Adda kollegor på Instagram? Filip Strömbäck reder ut frågetecknet

King karriärexpert Filip Strömbäck svarar på frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Filip Strömbäck | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2019-10-03 10:12  |  Lästid: 3 minuter

Adda kollegor på Instagram?

Fråga: Nu ska du få höra här… Förra året började jag ett nytt jobb, med till synes vettiga och härliga människor. Jag trivs superbra på alla sätt med alla, men det har uppkommit ett litet problem. Alla följer alla på instagram, och jag tycker det är skitjobbigt!

Jag vill inte att mina äldre kollegor (eller vissa jämnåriga heller för den delen) ska se vad jag gjorde på Mykonos i somras. Jag har i alla fall en hel drös väntande requests från mina kollegor, och känner inte att jag kan godkänna dem. Jag ANAR lite frostig stämning i fikarummet pga detta, och jag är inte fullt ut inkluderad tror jag. Är det fel på mig eller dem?

Svar: Så länge ni inte använder Instagram som prioriterad kommunikationsplattform på företaget, vilket jag betvivlar att ni gör, så håller jag helt och hållet med dig. Gränsen mellan privat- och arbetsliv suddas ut mer och mer, och orsakar stress och ohälsa på många arbetsplatser.

Sociala medier är definitivt en bidragande orsak till detta, och du som anställd har rätt att värna ditt privatliv oavsett om det är digitalt eller analogt. Det konstruktiva sättet att lösa ditt problem på är nog att sätta upp nån sorts kriterier för vilken sorts kollegor som du godkänner att följa dig, och göra en riktigt snäv liten cirkel runt dina närmsta två-tre.

På så sätt blir gör du klart för andra vart du står, du blir inkluderad och agerar så professionellt du bara kan utefter förutsättningarna. Förstår att det är obekvämt att stänga ute de andra men kom ihåg att det är de som har passerat en privat gräns genom att skicka förfrågan, INTE du.

Karriärexperten: Tre goda råd för en lyckad arbetsintervju
Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare. Frågor? Mejla Filip på filip@exparang.com.

Vad ska jag ha för rock på jobbet?

Fråga: Jag har bestämt mig för att bli riktigt elegant i höst, inte bara på jobbet utan också på väg både till och från! Vad tycker du är de stiligaste varianterna av höstjackor?

Svar: Det låter som ett mycket klokt beslut. Alla blir vi på bättre humör om vår omgivning anstränger sig en aning när de klär på sig på morgonen. Jag har full förståelse för att goretex-jackan i hallen lockar när det regnar från sidan, men jag vågar nästan GARANTERA en bättre livskvalitet om du är beredd att tumma på frilufsigheten till förmån för elegans.

Bra! Det allra mest klassiska alternativet är en så kallad covert coat. Det är en knälång rock med dold knäppning och sammet på nackdelen av slaget. Du kan köpa den i flera färger men grå, beige eller mörkblå är att föredra. Om du inte vill gå fullt så brittiskt i din stil så föreslår jag andra varianter av en riktigt lång rock helt enkelt. Så länge du ser till att hitta en knälång rock i nån höstig ull så har du kommit långt. Dubbelknäppt kanske är det enklaste för att klä upp en annars avslappnad outfit. Kanske utanpåliggande fickor?

En snygg höstrock ger dess bärare stöd in till jobbet även de regnigaste dagar. //Foto: Gianni Agnelli: Getty Images

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-03 14:38