Kan du historien bakom Polo Ralph Laurens klassiska pikétröja?

”Det är inte en skjorta, det är en livsstil.” Så sammanfattade modelegendaren Ralph Lauren sitt mest berömda plagg.

Joel Ågren  |  Publicerad 2022-09-01 14:15  |  Lästid: 2 minuter

Ingen förkroppsligar den amerikanska drömmen som Ralph Lauren. Och inget plagg förkroppsligar Ralph Lauren som preppyvarumärkets ikoniska pikétröja. Eller som modeskaparen själv uttryckt det: ”Det är inte en skjorta, det är en livsstil.”

Ralph Laurens pikétröja, som varit en självklar del av modebilden i fem årtionden, introducerades för allmänheten 1972. Själva skjortmodellen var knappast någon revolutionerande nyhet i sig. Den franske tennisspelaren René Lacoste lade grunden för skjortdesignen redan på 1920-talet, med målet att göra en kortärmad variant av de plagg som hästpolospelare bar, fast i den mer tekniska tygkvaliteten piké (eller, för våra internationella läsare, piqué) som var betydligt bättre lämpad för tennisspelande än dåtidens långärmade buttondown-uniform.

Komikern Tom Allen i Ralph Laurén-piké. Foto: Getty Images

Som en hommage till designursprunget valde fransmannen att kalla skjortmodellen med den ofodrade kragen för, just det, polo. Ett oturligt namnval för oss svenskar, som av någon anledning valt att kalla det man internationellt kallar för en turtle neck eller en rollneck för just polotröja. Ralph Laurens variant lanserades som en färggrann konkurrent till Lacostes vita storsäljare, som nu letat sig långt ut på de välbärgade golfspelarnas greener.

Fäst vid idén om den perfekta pikén lanserade Ralph sin första tenniströja i en passform och 24 olika färger under varumärkesflaggen Polo Ralph Lauren. Broderat på skjortbröstet: den i dag så ikoniska polospelaren i kontrastfärg. En symbol för ett gott liv och en avslappnad, preppy stil. I fem decennier har pikétröjan, tillsammans med buttondown-skjortan på ohotad andraplats, stoltserat som varumärkets signaturplagg. Det är inte bara en Ralph Lauren-klassiker, utan en betydande del av bolagets, och preppystilens, DNA. En hörnsten i garderoben för alla med intresse av att köpa sig en liten bit av den amerikanska drömmen.

Bokförlaget Rizzoli släpper en bok om plagget lagom till pikétröjan femtioårsjubileum. 544 sidor om plaggets historia, evolution och betydelse, med instick av pikéfans som Tom Cruise, Tom Hanks, Spike Lee och Pharrell Williams.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-01 14:23