Karriärexperten: Så säkrar du drömjobbet

Filip Strömbäck har lång erfarenhet från rekrytering och personbedömning. Han är medgrundare till den digitala matchningstjänsten Exparang.com och driver poddarna Stiljournalen och Tjena chefen! Varje månad besvarar han frågor om jobb och karriär från Kings läsare.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-08-17 07:50  |  Lästid: 3 minuter

Plugga eller jobba?

Fråga: Vilket är det bästa råd du har att ge en 18-årig kille som snart slutar gymnasiet? Ska jag plugga vidare eller börja jobba direkt? Och om jag ska plugga vidare, vad ska jag läsa?

Svar: Jag tycker att året efter gymnasiet är ett ypperligt tillfälle att göra inget av de två alternativen ovan. Att ta lite tid att tänka efter och njuta av livet efter gymnasiet kommer dels att göra dig mer motiverad och dels ge dig tid att skaffa dig ytterligare lite intryck från folk omkring dig innan du väljer vad du ska göra. 

Oavsett vilken karriär du beslutar dig för att ge dig in på så råder jag dig att läsa vidare efter gymnasiet. Såvida du inte gått ett yrkesförberedande gymnasieprogram, typ elektriker, då är det bara att tuta och köra. Det finns en massa jobb, och fortbildning kan ske pa­­rallellt med att du gör karriär. Lycka till!


 

Säkra drömjobbet? 

Fråga: Jag har karriärfunderingar så att det knakar: Med nyss fyllda 26 år börjar karriärångesten smyga sig på. Jag tog min examen som miljövetare 2015 och har efter detta arbetat med saker som inte har något med min utbildning att göra, exempelvis servering, vaktmästeri och så vidare. Jag trodde ju att vägen till drömjobbet skulle vara spikrak. Man pluggar, engagerar sig i relevanta föreningar och extrajobb, söker drösar med heltidsjob. Men det där sista kom aldrig, i alla fall inte "rätt" jobb. Det är som om ens ansökningar bara läggs på hög och glöms bort. Så lite konkret: hur gör man för att få in foten på sitt första "riktiga" jobb?

Svar: Jag förstår att ångesten börjar krypa sig på, den har en benägenhet att göra det. Men det är ingen panik alls och du har fortfarande gott om tid att komma på rätt väg. Det finns en uppsjö av exempel på imponerande karriärer som tagit fart senare i livet. 

Ett bra tips är att gå in på Framtid.se och söka på din utbildningsbakgrund. Då får du massvis av förslag på roller, titlar, jobb och företag/myndigheter som andra miljövetare gått till.  När du väl skickar in din ansökan så bör du noga ha tänkt igenom varför du vill arbeta hos just det företaget. Att lägga tid på att  skriva ansökningsbrev är den trista biten, men det lönar sig alltid i längden.


Det lyser igenom om du inte engagerat dig i vad företaget gör, vad de har för värderingar, vad arbetsuppgifterna kommer att innebära och så vidare. Att  säkra sitt drömjobb tar tid, så enkelt är det. Den bistra verkligheten är att de allra flesta jobb efter avslutade studier genereras genom kontakter, så blås liv i relationerna till dina gamla kursare. De kommer säkert att kunna hjälpa dig en bit på traven. 

 

Tredelad kostym?

Fråga: I juni påbörjar jag mitt första summer internship på en bank i London, och jag börjar fundera över hur jag ska klä mig. Har du några tips? Jag har exempelvis en kritstrecksrandig tredelad klassisk kostym som jag tänkte ta med, funkar det?

Svar: Jag har MASSOR av tips, men det får vi ta en annan gång. Här och nu fokuserar vi på det lite kortare svaret : Du bör definitivt packa med dig minst en mörkblå och en mörkgrå kostym samt ett gäng blåvit-randiga, vita och ljusblå skjortor. Den kritstrecksrandiga kostymen låter mycket elegant, men låt västen hänga kvar hemma i Sverige. Den kommer du inte att ha användning för. Viktigast av allt – lämna dina bruna mockaskor hemma. Hur fina och dyra de än var så göre de sig ICKE besvär på din arbetsplats för sommaren. Enjoy summer at the bank!


 

Läs också: 


Dela på Facebook
Tweeta