Karriärexperten: Så maxar du lönen på nya jobbet

Knepet: Var ärlig, och gör research.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-06-16 17:38  |  Lästid: < 1 minut

Fråga:
Jag är i en rekryteringsprocess som börjar närma sig slutet, och de verkar vilja komma överens med mig. Nu har jag blivit ombedd att komma med ett lönekrav. Hur ska jag tänka? 

Svar:
Det finns säkert hyllmeter av forskning kring löneförhandlingstekniker, men jag brukar rekommendera att man håller sig till ett par enkla regler: Var ärlig och gör research.

Givet att vi lever i ett av världens mest transparenta länder så är det lika enkelt att få fram din taxerade förvärvsinkomst som att beställa en pizza. Skatte­verket är skyldigt att tillhandahålla den typen av information till allmän­he­ten, no questions asked.

Av den anledningen är det därför onödigt att ta i så du spricker, den bluffen blir ganska lätt att syna. Av samma anledning så kan du ganska enkelt skapa dig en bild av vad andra personer med liknande jobb har för lön. Det är bara att ta på dig detektivhatten och googla fram snarlika profiler att benchmarka mot. Lycka till!  

 

 

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från
rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare. 

Dela på Facebook
Tweeta