Joaquin Phoenix i ”Joker” hyllas av åtta minuters stående ovation

Verkar som att en av höstens absolut hetaste biofilmer ”Joker" precis blev ännu hetare.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-09-02 16:09  |  Lästid: 2 minuter

En av förra sommarens trevligaste och mer överraskande nyheter var att Joaquin Phoenix skulle lasta på sig clownsminket och härja runt i Gotham City som DC-universumets ikoniske filmskurk Jokern.

Nu har filmen om den megalomaniske Jokern, som många enats om gjordes till perfektion av Heath Ledger i Christopher Nolans Batman-rulle The Dark Knight 2008, haft premiär på Venedigs filmfestival. Flopp, mellanmjölkigt medelbetyg eller fem plus? Enligt recensenter och folk på plats det sistnämnda.

När premiärvisningen av den mörka filmen om Batmans ärkefiende var över ställde sig publiken i salongen upp och applåderade – i åtta minuter, skriver Variety. Recensenterna var sedan inte sena att hylla filmen i skrift efter visningen. Här följer ett axplock av omdömen från några av recensionerna:

Brittiska The Guardian ger den mörka filmen maxbetyget fem av fem och skriver att filmen är ”lysande, vågad och explosiv”, samtidigt som man menar att filmen inspireras förtjänstfullt av stämningen i två Martin Scorcese-klassiker: Taxi Driver och The King of Comedy.

Hollywood Reporters recensent hyllar filmen och menar att Phoenix rollprestation som Jokern är den stora behållningen, samtidigt som recensenten tycker att det är den bästa filmen i Batmans universum sedan The Dark Knight.

Joaquin Phoenix i filmen Joker.

På hemmaplan skriver Aftonbladets nöjesveteran Jan-Olov Andersson om filmen med rubriken ”Joaquin Phoenix är bästa Jokern hittills”, även om texten mest handlar om en presskonferens med Joaquin Phoenix och Jokers regissör Todd Phillips. Café utgår trots allt ifrån att Jan-Olov har sett filmen och verkligen tycker det rubriken gör gällande.

Även svenska filmsajten Moviezine ger fem av fem tummar upp och skriver att Joker är ”en fantastiskt skruvad tragikomisk knockout”.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-02 16:09