Karriärexperten: Så når du framgång av att byta jobb

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-08-28 12:36  |  Lästid: 2 minuter

Ny garderob?

Fråga: Jag är snart nyexaminerad mäklare och känner mig osäker inför klädvalet. Vill inte framstå som en ”stekig” glidarmäklare, utan vill ha en klädsel som signalerar att jag är trovärdig och kommer att jobba stenhårt för mina kunder. Hur ska jag tänka när jag bygger min garderob?

Svar: Grattis till examen! Innan vi går in på själva klädseln så måste jag passa på att be dig om en tjänst
– se till att ALLTID BEHÅLLA SKORNA PÅ. Oavsett vad du väljer att fylla din garderob med så vill jag inte se dig hasa omkring i strumplästen på visningarna. Jag kan inte köpa ett hus av någon utan skor på fötterna! Med det sagt, jag tror att mäklaryrket, likt många andra relationsbyggande jobb inom komplex tjänsteförsäljning, kräver att man tänker efter lite vad man signalerar. Det gäller alltifrån vilken bil och klocka man bär till att man återkommer blixtsnabbt vid missade samtal.

Det kluriga om fastighetsmäklare i Sverige är att man agerar någon sorts medlare i mitten, men som kontrakterad av den ena parten. Det är enklare i andra länder där båda parterna har var sin, då är det bara att blåsa på à la Fredrik Eklund, vågar jag påstå.


Jag tycker att du ska investera i en mörkgrå och en mörkblå enkelknäppt kostym samt ett par gråa flanellbyxor. Då har du tre bra grundoutfits. Köp ett par vita och ett par ljusblåa skjortor med dubbel manschett, som du med fördel bär tillsammans med slips vid kontraktsskrivning. Men viktigast av allt, alltså, behåll
skorna på. De svarta!

 

Byta jobb?

Fråga: Min fundering; vilken är den mest effektiva jobbytesfrekvensen, lönemässigt?

Svar: Det finns en mängd statistik som visar att löneutveckling ökar signifikant om man byter arbetsgivare. Samtidigt vill man heller inte byta för frekvent så att man får dåliga referenser från tidigare arbetsplatser. Det där håller på att förändras radikalt, vågar jag påstå. Vi har sett en konstant förkortning av genomsnittlig tid hos en och samma arbetsgivare under lång tid, och det kommer troligen att fortsätta ner en bit.


Nuförtiden ser vi ju dessutom "gig-ekonomin" växa fram, där fasta anställningar mer och mer ersätts av tillfälliga gig. Jag tror att även den mest lutheranske 40-talistgubbe börjar inse att det inte behöver vara fel på folk bara för att de inte jobbat mer än tio år på en och samma arbetsplats. Däremot tror jag att samme 40-talistgubbe, likt alla andra arbetsgivare, vill se uppnådda resultat innan han belönar rikligt. Även i engig-ekonomi. 

Karriärexperten: Så når du framgång av att byta jobb
Kevin Spacey går hellre ner i lön än upp i ansvar.
Foto: Shutterstock

Det finns en gammal dammig rekryterarregel som säger att det är okej att byta jobb vart 3:e–5:e år upp tills du är 40 år gammal, sedan vill man se längre anställningar. Din fråga får helt enkelt olika svar beroende på vilken miljö du söker jobb i. En regelverksexpert i finansbranschen kan till exempel mycket väl byta jobb var 18:e månad och få en riktigt aggressiv löneutveckling, medan jag vågar påstå att lönen för en key account manager i läkemedelsbranschen i princip står still under samma tidsperiod.

Dela på Facebook
Tweeta