Karriärexperten: Så löser du problemet med luckan i cv:t

Det är motigare att söka jobb när man är arbetslös än när man redan är anställd. Kings karriärexpert Filip Strömbäck förklarar hur du ska förklara luckan i din cv.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-06-16 18:05  |  Lästid: < 1 minut

Fråga:
Under förra året hade jag rejält med oflyt. Jag sa upp mig från ett stabilt och bra jobb för att hoppa på ett annat. Så här i backspegeln så var det kanske inte världens vettigaste beslut, eftersom jag blev uppsagd innan jag ens hade börjat, då hela verksamheten lades ner. Nu håller jag på att söka andra jobb och undrar hur jag ska göra med ”luckan” i mitt cv?

Svar:
Först och främst beklagar jag verkligen det som hänt, förstår att det känns oerhört tufft. Men jag APPLÅDERAR ditt mod att hoppa på något ovisst, den erfarenheten kommer du att ha väldigt mycket nytta av framöver. Till exempel redan på en arbetsintervju! Grattis!

Det känns så klart alltid motigare att söka jobb när man är arbetslös än när man redan är anställd. Din förklaring till varför du nu är arbetslös är fullt rimlig och trovärdig, och dessutom något som visar ganska tydliga drag av din personlighet. Det är en historia som du gärna får blotta i en eventuell arbetsintervju.

I den hårda och bistra verkligheten är det däremot så att många rekryterande chefer söker trygghet. Tryggheten kan till exempel komma från att läsa en cv som visar en kandidat som redan har ett jobb. I ditt fall tycker jag därför att du ska glida på sanningen en aning och vara ganska otydlig kring om du är anställd i dag eller inte. Skaffa dig en plats vid bordet, och se sedan till att vara ärlig och övertyga dem genom samtalet i stället. Kör hårt.

 

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Dela på Facebook
Tweeta