Karriärexperten om Linkedin-ångest och att jobba down under

Filip Strömbäck svarar på frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Redaktionen  |  Publicerad 2019-02-22 09:44  |  Lästid: 3 minuter

Linkedin-ångest

Fråga: Nu har jag suttit och stirrat på min Linkedin-profil i en timme, och vet inte vad jag ska göra med den. Alla runt omkring mig tjatar om att det är så viktigt att den ser bra ut för att jag ska bli aktuell i rekryteringar. Hur gör jag för att den ska se bra ut då!?

Svar: Jag lider med dig. Det är en känsla av digital otillräcklighet som sprider sig i kroppen när man får kritik kastad på sig som är svår att göra någonting åt om man inte vet vad som är rätt och fel. Som tur är så gäller regeln om allmänt vett och förnuft även på Linkedin, så det behöver inte nödvändigtvis vara så klurigt.

Karriärexperten om Linkedin-ångest och att jobba down under
Bill Gates vässar sin Linkedin-profil. //Foto: Getty Images. Frågor? Mejla Filip på filip@exparang.com

· Som grundregel tycker jag att man kan applicera följande: ge matig information om ditt nuvarande jobb samt några rader om dina två föregående. Resten av erfarenheten räcker det att du beskriver med en rad.


· Börja med att lista alla dina eftergymnasiala arbeten i kronologisk ordning, med en korrekt titel och länk till alla de bolag du arbetat på. Samma princip gäller som när du skriver en vanlig cv: Ju längre bak i historien, desto mindre information behöver du dela med dig av om just det jobbet.

· När du väl beskriver vad du gör så finns det en del fiffiga knep för att upplevas mer attraktiv. Detta handlar främst om att använda sig av ord som mest troligt dyker upp i sökningar:
- Skriv allt på engelska i stället för svenska, det ökar dina chanser avsevärt.
- Undvik förkortningar av roller och uppgifter och internt fikonspråk.
- Inkludera "buzzwords" i din beskrivning, exempelvis namn på regelverk, programvaror och arbetssätt som du upplever är heta inom din bransch (om du har någon erfarenhet av dessa, så klart).

· Utöver din bakgrundsbeskrivning så handlar det naturligtvis om hur du använder Linkedin: att du nätverkar och visar intresse för och engagerar dig i ditt flöde. Då kommer du se att det snart börjar hända grejer!

Jobba down under

Fråga: Jag har precis kommit tillbaka från en lång resa i Australien och fullkomligt kärat ner mig i Sydney. Hur ska jag göra för att få jobb där!?


Svar: I hear ya, Sydney är en magisk stad. Såvitt jag förstår så har de ganska stränga arbetstillståndsregler i Australien, så det kommer inte att bli snutet ur näven att flytta till Manly Beach och surfa på afterworken. Men, allt går ju om man vill!

Jag föreslår att du lägger ett par timmar på att sondera platsbanker och publika annonser i alla forum du kan hitta. Har du flyt så kommer du redan där att stöta på jobb där de söker någon med exakt din profil och bakgrund, men se det mer som en uppgift i att kartlägga och sondera terrängen. Efter det försöker du nosa fram svenskar som arbetar på de bolag du är intresserad av, och tar kontakt med dessa.

De flesta tycker det är kul att hjälpa till, varför inte ringa och fråga hur de gick till väga när de tog steget. I samma veva kanske du lyckas få en rekommendation eller länk vidare till någon du bör ta kontakt med.

Det sista och svåraste steget: Investera i en ny Australien-resa. Boka in minst två veckor och se till att du spikar några möten med potentiella arbetsgivare innan du åker. Sedan får du lajva ditt allra bästa guldgrävande när du väl är på plats och leta vidare. Det blir ett äventyr! Är nästan lite avundsjuk…


Läs också: 



Dela på Facebook
Tweeta