Karriärexperten om masterutbildningar och pengaågest

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Redaktionen  |  Publicerad 2019-02-11 15:46  |  Lästid: 3 minuter

Artikeln publicerades först i King nr 11/2018.

Bonusförhandla

Fråga: Jag har pengaångest! Jobbar på en investmentbank sedan några år tillbaka och har nu fått ett erbjudande om en mer senior tjänst på en annan bank, som jag gärna vill ta. Problemet är att vi har gjort ett extremt bra år på min nuvarande arbetsplats och bonusen betalas inte ut förrän efter jul. Det innebär att om jag slutar nu så går jag miste om en väldigt stor del av min lön. Hur göra?

Svar: Jag känner pengaångesten osa hela vägen in i min dator. Har full förståelse för att det är ett dilemma, och att du så klart vill ha betalt för alla de extratimmar du slitit under året. Även om det i dag finns bonustak för bankanställda så finns det möjlighet till upp mot 100 procent av sin fasta lön utbetald i bonus, så det är klart som korvspad att man vill rå om det där huset … och det ger upphov till vad som kallas ”silly season”, i kölvattnet av bonusutbetalningarna när de flesta förflyttningar sker i finansbranschen.


Eftersom det här är ett bekant problem för alla anställande chefer i din bransch så finns det en chans att de redan har räknat med att du ska kräva någon form av ersättning för din uteblivna bonus hos nuvarande arbetsgivare.

Du kan absolut få in i löneförhandlingen att de ska täcka din uteblivna bonus (till någon lämplig procentnivå) och få den utbetald som en extraersättning när du skriver på. Om du riskerar att gå miste om alldeles för mycket pengar, även om du får ersättning från din nya chef, så skulle jag försöka invänta julen. Det är trots allt bara ett par månader kvar, och din nya arbetsgivare kan säkert vänta för att få in rätt person på lång sikt. Lycka till!

Vidareutbilda dig 

Fråga: Jag jobbar som försäljningschef i ett ganska stort svenskt bolag och har precis kommit ut ur en löneförhandling med min chef där hon erbjudit mig att gå en så kallad executive MBA parallellt med jobbet.

Jag funderar på om det ger något, rent karriärmässigt, att gå en sådan utbildning?


Svar: Det finns alltså två typer av MBA-utbildningar – en som kräver avslutad högskoleutbildning och som oftast genomförs av ganska unga studenter med bara ett par års arbetslivserfarenhet, och en som oftast inte kräver akademiska meriter men som däremot är anpassad för chefer lite senare i karriären.

Att få möjlighet att vidareutbilda sig under sin karriär är generellt någonting jag tycker att man ska haka på. En Executive MBA (EMBA) är dessutom ofta en snordyr investering för ett bolag, så på det sättet kan man absolut se det som en värdemätare och att arbetsgivaren tycker att du är värd det bästa. Lite beroende på vad du redan har för utbildningsbakgrund så kommer du att bli både inspirerad och träffa nya intressanta människor, i tillägg till att du får möjlighet att sätta teoretiska modeller bakom allt det affärsmannaskap du redan håller på med.

Jag vågar påstå att en EMBA håller en oerhört hög nivå i förhållande till andra typer av kurser och utbildningar. Du frågar dock om det kommer att ge dig någonting rent karriärmässigt, och det är lite svårare att svara på. Man ska nämligen ha klart för sig att det är oerhört stor skillnad på hur omvärlden ser på en genomförd MBA och en EMBA.

Det går liksom inte riktigt att likställa, och en "vanlig" MBA smäller bra mycket högre. Däremot ger det dig definitiva fördelar om det är så att du inte har några akademiska meriter med dig sedan innan, för i så fall kan framtida arbetsgivare känna sig tryggare med att du inte bara levererat bra försäljningsresultat, utan också har huvudet på skaft. Kör hårt!


Karriärexperten om masterutbildningar och pengaågest
– Oh MBA, my MBA. //Foto: Shutterstock
Dela på Facebook
Tweeta