Jamie Dornan: ”Det är enklare att skita i trender när man närmar sig 40”

Hollywoodhunken Jamie Dornan är ansiktet utåt för Hugo Boss nya doft. För King berättar han om excentriska strumpor, ekonomiska excesser och fördelarna med att snart fylla 40.

Rasmus Blom | Foto: Karim Sadli  |  Publicerad 2021-04-06 16:49  |  Lästid: 4 minuter

Vi har sett honom som seriemördare i kriminalserien The Fall och som Axel von Fersen i Sofia Coppola-filmen Marie Antoinette, men det är som sexsymbol i megasuccén Fifty Shades of Grey, en filmserie som dragit in över en miljard dollar, vi förknippar honom – vare sig vi vill det eller inte.

Jamie Dornan är dock en helt vanlig kille instängd i en Hollywoodkropp.

Förutom en lång rad filmer är han aktuell som ansiktet utåt för doften Boss The Scent Pure Accord. Med anledning av detta fick vi en pratstund över Zoom med den sympatiske irländaren som satt i lockdown med familjen på den engelska landsbygden.

– Min relation med Boss går långt tillbaka. Jag tror jag gjorde mitt första modelluppdrag för dem 2003. Sedan dess har jag gjort säkert fem Boss-kampanjer. Jag har alltid känt mig trygg och bekväm med Boss. När de frågade om jag ville ställa upp på det här tackade jag ja på stående fot. Jag gillar alla inblandade, från folk i teamet till min modellkollega Birgit Kos. Det kändes självklart att tacka ja.

Hur skulle du beskriva doften?

– Det är få dofter som funkar när som helst, men det gör verkligen Boss The Scent Pure Accord. Ta den på morgonen för att få en fräsch start och låt den utvecklas under dagen. Eller ta den inför en middag eller fest för att känna dig elegant och attraktiv. Något jag avskyr är dofter som tar över ett helt rum och så är det definitivt inte med den här. Den är maskulin och sensuell på ett diskret sätt.

Jamie Dornan och modellen Birgit Kos frontar Boss The Scent Pure Accord-kampanjen.

Jamie Dornan dejtade Keira Knightley, Sienna Miller, Lindsay Lohan, Mischa Barton och Kate Moss innan han kände att nog får vara nog och blev trebarnspappa tillsammans med hustrun Amelia Warner. Småbarnslivet i engelska Cotswolds gör att frågan om han tillbringar mycket tid framför spegeln resulterar i ett gapskratt följt av ett uppgivet skakande på huvudet.

– Jag ska vara helt ärlig. Mig själv är den sista jag tänker på när jag kliver upp på morgonen. Jag har tre döttrar under sju år. Jag måste till exempel fixa deras hår innan jag ens får röra mitt eget. Jag är glad om jag får en dusch. Men om jag ska försöka minnas hur jag gjorde förr så återfuktar jag ansiktet med någon kräm. Tydligen ska man använda solskyddsfaktor även om solen inte skiner? Det ska alltså vara SPF i produkten även om det regnar. Det är det enda jag har lärt mig, om det nu stämmer. Annars har jag rätt dålig koll. Min vardagslyx ligger i doften.

Även om det inte blir så mycket tid framför badrumsspegeln försöker Jamie ändå upprätthålla någon slags klädstil, småbarnsåren till trots. Han är mer intresserad av en tidlös sådan än flyktiga trender.

– Jag bor på landet och går mest runt i gummistövlar, så stilen flyger ut genom fönstret när jag är här. Men egentligen är jag ganska medveten och skulle väl säga att jag har en klassisk stil. Det är enklare att skita i trender när man närmar sig 40. Jag bryr mig liksom inte om vad som är coolt längre, för mig är det klassiska plagg och färger som gäller. Jag kör mest på svarta jeans och vit t-shirt. Nästan alla mina plagg går i svart, vitt eller marinblått, förutom strumporna som är gula. Det är faktiskt sant. Jag har alltid senapsgula strumpor, säkert 40 par. Ibland blir det svarta till kostym. Men annars senapsgula, alltid.

Utöver de senapsgula strumporna, har du något plagg som ligger dig extra varmt om hjärtat?

– En marinblå kashmirtröja från Dunhill som jag bär säkert fyra dagar i veckan. Som sagt, jag har nästan bara marinblå plagg. Jag har även ett par manchesterbyxor i samma färg som jag använder ofta.

Vad lägger du annars pengar på när du vill unna dig något?

– Bra rödviner. Det lägger jag mer och mer pengar på.

Hur gör du för att varva ner i vardagen?

– Mina barn kan få mig att varva ner, även fast de kan få mig att göra det diametralt motsatta också, beroende på vilket humör de är på. Sedan spelar jag golf, och det är lite samma sak där. Det kan både vara avkopplande och extremt frustrerande.

Sysslar du med fler sporter?

– Jag spelar rugby, tennis och golf. Jag är smått besatt av golf och spelar så fort jag får tillfälle. Tyvärr hinner jag inte spela så mycket som jag hade velat. 

Trots att Jamie Dornan själv är något av en stilikon skruvar han på sig när han hör begreppet, vilket är uppfriskande för en magasinsredaktör som möter ordet dagligen.

– Jag vet inte om någon kan leva upp till att vara en stilikon. I synnerhet ingen kille. Men visst, det finns personer jag respekterar och ser upp till stilmässigt. Steve McQueen och Paul Newman är två exempel. Har du någonsin sett en ful bild på dem? Det spelar ingen roll om de har tredelad kostym eller tisha och jeans, de ser lika coola och sofistikerade ut ändå. Att ha en snygg stil handlar om att se bekväm ut. Ser du obekväm ut faller allt. Grejen med Paul Newman och Steve McQueen var väl just att de såg lika bekväma ut vad de än tog på sig.

Vad har du annars på gång förutom Boss-kampanjen?

– Jag gjorde en film med Kristen Wiig som heter Barb And Star Go To Vista Del Mar, den skulle egentligen ha haft premiär förra sommaren men kommer först nu. Samma sak med filmen Wild Mountain Thyme där jag och Emily Blunt spelar huvudrollerna. Sedan har jag precis blivit klar med inspelningen av Belfast, en film med Judi Dench som har premiär senare i år. Annars har jag och en kompis skrivit klart ett filmmanus nu under lockdown faktiskt. Det har varit en kul sysselsättning nu under pandemin.

Boss The Scent Pure Accord.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-04-06 16:49