Höstens godaste drink: Så gör du en perfekt Espresso martini

De bästa resorna går via barskåpet. King vidgar vyerna med världens vassaste drinkklassiker. Denna gång: En värmande martini.

Joel Ågren  |  Publicerad 2021-11-09 11:19  |  Lästid: 2 minuter

”En drink skapad av bartendern Dick Bradsell i London på 80-talet. Beställaren: En fotomodell som efterfrågade en drink i syfte att ’wake me up, then fuck me up’. Slarva inte med kaffet. En nybryggd espresso är nyckeln till att lyckas med drinkens textur.”

Du behöver:

45 ml vodka

22 ml kaffelikör

30 ml nybryggd espresso

½ tesked sockerlag* (valfritt) 

3 kaffebönor, för garnering 

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en shaker, fyll på med is och skaka hårt i 15–20 sekunder till dess att -shakern frostar på utsidan.
Sila upp i ett coupeglas.
Garnera med kaffebönor. 

Sockerlag (360 ml):

Du behöver:
250 ml vatten
250 ml strösocker
30 ml vodka (valfritt)

Gör så här:
Blanda vatten med socker i en kastrull och värm upp på medelvärme. Var noga med att lagen inte börjar koka, då detta förändrar ration mellan vattnet och sockret. Rör runt tills allt socker är upplöst. Ta kastrullen från spisen och häll sockerlagen i en återförslutningsbar flaska. Kyl ner före användning. Håller i cirka 3–4 veckor i kylskåp och ytterligare några veckor om man tillsätter vodka. 

Bästa baren i London för en Martini

The Connaught, Mayfair 

Världens bästa bar heter The Connaught och ligger i Mayfair i London. Åtminstone om man får tro den prestigefulla listan ”The Worlds 50 Best Bars” som röstas fram av 500 drink-experter varje år. Signaturdrinken är Martini, som in på hotellbarens mycket fotovänliga Martini-vagn. Ett minne för livet. Om du kan hålla dig från att hälla i dig för många drajor, vill säga.

Receptet är hämtat ur boken Spirited – Cocktails from around the World (Phaidon) av Adrienne Stillman. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-09 11:19