Karriärexperten om att gå från anställd till egen

Karriärexperten Filip Strömbäck och skådespelaren Tom Cruise i ett kollage.

Ligger du också i startgroparna för att starta eget? Kings karriärexpert Filip Strömbäck förklarar vad du har att vinna på att gå från anställd till egen.

Redaktionen  |  Publicerad 2019-05-09 14:14  |  Lästid: 3 minuter

Byta bana före 40

Fråga: Jag har precis lämnat ett högavlönat kontorsjobb på en global byrå. Jag har gått från att vara anställd, i 15 år, till att ligga i startgroparna till att bli egen. Jag har bestämt mig för att lyssna på viskningen i nacken – det känns fantastiskt, men rent karriärmässigt känns det osäkert.

Jag är 36 år och ska alltså ta mig an ett helt nytt kapitel och in i en bransch jag vet lite om. Klyscha kanske, att man före 40 byter bana. Men här är jag. Jag tänker bli konsult, jaga gig och resa mer. Vad ska jag tänka på?

Svar: Jag vill börja med att säga två saker:
1. Du är supermodig som fattar beslutet. Det hedrar dig att gå den vägen.
2. Det löser sig. På ett eller annat sätt. Jag känner till paniken. Ångesten. För ett år sedan fattade jag ungefär samma beslut och ångrar det inte en sekund. Vi har behandlat ämnet tidigare, och nu liksom då vill jag bara försäkra dig om att med så pass många år bakom dig som anställd och med en fin karriär så kommer du troligen att vara välkommen tillbaka som anställd någonstans den dagen du packar ihop din egen verksamhet.

Att leta projekt, gig, på egen hand blir ju vanligare och vanligare. Fördelen för dig är att du troligen kommer ut i en marknad där köparen redan är van vid sådana som du, och med erfarenhet från ett starkt varumärke i ryggen så kommer du att ha en komparativ fördel jämfört med dina konkurrenter. Mitt främsta tips är att vara väldigt tydlig med din erfarenhet och göra erfarenheten från byrån till din egen. Mitt andra tips är att nu ta ditt ansvar att välja rätt.

Fördelen med att vara sin egen lyckas smed är att man får möjligheten att tacka nej till uppdrag som är dränerande. Du kommer att stöta på projekt som ger bra betalt men som inte känns bra i magen. Tacka nej. Genom det köper du dig tid att i stället hitta rätt uppdrag och kunna excellera i dessa.

Mitt tredje och sista tips är att välja ditt eget arbetssätt. Välj hur DU vill leverera projekten, inte hur du är van vid att göra. Som sagt, det kommer att lösa sig på allra bästa sätt. Helt övertygad.

Tom Cruise jagar gig.

Jobb eller kärlek?

Fråga: Jag har hamnat i ett karriärdilemma som jag inte vet hur jag ska ta mig ur. Jag har gjort karriär på ett och samma bolag i flera år, och haft en superrolig och utvecklande resa. Från början tog jag jobbet för att det fanns stora möjligheter att kunna komma utomlands, och nu har jag blivit erbjuden en tjänst i Paris! Jag har dock träffat en tjej här hemma och vill inte längre flytta. Tackar jag nej till jobbet så känns det som en dead end. Hur gör jag?

Svar: Hej, och stort grattis till framför allt kärleken men också befordran. Förstår ditt beslut till fullo, och det kommer säkert din arbetsgivare också att göra. Om det nu är så att du gjort ett så bra jobb internt så att de vill belöna dig med en flytt utomlands så tror jag säkert att de kan vara tålmodiga och invänta tajming när det passar dig bättre. Jag tycker du kan sitta lugnt kvar i båten, njuta av att vara kär och vänta på nästa tillfälle.

Frågor? Mejla Filip på filip@exparang.com.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-05-09 14:21