King kröner: Månadens måsten

Fem saker som väcker habegär hos redaktionen just nu.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-05-23 09:58  |  Lästid: 4 minuter
King kröner: Månadens måsten

Off White x Byredos samarbetskollektion

Coola män gör saker tillsammans. I detta fall: parfymhuset Byredos grundare Ben Gorham och svårt hajpade modemärket Off Whites kreativa hjärna, tillika Louis Vuittons nya herrdesignchef Virgil Abloh. Resultatet är en kollektion med väskor, T-shirts, denim, dofter och hudvård under namnet ”Elevator music” – en blinkning till det lättlyssnade bakgrundsskvalet. Tanken med projektet är att definiera och fastställa känslor med så få medel som möjligt. 
– Likt verklig hissmusik ville vi att doften skulle vara som bakgrundsmusik i användarens liv, hälsar Abloh i ett pressmeddelande. 

Samarbetet är det första för kreatörduon, som varit goda vänner i flera år. 
– Virgil är en duktig kreatör som jobbar i ett  helt annat tempo än vad jag är van vid. Jag har känt honom länge, så processen har varit gans­ka informell och kul, säger Gorham till King. 

Hela kollektionen finns tillgänglig nu på Byredo.se En eau de parfum kostar 1 800 kr.


 

King kröner: Månadens måsten

Bang & Olufsens design-tv

Få slår danska Bang & Olufsen på fingrarna när det kommer till väldesignad hemmateknik till ockerpriser. Nya lyx-tv:n BeoVision Eclipse Wood Edition är inget undantag. Tv:n – ett oväntat lyckat samarbete mellan danskarna och den sydkoreanska teknikjätten LG – bjuder på en toppspecad oled-panel och det kraftfullaste 450 watts 3-kanalsljud en höginkomsttagare kan köpa för pengar.

Högtalaren, som fungerar lika bra som fristående musikanläggning som en centerhögtalare i en större hemmabioanläggning, stödjer musiktjänster som Spotify Connect, Chromecast och Airplay och låter precis lika bra som man förväntar sig.

Den handgjorda högtalarfronten i ekträ utgör ett utmärkt komplement till den lövtunna skärmen och de slicka aluminiumdetaljerna. En annan festlig detalj är det motorstyrda golvstativet som med ett enkelt knapptryck glider ljudlöst mot tittaren och erbjuder optimal betraktningsvinkel i de flesta förhållanden. BeoVision Eclipse är tveklöst en av de bästa tv-apparater du kan köpa just nu, till ett pris som antagligen kommer att avskräcka de flesta – vilket i kronor motsvarar 93 000 krononor för 55-tummaren.


 

King kröner: Månadens måsten

Morramas rakkniv

Lystring, fellow skäggmän! Londonbaserade designkollektivet Morrama kastar nytt ljus över den sorgligt bortglömda groomingtekniken "våtrakningen" och lanserar nu en 2.0-version av den klassiska rakkniven. Angle Razor är ett ultraminimalistiskt rakdon i  anodiserat aluminium, skapat för precisionsrakning av den gamla skolan, ljusår från elektriska "smart shavers" och annat överkomplicerat lullull.

Till skillnad från en klassisk rakkniv, som då och då måste slipas för att behålla skärpan, är Angle Razor designad för att användas med de flesta utbytbara, återvinningsbara (och synnerligen prisvärda) rakblad på marknaden. Ett klimatsmart alternativ till den plastiga miljö­boven engångsrakhyveln. Kniven, inklusive ställ och rakblad, kostar 750 kronor och är ett måsteköp för alla hobbybarberare där ute.

 


King kröner: Månadens måsten

Cakes el-cross

Att köra cross är kul. Det är också högljutt, smutsigt, dåligt för miljön och irriterande för precis alla förutom människan bakom styret. Nystartade svenska motorcykelmärket Cake, med Poc-grundaren och serieentreprenören Stefan Ytterborn i spetsen, gör sitt för att råda bot på problemet och lanserar nu den eldrivna offroad-hojen Kalk, efter berggrunden på Gotland där mc:n är utvecklad.

Det knäpptysta kraftpaketet är ett minimalistiskt skrytbygge med aluminium- och kolfiberchassi och en totalvikt på behändiga 70 kilo. El-mc:n är utrustad med en 15 kW mittmonterad elmotor med en räckvidd på åtta mil per laddning, och maxhastig­heten anges till 80 km/h. Hajpen kring Cakes fotogeniska premiärmodell är stor och det limiterade första släppet är slut sedan länge. Förhandsbokningar börjar i april, och nästa last med elmotorcyklarna förväntas levereras i slutet av 2018. Den är din för 140 000 kronor. Bara att börja spara.

 

King kröner: Månadens måsten

Natur & Kulturs foodies-guider

Tycker du också att det är trivsammare att trängas i en stimmig bar än i kön till ännu en turistfälla när du är ute och reser? Då är Natur & Kultur bokserie "… för foodisar" något för dig. Initierade guideböcker med tyngdpunkt på matupplevelser, där ett kuraterat urval av författare listar sina personliga krogfavoriter från några av världens mest intressanta matmetropoler.


Lite som de där krogtipsen som du alltid får dra ur dina polare inför weekendresan, fast välskrivna. Efter Elin Unnes personliga kärleksförklaring till Paris i höstas väntar nu två nya tillskott till serien: I Tokyo för foodisar guidar krog­skribenten Jonas Cramby till sina favoriter bland stadens 150 000 restauranger. En inspirerande läsfest där rökiga yakiniki-ställen slåss om sidutrymme med hyllningar till stadens garderobstora cocktailbarer.

I Rom för foodisar riktas blickarna i stället mot Italien, där Rom-bon Peter Loewe listar sina restaurangmåsten i staden, bortom turistpizzor och trötta trattorior. Årets bästa resesällskap för alla krogentusiaster med aptit på livet och en helkväll på stan kostar 169 kronor.

 

Dela på Facebook
Tweeta