Historiskt – Frantzén blir Sveriges första trestjärniga Michelinkrog

Restaurang Frantzén i centrala Stockholm är landets första och enda restaurang med tre Michelinstjärnor. Det stod klart efter att de nordiska priserna delats ut i Köpenhamn igår kväll.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-20 08:06  |  Lästid: 2 minuter

Guide Michelins utannonsering av de nordiska stjärnorna i Köpenhamn på måndagskvällen blev historisk. För första gången någonsin har en svensk restaurang fått den åtråvärda, tredje stjärnan.

Det är restaurang Frantzén på Norrmalm i Stockholm som tar emot det prestigefulla toppbetyget. 
– Det är en jävla glädje, ursäkta språket, och det är helt galet just nu. Det har varit galet ända sedan Frantzén och tre stjärnor dök upp där på den stora skärmen, sa krögaren Björn Frantzén till SVT Nyheter efteråt. 

I ett pressmeddelande från Guide Michelin kallas restaurangen för en unik gustatorisk upplevelse.
”Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”, skriver Michael Ellis, internationell chef för Michelin-guiderna.


Men alla gladdes inte lika mycket. Under ceremonin meddelades också att restaurang Sjömagasinet tappar sin enda stjärna – något som förvånade krögaren. 
– Det är jättekonstigt eftersom vi aldrig har varit bättre än vi är nu, sa ägaren Ulf Wagner till Göteborgsposten.

När stjärnorna delas ut baseras bedömningen enbart på maten som serveras. Restauranginspektörerna vägleds av fem kriterier – kvaliteten på råvarorna, "hantverket" (smaken och tillagandet), "personligheten" (kockens förmåga att hitta ett eget uttryck), värde för pengarna, och slutligen kvalitet över tid. Upplevelsen ska vara lika bra varje gång restaurangen besöks.

Michelinguiden, vars stjärnor i dag anses vara världens mest prestigefulla restaurangutmärkelser, gavs ut första gången i Frankrike år 1900 av bröderna André och Édouard Michelin. Guiden var då främst ett hjälpmedel för bilister och innehöll vägbeskrivningar, bilverkstäder och hotell. Den franska upplagan av guiden är fortfarande den mest heltäckande. Frankrike är också det land där det är tätast mellan de stjärnmärkta restaurangerna. 

 


#teamfrantzen

A post shared by B J Ö R N F R A N T Z É N (@bjornfrantzen) on

Living room snacks, Frantzén

A post shared by B J Ö R N F R A N T Z É N (@bjornfrantzen) on


Fakta: Svenska restauranger med Michelinstjärnor

Tre stjärnor:

Restaurang Frantzén, Stockholm


Två stjärnor:

Fäviken Magasinet, Järpen
Vollmers, Malmö
Oaxen Krog, Stockholm.

En stjärna:

Hotel Borgholm, Borgholm
PM & Vänner, Växjö
Daniel Berlin, Skåne
Tranås Ekstedt, Stockholm
Esperanto, Stockholm
Gastrologik, Stockholm
Imouto, Stockholm
Mathias Dahlgrens Matbaren, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Sushi Sho, Stockholm
Volt, Stockholm
Bhoga, Göteborg
Koka, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Thörnströms Kök, Göteborg
28+, Göteborg
Upper House, Göteborg
Sture, Malmö
Bloom in the Park, Malmö


 Källa: Michelin Nordic Guide

Dela på Facebook
Tweeta