Kina förbjuder Nalle Puh-film efter skämt om presidenten

Den nya Puh-filmen "Christopher Robin" får inte visas i Kina.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-08-06 11:50  |  Lästid: 2 minuter

Disneys nya live action-film om Nalle Puh, ”Christopher Robin”, hade världspremiär i fredags. Men i Kina kommer filmen inte visas alls, efter att myndigheterna bestämt sig för att inte godkänna den. Det skriver Hollywood Reporter.

Någon officiell förklaring till nalleförbudet finns inte. Däremot har Puh sedan en tid varit föremål för kraftig censur i landet, bland annat på mikrobloggen Weibo. Enligt en Financial Times-artikel från förra året möttes den som skrev in de kinesiska bokstäverna för Puhs namn av meddelandet ”innehållet är förbjudet”. Animerade bilder och illustrationer har också tagits ned från det officiella galleriet i meddelandeappen Wechat. 

Anledningen är att det sedan flera år tillbaka finns ett stående skämt om att Kinas president Xi Jinping delar  en del utseendemässiga drag med Puh – något som presidenten verkar avsky.

På internet finns mängder av memes och bilder föreställande presidenten och Puh sida vid sida, och nallen har kommit att bli en symbol för motståndsrörelsen mot Xi Jinping och det kommunistiska partiets allt mer auktoritära styre.

Sedan John Oliver tog upp ämnet och riktade syrlig kritik mot Kinas styre på HBO:s ”Last week tonight” har även deras hemsida stängts av i landet.

Så det är lätt att dra slutsatsen att det är anledningen till att presidenten och hans regering inte vill ha någon Nalle Puh-film på kinesiska biografer – även om det också kan finnas en annan förklaring. Kina har nämligen ett tak för hur många utländska filmer som får visas i landet varje år – och det visas flera stora Hollywood-filmer där just nu. 

”Christopher Robin” är den andra Disney-filmen som ratas av Kina i år. De sa också nej till ”A Wrinkle in Time”.

Liknelserna mellan Xi Jinping och Nalle Puh dök upp på sociala medier i Kina 2013, bland annat en bild av Xi när han gick över en gräsmatta med Barack Obama, som ställdes bredvid en bild av Puh och Tiger.

”Christopher Robin” är en nyproduktion av den klassiska A. A. Milne-berättelsen om Nalle Puh. I filmen spelar Ewan McGregor en vuxen Christopher Robin, som återfår kontakten med sin gamla nallebjörn.

Dela på Facebook
Tweeta