King listar: Höstens snyggaste inredning

I höst segrar mörkret. Vi hämtar inspiration från brutalism och modernism där grovhuggna material och dramatiska former sätter stilen.

Redaktionen  |  Publicerad 2020-10-14 18:19  |  Lästid: 3 minuter

Hur hösten ska bli? Kall, mörk och med känslan av järnsmak i munnen. Inredningsbutiken Dusty Deco öppnade för tio år sen och har sedan dess varit ett självklart stopp för alla designintresserade i landet. Nyligen bommade man dock igen sin vintagebutik för att i stället koncentrera sig på en egen möbelkollektion.

Resultatet är möbler och mattor som ser ut som bortglömda designklassiker. Allra snyggast i den första kollektionen är kanske det grovhuggna, men samtidigt eleganta, bordet. Vid en första anblick ser det ut att vara gjort i betong, men den grå ytan döljer en stomme av bok och en skiva i plywood.

Men i höst är det inte bara Dusty Deco som hämtar inspiration från modernismen och brutalismen. Grova material som betong och sten tillsammans med skulpturala och dramatiska former höjer stilnivån i vilket rum som helst.

Gravity Floor Lamp, Gubi

En riktig pjäs till golvlampa som trots den rymdskeppslika storleken ger ett elegant intryck. Gubis Gravity-lampa är passande nog ritad av Space Copenhagen, och finns även i mindre bordsvarianter om du inte vill göra ett svart hål i din plånbok. 19 100 kr.

Brutus, 101 Copenhagen

Fåtölj i fibercement som är lika mycket konstverk som sittdon och hämtar inspiration från brutalismen och romarriket – glada tongångar, som synes. 101 Copenhagen är ett relativt nystartat designföretag som satsar på tidlös design. 7 000 kr.

Core Lamp, New Works

Dansk bordslampa i norsk granit. Rå Blue Pearl-granit närmare bestämt, som innehåller blå kristaller som skimrar när lampan är tänd. Den stilrena designen ger en fin kontrast till det grovhuggna materialet. 3 196 kr.

Androgyne, Menu

Sidobord i stål och marmor som först ritades för Menus kontor, showroom och café, men som började tillverkas i större skala efter att besökare inte kunnat stålsätta sig. Tanken med kollektionen är möbler som är kraftfulla och eleganta på samma gång. 1 995 kr.

Rick Owens: Furniture

Prinsen av det kaliforniska mörkret, Rick Owens, har de senaste åren gjort sig känd även som möbelmakare. Liksom hans klädkollektioner rör det sig om mörker, dramatik och gotik: några av höjdpunkterna i boken är designerns älghornsstolar och kanske framför allt hans egen säng, ett två ton tungt monster i vit alabaster. 585 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-14 18:24