H&M visar lägsta vinsten på 16 år – och tvingas rea ut kläder

H&M:s första kvartalsrapport för året visar på den lägsta vinsten på 16 år. Samtidigt fylls lagren av osålda kläder.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-27 12:38  |  Lästid: 2 minuter

H&M:s vinst för det första kvartalet i år blev 1,26 miljarder kronor – den lägsta siffran sedan 2002, då motsvarande siffra var 1,18 miljarder. Förra året gjorde bolaget en vinst på 3,21 miljarder för samma period. 

Under förmiddagen rasade företagets aktie med 6,5 procent som ett resultat av den svaga rapporten.

På en presskonferens under förmiddagen förklarade företagets vd Karl-Johan Persson att kallt väder och ”misstag gjorda under hösten” har skapat ett stort reabehov som har påverkat resultatet negativt, skriver TT. Han säger också att varulagren ökar, och att det kommer att ha en negativ effekt på försäljningen även under andra kvartalet i år.


Det här innebär att H&M troligen kommer fortsätta rea ut kläder. Ett problem för företaget, enligt experter.  
– Det stora problemet för H&M är de stigande lagernivåerna – det är den riktiga huvudvärken. Det kostar att ha stora lager och tvingar bolaget till att rea ut varor. Att lagernivåerna stiger tyder på att H&M inte har lyckats med sitt sortiment, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza, till TT.

Enligt Pia Gripenberg, ekonomijournalist på DN, kan fler reor skada varumärkets värde om fler kunder får uppfattningen att man inte behöver köpa H&M:s kläder till ordinarie pris. 

Vd:n Karl-Johan Persson är dock positiv inför resten av året. På förmiddagens presskonferens spådde han att näthandel och nya affärer kommer att öka med 25 procent. Företaget har bland annat nyligen lanserats i Indien och börjat sälja kläder på Alibaba-plattformen Tmall.

H&M har varit hårt pressade ekonomiskt ända sedan företagets toppnotering 2015. Sedan dess har två tredjedelar av börsvärdet, som då var 600 miljarder kronor, försvunnit.


Det senaste året har även kantats av flera skandaler för H&M. Senast i ordningen var en rapport från det Zürich-baserade företaget Reprisk om att det finns en hög risk att företaget bryter mot grundläggande FN-principer om miljö och mänskliga rättigheter. Det har också nyligen rapporterats om att arbetare vid H&M:s fabriker i Etiopien tjänar omkring tio kronor om dagen. Sedan tidigare tyngs företagets image av en rasismskandal och en klädförbränningsskandal.

Dela på Facebook
Tweeta