Hugo Örn på Stjärtilleriet och nya Black Milk Gastro Bar ger sitt bästa drinktips

Drinkproffset Hugo Örn på Stjärtilleriet (riktigt namn) startar en japansk restaurang i Stockholm med Michelinkockarna Niclas Jönsson och Daniel Höglander. Här bjuder Hugo på ett superenkelt dryckestips.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2023-01-23 07:33  |  Lästid: 3 minuter

Hugo Örn är barchef på restaurang Artilleriets experimentella cocktailbar Stjärtilleriet, även känt som ”Östermalms oallvarligaste cocktailbar.” Tillsammans med krögarduon Daniel Höglander och Niclas Jönsson, som ligger bakom tvåstjärniga Aloë i Älvsjö och restaurangen på Villa Dagmar på Östermalm, startar han nu Black Milk Gastro Bar i Stockholm där han kommer stå för drinkmenyn.

Black Milk Gastro Bar är Daniel Höglanders och Niclas Jönssons tolkning av den japanska matfilosofin omakase.

– Omakase är japanska för ”Du får bestämma”, så kockens val kan man säga. Japansk traditionell omakase är för det mesta sushi i en liten intim lokal utan varken ljus och musik, som om det var en hjärttransplantation på gång. Det är trä på väggar, golv och tak med en bar där man ser sushikocken skära fisk och knåda ris som du sedan får serverat av kocken själv. Hälften av konceptet är superkul och hälften är det inte, så när du kommer till Black Milk kan du tänka dig allt roligt minus det tråkiga, plus massa mer kul, säger Hugo Örn.

Black Milk Gastro Bar kommer erbjuda mellan tio och tolv serveringar, ackompanjerade av Hugo Örns drycker, både med och utan alkohol.

– Vi refererar till omakase mest för sättet att servera, litet och intimt där du kan se de gulliga kockarna laga maten innan du får den serverad. Utöver det kan du förvänta dig att inte ha några förväntningar på att maten kommer hålla sig innanför några kulturboxar, säger Hugo Örn.

Vi bad Hugo Örn om ett drinktips, och valet föll på "Söt vermouth & tonic." Allt man behöver är ett glas av valfri sort samt massa is. Sedan en (1) del röd vermouth och tre (3) delar tonic.

– Drinken lika enkel som en jävla GT, men god, med låg alkoholstyrka så man kan dricka många! Drick stora klunkar så det känns som att kolsyran eldigt kysser din strupe samtidigt som den biter dig i läppen. Sådant gillar man ju! Den består endast av två komponenter om man bortser från is och glas. Öppna ditt skåp med glas och välj det glas som kollar ner på dig, fyll det kaxiga glaset med is och visa vem som bestämmer. Sedan kommer vi till innehållet. Röd vermouth, även känd som söt vermouth, och tonic! Ta en del söt vermouth och tre delar tonic för en bra uppvärmning medan du lagar middag. Efter middagen kan du, om du fortfarande känner att levern kliar, köra lite tyngre på den söta vermouthen, låt säga en del söt vermouth och två delar tonic. Jag gillar att köra Ekobryggeriets rabarbertonic så att fruktigheten i den söta vermouthen får komma fram och köra några piruetter i rampljuset. Vad gäller röd vermouth kan du ta näst intill vad fan du vill. Det är ett bra sätt att bli av med din gamla röda vermouth som ändå bara står och blir dålig efter att du använt den till Negroni, säger Hugo Örn om drinken.

Black Milk Gastro Bar ligger på Engelbrektsgatan 3 i Stockholm och är öppet onsdag till lördag med två sittningar per kväll, klockan 18:30 och 20:00, med start den 1 februari. Restaurangen ligger i T-House på Engelbrektsplan där Daniel Höglander och Niclas Jönsson sedan tidigare driver Enjoy Bazaar.

Dela på Facebook
Tweeta