Parfymexperten: Så hittar du rätt i doftdjungeln

David Nygren, doftexpert på NK, leder vägen till din nya signaturdoft.

Joel Ågren Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-12-12 14:16  |  Lästid: 2 minuter

Bygg en doftgarderob

Börja med att ställa dig frågan ”Vad vill jag uttrycka?” Vill du av omgivningen uppfattas som den som inte tar så mycket plats, utan bara doftar lite härligt? Eller kanske någon som tar plats på en gång, där intrycket nästan blir lite bombastiskt? Många föredrar att investera i en doftgarderob, för att kunna anpassa doft efter situation och humör.

Ta din tid

Hitta gärna två eller tre doftkandidater att testa och jämföra med på huden. Spraya på dig doften i butiken och gå runt en stund på stan. Det tar minst 30–40 minuter att lära känna en doft, så beslutet att köpa en ny parfym ska aldrig stressas fram.

Hitta känslan

Att utgå från en doftnot som man gillar i jakten på en ny signaturdoft kan vara lite knepigt. Samma not kan nämligen ha helt olika funktioner beroende på parfymens sammansättning. Oftast är det känslan i en doft man uppskattar, snarare än en specifik not. Använd i stället en doft som du uppskattar som referenspunkt i jakten på din nya doft.

Inspirera, aldrig kopiera

Ett vanligt misstag många gör är att köpa en doft som ens kompis har bara för att den doftar så gott på just den personen. För det första så är det inte så troligt att parfymen kommer att dofta exakt likadant på dig. Dofter upplevs nämligen olika beroende på vem som bär dem och påverkas bland annat av vad vi äter, hur vi tränar och vad huden har för pH-värden. För det andra så tycker oftast kompisen att det blir tråkigt när du kopierar honom eller henne. Det är ju trots allt en väldigt personlig sak, det här med doft. Se till att vara den som andra kopierar i stället.

Var öppensinnad

Att hitta sin signaturdoft är lite av en resa. Var öppensinnad och döm inte ut dofter på första sniffet. Ibland kan dofter som du inte alls gillar på doftsticka upplevas helt magiska på huden. Testa och se!

Be om hjälp

Var inte rädd för att be om hjälp. Känner du dig vilsen i doftvärlden? Prata med någon som har koll och som kan guida dig till rätt doft. Så slipper du dofta på hundratals olika parfymer och i stället testa ett begränsat antal som redan är avgränsade till ungefär det du söker. Oftast räcker det med ord som ”träig”, ”fruktig” eller ”amber” för att ha en bra grund att stå på.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-12-12 21:11