Jeanerica-grundaren och pr-drottningen Lena Patriksson Kellers guide till Eoliska öarna

Pr-profilen och Jeanerica-medgrundaren Lena Patriksson Keller om Italiens bäst bevarade hemlighet.

Joel Ågren | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-05-05 09:55  |  Lästid: 3 minuter

Till Eoliska öarna i Italien åker man inte för femstjärnig lyx och bekvämligheter, utan för medelhavets bästa vatten och för genuiniteten. Jag besökte Eoliska övärlden för cirka 20 år sedan, och återvände för två år sedan med min familj, och slås fortfarande av hur oexploaterad och oförstörd ögruppen ännu är.

Att ta sig till Eoliska öarna är inte helt enkelt, men otillgängligheten bidrar också till charmen och den ”oturistiga” känslan i området. Enklast är att ta snabbåt från Milazzo på norra Sicilien eller Neapel på fastlandet. Ögruppen består av sju öar – Lipari, Stromboli, Salina, Vulcano, Filicudi, Alicudi och Panarea – alla med sin egen karaktär och charm. Att ta sig runt med båt mellan öarna är väldigt ­smidigt och halva upplevelsen med att semestra i ögruppen. Lipari är den största ön och en bra utgångspunkt för att upptäcka övärlden. Salina är den grönaste av öarna och enligt många den vackraste. Här spelades The Postman med Robert Redford in. Panarea är den lite glassigare av öarna, och den minsta ön, Vulcano, lämpar sig särskilt bra för dags­turer. Färjor mellan öarna går ofta under högsäsong och tar knappt 40 minuter.

Stranden Cala Junco på Panarea lockar till bad. Foto: Getty.

För mig är dock det bästa sättet att upptäcka ögruppen med segelbåt. Det finns inget ljuvligare än ta ett morgondopp från båten, läsa en god bok på däck, snorkla i någon av de många badvikarna, tillaga middag på dagsfärsk fisk från någon av småhamnarna och låta vindarna bestämma var man hamnar härnäst. Väljer du att bo på någon av öarna så är familjeägda Hotel Raya på Panarea ett populärt alternativ, med hög mysfaktor och magisk utsikt över Stromboli. Att avsluta dagen med en pasta vongole på hotellets terrass och se solen gå ner med en Negroni i handen är en av resans höjdpunkter.

Terassen på Hotel Raya på Panarea är ett säkert kort.

Andra trevliga restauranger är Ristorante Filippino på Lipari, som serverar fantastisk fisk och pasta, och Da Alfredo på Salina, som gör en magisk lokal specialitet som kallas ”pizza i pane”. Den syditaliens­ka maten är supergod i all sin enkelhet, med få men riktigt bra råvaror, och det lokala vinet från Sicilien är fantastiskt. Ett annat restaurangtips i området är La Sirena på lilla ön Filicudi. Det ser inte mycket ut för världen, men har en härlig vibe. Ta en gin & tonic och njut av utsikten över den lilla hamnen.

Utbrott på vulkanön Stromboli. Foto: Getty.

Blir man rastlös och vill få upp pulsen så är ett besök på den karga vulkanön Vulcano ett bra tips. En vandring upp längs vulkankratern Gran Catere bjuder på en bra motionsrunda och otrolig utsikt. På tal om vulkaner: Stromboli är känd för sin lavasprutande vulkan och sina svarta stränder. Där kan man, trots ett utbrott relativt nyligen, gå upp till vulkanens fot. Vill man uppleva den spektakulära ön på lite avstånd så rekommenderas en nattseglats runt ön, med lava från vulkanen som lyser upp natten. En oförglömlig upplevelse. 

Lena Patriksson Keller. Foto: privat.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-05-15 16:03