Karriärexperten: Så klär du dig för att signalera trovärdighet på jobbet

Filip Strömbäck svarar på frågor om jobb och karriär från Kings läsare. 

Redaktionen  |  Publicerad 2018-07-19 11:48  |  Lästid: < 1 minut

Fråga:
Jag är snart nyexaminerad mäklare och känner mig osäker inför klädvalet. Vill inte framstå som en ”stekig” glidarmäklare, utan vill ha en klädsel som signalerar att jag är trovärdig och kommer att jobba stenhårt för mina kunder. Hur ska jag tänka när jag bygger min garderob?

Svar:
Grattis till examen! Innan vi går in på själva klädseln så måste jag passa på att be dig om en tjänst – se till att ALLTID BEHÅLLA SKORNA PÅ. Oavsett vad du väljer att fylla din garderob med så vill jag inte se dig hasa omkring i strumplästen på visningarna. Jag kan inte köpa ett hus av någon utan skor på fötterna!

Med det sagt, jag tror att mäklaryrket, likt många andra relationsbyggande jobb inom komplex tjänsteförsäljning, kräver att man tänker efter lite vad man signalerar. Det gäller alltifrån vilken bil och klocka man bär till att man återkommer blixtsnabbt vid missade samtal. Det kluriga som fastighetsmäklare i Sverige är att man agerar någon sorts medlare i mitten, men som kontrakterad av den ena parten. Det är enklare i andra länder där båda parterna har var sin, då är det bara att blåsa på à la Fredrik Eklund, vågar jag påstå. 

Jag tycker att du ska investera i en mörkgrå och en mörkblå enkelknäppt kostym samt ett par gråa flanellbyxor. Då har du tre bra grundoutfits. Köp ett par vita och ett par ljusblåa skjortor med dubbel manschett, som du med fördel bär tillsammans med slips vid kontraktsskrivning. 

Men viktigast av allt, alltså, behåll skorna på. De svarta!

 

 

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från
rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna ”Stiljournalen” och ”Tjena chefen!”

Dela på Facebook
Tweeta