Ikonen: Evert Taube

Ingen har sett Sverige med så poetiska ögon som du.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-12-13 15:11  |  Lästid: 4 minuter

Ingen har sett Sverige med så poetiska ögon som du. Efter att ha varit ute i världen steg du 1915 iland i Göteborg och började dikta om blommor och fåglar, fjärdar och skär. Efter det blev Sverige aldrig sig likt.

Innan du fick det i dag något skamfilade epitetet trubadur kallades du för ”cabaretsångare”. Hade vi bara haft en hälften så exotisk titel hade vi varit nöjda.

Vi gillar att du till skillnad från dagens artister inte bara köper en stil i första bästa klädbutik, utan faktiskt har fog för din sjömanslook.


Trots att dina sångtexter skrevs i början på förra seklet hade de lika gärna kunnat vara komponerade i dag. Vi tänker främst på hardcore-inspirerade låttitlar som "Jag är fri, jag har sonat" och "Tatuerarvals".

Som sig bör omnämns du alltid bland de bästa. Fotografen Marianne Greenwood har bland annat sagt: "Jag har mött två genier i mitt liv – Evert Taube och Picasso".

Namn: Axel Evert Taube 
Vem är ikonen: Svensk författare, kompositör, trubadur, lutspelare och konstnär. 
Född: 1890-03-12 
Död: 1976-01-31 
Karriär: Går till sjöss 1907 och debuterar elva år senare som vissångare. Samma år publiceras hans första bok, Inte precis om kvinnorna. Under sin karriär skriver Evert Taube över 200 visor och en rad romaner och reseskildringar. Han är även verksam som konstnär. 


Bara din entré i jordelivet är anmärkningsvärd. När du föds den 12 mars 1890 klockan fem på morgonen anses du vara dödfödd och "lades undan" (dina egna ord). När doktor Petter Silfverskiöld senare kommer till hemmet för att konstatera dödsfallet, testar han på mårfå att få liv i dig – vilket visar sig fungera.

.. och i samma extraordinära stil fortsatte det. Sexton år gammal lånade du 18 kronor av din pianolärare farbror Svensson, packade en väska med böcker, färglådor och två smörgåsar och rymde med nattåget till Stockholm för att bli konstnär.

Du var redan tidigt målinriktad. Sjutton år gammal träffar du för första gången Astri Bergman, då bara nio år gammal. Fjorton år senare förlovar ni er.

Ikonen: Evert Taube
Evert Taubes staty på Järntorget i Gamla Stan, Stockholm.

Trots det får ditt kärleksliv under en tid Snoop Dog att se monogam ut. 1920 reser du till Paris med din syster, där du träffar Astri Bergman. Du tar genast med henne till San Remo och senare Florens där ni förlovar er. Men eftersom Astri redan bär en ring sedan tidigare blir förhållandet kort och ni ses inte på fyra år. Istället förlovar du dig med tonsättaren Hugo Alfvéns dotter Margita – för att senare gå tillbaka till Astri. Puh!


1907 ställer din far dig inför valet att studera på internatskola eller gå till sjöss. Du väljer det senare, och upplever under de kommande åren Sydafrika, Ceylon och en ogrundad polisanmälan, som gör att du tvingas rymma från atlantångaren s/s Australic av Göteborg för att under falskt namn mönstra på en annan båt.

Under 1917 bosätter du dig en tid på Hotel Stora Rosenbad i Stockholm för att skriva, måla och komponera. Inte illa vald skrivarlya!

Vi vet att det kan verka töntig, men herregud vad vi är avis på Pax Aurea-orden som du grundar i källaren på restaurang Den Gyldene Freden 1924! I sann brödraanda verkar ni för att vårda "ridderlighet och alla manliga dygder, sång, musik, vitterhet, konst, vetenskap, vältalighet och all poesi". Inte sedan vi läste Riddarna kring det runda bordet har ett ordenssällskap verkat så lockande.

Vi gillar att du är en belevad man med många strängar på din lya. Genom åren har du bland annat försörjt dig som assistent vid byggandet av bevattningskanalerna i Argentina, beriden adjutant hos Argentinas president, spårvagnskonduktör i Cordoba, cowboy och som tecknare och journalist i Stockholm. Att du dessutom lyckades bli argentinsk medborgare ser vi bara som grädde på moset.


Visserligen är baskern ingen milstolpe i historien som är värd att lyfta upp, men du lyckades trots allt se cool ut den. Sådant är värt all heder.

Man måste sannerligen gratulera till att din förmåga att genom ditt alter ego Rönnerdahl förvandla vardagens vedermödor till något romantiskt. För vad gör Rönnerdahl, egentligen, mer än att vara en naiv målare och medelålders charmör som sliter med vardagsproblem och drömmer sig bort?

En ständig näsduk i ena kavajfickan - du visste sannerligen vad vardagsstil var.

Du ägnar inte bara dagarna åt att dikta och hålla stans krogar på fötter, utan hinner även med att vara opinionsbildare i miljöfrågor vid flertalet tillfällen. Bland annat lyckas du vända opinionen och rädda almarna i Kungsträdgården samt hindra utbyggnaden av vattenkraft i Vindelälven. Imponerande.


Ingen har vid sidan av Yves Saint Laurent kunnat bära upp ett par grovbågade glasögon som du.

Vi gillar att du har gjort de mest ocoola attribut till självklara modeasseccoarer. När du fyller 80 år hålls en stor mottagning till din ära i Bonniervillan på Djurgården. Eftersom du börjat höra dåligt och inte vill missa en enda diskussion, ber du chauffören att stanna till vid en affär på väg till festen så att du kan köpa en hörlur. Med den stora, svarta luren tryckt till örat kliver du ur bilen och undrar nonchalant vad alla stirrar på.

Hade du ännu varit i livet hade du varit hetare än någonsin i sommar. Din vardagsstil under sommarhalvåret är nämligen under större delen av ditt liv lårkorta, pressade shorts.

Läs också:

Dela på Facebook
Tweeta