatens invånare som vände sig mot att Amazon utlovats närmare 30 miljarder kronor i subventioner som incitament för att bygga kontoret. Jag stöder revolten – och vill se betydligt mer av den varan.

De globala techjättarna har blivit för stora och mäktiga för allas vårt bästa. De senaste åren har det avslöjats hur Jeff Bezos Amazon, Facebook, Google och Apple missbrukat sin dominerande ställning på allehanda sätt. Foto: Getty Images

Det är hög tid att ta i med krafttag för att krossa de globala techjättarna dominans, exempelvis genom att de tvingas knoppa av sina olika verksamheter i separata bolag som inte får samarbeta med varandra. Marknadsinskränkningar, interventioner i företag och förstatliganden av privat egendom är åtgärder som varje sund ekonom är skeptisk till. Det är sådant man tar till om man är en makthungrig kronprins i Saudiarabien eller en auktoritär ledare i Ryssland. Men vi står inför en ny situation som kräver radikala ingrepp.

För inte så länge sedan motiverades svenska statens ägande av bolag som SJ, Televerket och Posten med att dessa infrastrukturbolag ansågs för viktiga för samhället för att de skulle styras av privata intressen. Jämför det med techgiganternas enorma inflytande över hela planeten i dag. Facebook, Google, Apple och Amazon har vuxit sig större och starkare än hela länder och ekonomier. De har tillskansat sig ett globalt herravälde som vi aldrig tidigare sett prov på i företagshistorien.

Över 2 miljarder människor är knutna till Facebooks kretslopp, 90 procent av alla internetsökningar i världen görs på Google, Apple har skapat ett eget ekosystem av produkter som gjort dem till världens lönsammaste bolag och Amazon står för närapå halva USA:s e-handel. Genom sin dominerande ställning, och med hjälp av den nya tekniken, har dessa företag lyckats sätta marknadskrafterna ur spel.

"Vi måste dra i nödbromsen nu, innan det är för sent."

På något annat sätt kan man inte förklara att Facebook och Google håvar in mer än hälften av alla digitala annonsintäkter i världen. Världens övriga företag får dela på resten. Gång efter gång har jättarna avslöjats med brallorna nere då de missbrukar sin position. Men alla försök att klämma åt bolagen och deras chefer har hittills fallit platt.

2017 utdömde EU-kommissionen en jättebot på 25 miljarder kronor till Google, för att de manipulerat sina sökresultat till förmån för sin egen shoppingtjänst. 2018 slog EU till med en ny rekordbot, denna gång på 45 miljarder kronor, för att Google tvingat tillverkare av Androidmobiler att förinstallera Googleappar som Chrome och Sök. Resultat? Google möter upp med en armada av advokater, överklagar bötesstraffet och ångar på som om ingenting hänt.

Techjättarnas skatteförmåner och obekymrade sätt att kringgå lagar är djupt demoraliserande. Inte bara för allas vår skattemoral, utan för tilltron till hela systemet. Det är sådant som göder folkets hat mot ”etablissemanget” och får en sådan som Donald Trump vald till president. Vi måste dra i nödbromsen nu, innan det är för sent.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-10 17:54