H&M släpper futuristiska festkläder med ikoniskt modehus

H&M och modehuset Rabannes samarbetskollektion är festligt värre.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-11-08 13:53  |  Lästid: 2 minuter

För 19 år sedan, 2004, lanserade H&M sitt första designersamarbete – med Karl Lagerfeld – som kom att bli helt banbrytande i branschen. Nu släpps ett nytt samarbete, denna gång med modehuset Rabanne som grundades av spanjoren Paco Rabanne (1934–2023) i Paris 1963. 

Rabanne blev känd genom att använda okonventionella material som metall, papper och plast i sina kreationer. Sedan 2013 designas varumärkets modekollektioner av fransmannen Julien Dossena, som är ansvarig för H&M-sam­arbetet tillsammans med kreativa rådgivaren Ann-Sofie Johansson.

Julien Dossena och Ann-Sofie Johansson.

För att sätta arvet från 1970-talet i en modern kontext har Julien Dossena designat glammiga och futuristiska partyplagg – i herrkollektionen syns bland annat paljettbyxor, leopardmönstrade skjortor, träningsoverall i retro-stil och en kort pälsjacka med huva.

”Paco Rabanne var ett geni när det kom till radikal design och innovativa material. Jag är glad över att ta den filosofin vidare med en kollektion som gör designer­plagg tillgängliga för många”, säger Julien Dossena och fortsätter:

”Metallbrynjan för killar är ett nyckelplagg för mig. Den är delvis gjord av återvunnen metall, vilket vi själva försökt göra länge och som H&M fick att hända tack vare sina resurser. Materialet är unikt, mer sensuellt än siden och känns fantastiskt att bära mot huden.”

Ann-Sofie Johansson tycker att Rabanne-samarbetet prickar in de rådande tendenserna i herrmodet.

”Det är en spännande stämning i herrmodet just nu, väldigt eklektisk och individuell. Män klär sig på ett uttrycksfullt sätt, kanske mer vågat, och har verkligen kul med mode. Det känns som en banbrytande tid.”

H&M lägger nu ytterligare ett prestigevarumärke till den långa listan av designers som man samarbetat med.

”Vi har en lista med designers vi skulle vilja samarbeta med och Rabanne har varit med på listan ett tag. Vi har varit så imponerade av vad Julien Dossena har uppnått med varumärket sedan han startade för tio år sedan och hur han har fått husets otroliga arv att kännas nytt och modernt igen.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-08 13:53