Intervju: Jake Gyllenhaal om att nå livsmål & varför han vill free solo-klättra

Skådespelaren Jake Gyllenhaali grå kostym

Den världshyllade skådespelaren Jake Gyllenhaal talar ut om vad som får oss att att kunna sträva högre i karriären. Och om den extrema metaforen som ska få honom att nå bortom sina största mål.

Marlon Appelgren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-11-06 16:25  |  Lästid: 4 minuter

Med dundersuccéer som Nightcrawler, Brokeback Mountain och Donny Darko – för att bara nämna några få – i bagaget kan man lugnt konstatera att den amerikanska skådespelaren Jake Gyllenhaal gjort ett namn för sig långt bortom Hollywoodskyltens filmtäta territorium.

I början av året gick Jake Gyllenhaal att se i Velvet Busszaw. En Netflixfilm om den Miami-snofsiga konstkritikern Morf Vandewalt som genom en rad olika händelser lyckas komma över förtrollade målningar från en mystiskt bortgången konstnär. Kort därpå dök han även upp som Marvel-superhjälten Mysterio i Spider-Man: Far from Home och i framtiden kan vi bara hoppas på att få se honom i det omsusade och produktions-oklara dramat om helikopterrånet som skedde 2009 i Västberga utanför Stockholm.

Filmprojektet, som baseras på författaren Jonas Bonniers bok om dådet, var något som det minst sagt tisslades om på svenska medier för några år sedan, för att sedan landa i en större oklarhet än tidigare. Efter hösten 2016 stod det klart att Netflix hade köpt rättigheterna till Jonas Bonniers då ännu ej utgivna bok, Helikopterrånet, för att göra film av den legendariska händelsen som utspelade sig 2009 i Västberga utanför Stockholm. Kingredaktionen väntar förstås ivrigt på filmprojektet som enligt uppgifter ser ut att fortfarande vara i förhandlingsfasen.

Som om inte denna ovannämnda och ytterst reducerade katalog av betydande roller vore nog för att stifta in sig själv som en av filmvärlden och sin generations mest uppmärksammade skådespelare har Gyllenhaal även blivit frontfiguren för det exklusiva klockmärket Cartiers nya klocka Santos Dumont.

Att Gyllenhaal alltid har en storroll på gång är något man inte behöver argumentera för, men när King fick chansen för ett kort prat med skådespelaren i samband med lanseringen av den nyuppdaterade Cartier-klockan Santos Dumont, var det kanske en viss inställning till att utföra en så kallad ”free solo climb” som var det mest uppseendeväckande när det kommer till hur skådespelaren bemöter risker och stora utmaningar i sitt liv.
– Det finns stunder då jag vaknar mitt på natten och tänker på nästa utmaning jag har gett mig själv. Det kanske inte är något som brukar göra andra människor rädda, men det kan i alla fall göra mig rädd. Jag vet att jag vill möta mina utmaningar i vitögat men ändå är det som att varje cell i kroppen säger: ”Ah, gör det inte!”. Jag funderar ofta på att klättra upp för en klippa helt utan rep och säkerhetsutrustning och försöker jämföra det jag gör i mitt liv med en sådan utmaning. Att ta de risker som verkligen utmanar dig, där du inte har din säkerhetstråd på. Du har inte förmågan att ringa efter hjälp. Det är bara du som bara du som lever ditt liv genom att ta allvarliga risker. Så tänker jag ofta, väldigt ofta.

Med ett så brett filmregister som Jake Gyllenhaal besitter känns det nästan svårt att komma på vilket rolltagande skådespelaren inte skulle kunna ge sig an, göra till sitt och briljera i. Och vid frågan om vad som är hans största prestationer väljer skådespelaren ödmjukt och även klichéartat nog att inte lyfta fram det faktum att han nominerades till en Oscar för sin insats som den identitetssökande Jack Twist i den världshyllade cowboy-filmen Brokeback Mountain.
– Vi har söndagsmiddag varje söndag med en stor grupp av mina vänner. Jag insåg att det konstigt nog borde vara det. Det såg nämligen till att jag försökte göra just det varje söndag. Att jag försöker få kontakt med dem, och att jag fortfarande har min närmaste grupp av vänner kvar som funnits där sen jag var liten.

En avmagrad Jake Gyllenhaal i rollen som den ivriga amatörfotografen Louis Bloom i filmen
”Nightcrawler” (2014).

Har du något råd till andra som också strävar efter att alltid sikta högre?
– Det är nog att ofta våga fokusera på saker som kan tyckas vara svåra, även om det leder till mycket oro. Jag går mot dessa platser. Jag dras på något sätt mot dem. Så jag antar att det är så jag gör för att kunna sikta högre i mitt liv.

Hur skulle du säga att din nyfikenhet höjer dig?
– Jag är alltid nyfiken. Jag tror att nyfikenheten höjer alla. Nyfikenhet är det som gör ett bra liv. Att ständigt vara nyfiken oavsett vad livet kastar på dig är vad som kommer att göra ditt liv fullt.

Vad ger dig nya perspektiv på saker och ting?
– Jag har, kreativt sett, sprungit rakt in i väggen ibland genom att försöka tänka eller tvinga mig igenom något. Och väldigt ofta är det när jag stannar för en sekund som jag hittar mig själv igen och blir inspirerad.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-11-20 19:28