King kröner: Månadens måsten

Redaktionen  |  Publicerad 2019-02-28 08:47  |  Lästid: 4 minuter

Haglöfs hightech-anorak

King kröner: Månadens måsten

Världens mest tåliga vinterjacka är en anorak och kommer från Haglöfs. Det anrika svenska outdoor-märket, grundat 1914 i Dalarna, flyttar gränserna för högteknologiskt friluftsmode med innovationskoncepetet V series, som sjösattes 2017.

Linjens andra produkt, futuristiska Raw Anorak, är en oversizad vind- och vattentät trelagers-skaljacka och beskrivs som Haglöfs mest tekniskt avancerade produkt hittills.

Jackan är tillverkad i en blandning av återvunnen polyamid och vectran, en extremstark fiber som bland annat används i segeldukar och som gör jackan närmast outslitlig.

Hållbarhetsmedvetenheten genomsyrar hela designprocessen. Genom att behålla materialets originalfärg, off-white, och skippa färgningsprocessen sparar man på både vatten och miljön.

Den limiterade unisex-jackan säljs bland annat i Haglöfs egna butiker och online liksom hos utvalda återförsäljare som Très Bien och Norse Store.
7 500 kr.

Volvos premiumsedan

King kröner: Månadens måsten

Volvos fjärde mest sålda modell genom tiderna, S60, har fått sig ett rejält ansiktslyft. King åkte till Kalifornien för att provköra värstingmodellen – S60 T8 Twin Engine Polestar Engi­neered – Volvos sportiga och prestandastarka laddhybrid. Att hålla körningen i Kalifornien är mer logiskt än vad det låter.

Tredje generationens S60, med säljstart 2019, är Volvos första USA-byggda modell, producerad i den nya fabriken i Charleston i South Carolina. Det blir också den första modellen sedan 80-talet som inte erbjuds med dieselmotor. Högst upp i S60-hierarkin stoltserar prestandaversionen Polestar Engineered, som tack vare elmotorn ger över 400 hästkrafter och upp till 45 km elräckvidd.

Och visst sticker den svarta sportsedanen ut i Los Angeles trögflytande morgontrafik, med sina rena linjer, c-formade baklyktor och Tors hammare-strålkastare. Men det är uppe i bergen, på kurviga Mulholand Highway, som den över två ton tunga, topprustade modellen verkligen visar vad den går för.

Köregenskaperna är sportiga utan att för den delen göra avkall på komforten och bilen ligger tryggt på vägen, oavsett underlag. I Sverige får vi snällt vänta på att de USA-byggda laddhybriderna ska börja rul­las ut på svenska vägar. Först till modellår 2020, som börjar produceras i maj, introduceras hybriderna. Men den som väntar på något gott …
Pris ej bekräftat, men räkna med ett saftigt tillägg för Polestar Engineered-versionen. 

Transparent Sounds hantverkshögtalare

King kröner: Månadens måsten

Teknisk innovation och hantverksmässig produktdesign går sällan hand i hand. I ett slit och släng-­gebit som teknikbranschen, där produkternas livslängd krymper för varje år och där de tekniska
lösningarna känns daterade redan innan de nått konsumenten, lyser begrepp som hållbarhet och miljömedvetenhet med sin frånvaro. Det vill återupplivade Transparent Sound ändra på.

Med nya högtalarserien Upcrafted vill de svenska ljudmakarna bevisa att även en teknikprodukt kan åldras med värdighet. De tre handgjorda högtalarna kommer i materialen trä, keramik och stål och är modulära och reparerbara så att så lite som möjligt ska slängas.

Högtalarna, som till en början endast lanseras i 10 exemplar vardera, kommer med bluetooth-funktion och kan uppgraderas med röststyrning och till multi-room-system. Hinner du inte lägga vantarna på den sjukt limiterade utgåvan (och ska vi vara ärliga är väl chansen rätt liten) är en nättare, mindre och vit version av företagets mer plånboksvänliga claim to fame-produkt Transparent Speaker tillgänglig för försäljning för 5 000 kr, med leverans efter jul. Hur den låter? Precis lika bra som den ser ut.
15 00 kr (Upcrafted)

Beam Suntorys japanska gin 

King kröner: Månadens måsten

Det råder inte direkt brist på hantverksmässig premium­gin på Bolagets hyllor. Nu får firade svenska ginproducenter som Hernö Gin och Stockholms Bränneri konkurrens hela vägen från öst.

I december lanseras anrika japanska spritjätten Beam Suntorys hantverksgin Roku i Sverige. Namnet betyder siffran sex på japanska och representerar sex japanska smakkomponenter – sakura-blomma, yuzu-skal, sencha-te, sansho-peppar, sakura-blad och gyokuro-te.

Växterna utgör smakbasen i ginen och skördas i så kallad shun, en tradition som innebär att varje ingrediens ska plockas i sin smakmässiga peak. Har du glömt antalet ingredienser i ginen kan du alltid räkna kanterna på den hexagonformade flaskan, där varje del representerar var sin smaknot. Ginen avnjuter du med fördel on the rocks eller som en japansk Gin & tonic, med rikligt med is och ingefäraskivor. Kanpai!
Pris 349 kr (nr 40337). 

Vacheron Constantins FiftySix-linje 

King kröner: Månadens måsten

Vacheron Constantin är världens äldsta klockföretag med obruten produktion. I år lanserar man en helt ny modellserie med namnet FiftySix: en retrodoftande modern tolkning av företagets ikoniska referens 6073 som lanserades just 1956. Serien kännetecknas av tre automatiska modeller i olika komplikationer som alla mäter 40 mm i diameter och är försedda med så kallade sector dials och arabiska siffror.

En synnerligen elegant trio som funge­rar lika bra till klassisk kostym som till skinnjacka och jeans. Basversionen, Self Winding, har tre visare för timme, minut och sekund samt en praktisk datumvisning. Modellen Day-Date är aningen mer komplicerad och visar även veckodag samt gångreserv.

Den mest komplicerade versionen i den nya FiftySix-kollektionen är Complete Calendar där man får en komplett kalenderfunktion med dag, månad och datum samt månfas. Day-Date och Complete Calendar är även försedda med ett så kallat Geneva Seal; en av de mest prestigefyllda certifieringarna i den schweiziska klockindustrin. Kommer i såväl stål som roséguld.
Från 123 600 kr.

Dela på Facebook
Tweeta