Hur tillagar man skaldjur?

Hösten är skaldjurssäsongen framför andra. King träffade Henrik Norström – kocken bakom stjärnrestaurangen Lux och nya skaldjurskrogen B.A.R. – och fick några tips om hur du bäst lagar till havets läckerheter.

Redaktionen  |  Publicerad 2009-11-12 12:09  |  Lästid: < 1 minuter
Bild 429784
Henriks härliga humrar hägrar i höst.
Kokt hummer

Hummer ska koka i mycket vatten, så fyll en stor kastrull. Släng i en rejäl näve salt, vattnet bör smaka som en kallsup på västkusten. Koka upp och lägg i den levande hummern. Koka i max tre minuter. Häll över hummer och vätska i ett annat kärl så den inte efterkokas. Låt svalna i vätskan och ät ljummen med smält smör. Ett glas champagne eller riesling passar bra till.

 

Stekt hummer

Doppa först hummern i kokande vatten så den dör. Lägg direkt i isvatten så den inte fortsätter att kokas. Dra bort stjärten och skala den och stek den i smör ett par tre minuter. Servera med brynt smör eller en god hemmagjord majonnäs. Drick exempelvis en ale till.


 

Krabba

Krabba måste kokas lite längre, cirka sex minuter. Skalet är väldigt hårt så en nötknäppare är bra att ha. Det mesta köttet sitter i klorna. Krabba är rätt söt i smaken så det är bra med lite syra till, exempelvis kan man lägga köttet i en sallad med syrlig dressing. Eller varför inte servera krabban i en soppa. En riesling passar till.

Av: Jonny Söderström

Dela på Facebook
Tweeta