King kröner: Sommarens bästa parfymer

Parfym på sommaren? Självklart – men du ska välja en doft som är lätt och fräsch och som förmedlar en känsla av avslappnad och solig semester.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-07-20 08:37  |  Lästid: 3 minuter

Obvious: Un Été 

I sina essenser föredrar franska Obvious de naturliga framför de syntetiska. Alkoholen är ekologisk, flaskorna är gjorda av återvunnet glas och locken är kasserade vinkorkar. Och naturligtvis är ytterkartongen tillverkad av återvunnet papper och utan cellofan. Ett val för de verkligt miljömedvetna. Nya Un Eté, med ingredienser som grönt te, citrus och vanilj, beskrivs som ”doften av solskydd på huden efter en lång dag på stranden”. 

100 ml, 1 100 kr.

Memo Paris: Corfu

Vi gillar verkligen kreativa och konstnärliga parfymhuset Memo Paris, grundat 2007 på Rue Chambon. Det ultralyxiga märket drivs av oändlig reslust och alla dofter har ett tema från något exotiskt hörn av världen. Corfu är, som du hör på namnet, en sommardoft med ingredienser av citrusfrukter, rabarber, mysk, mustiga bär och blommor samt krämig sötma från sandelträ och tonkaböna.

75 ml, 2 545 kr.

Byredo: Unnamed limited edition

Den här doften relanserades tidigare i vår i en limiterad upplaga. Tänk dig ett blankt blad där bäraren själv kan skapa sina egna berättelser och tolkningar utifrån minnen som doften framkallar. Unnamed presenteras i en glasflaska med en vit etikett. Sedan medföljer ett kit med bokstäver som ger möjlighet att själv hitta det perfekta namnet för doften genom att låta minnen och känslor vägleda.

100 ml, 2 200 kr.

Maison Margiela: Replica on A Date 

När parfymören Carlos Benalm arbetade med denna doft inspirerades han av barndomsminnen från Pro­vence. Storslagna vingårdar, magiska solnedgångar och luncher utomhus i skuggan av ett träd, ja, du förstår. Här märks ingredienser som bergamott, rosor och patchouli. Namnet är ju också väldigt romantiskt vilket gör detta till en perfekt gåva till någon man tycker om.

30 ml, 720 kr.

Alûstre: Spectre 575 - 149

Kosmetikföretaget Alûstre, baserat i Köpenhamn, är ett nystartat koncept som med sina innovativa produkter vill göra vår skönhetsrutin till en unik personlig upplevelse. Dofterna är friska med en touch av lyx. Nu på sommaren är Spectre 575 – 149, även kallad ”The Shadows of Bergamot”, perfekt att testa, med toner av citron, vanilj och mör ambra.

50 ml, 1 700 kr.

Maison Francis Kurkdjian: Aqua Media Cologne Forte 

Den fransk-armeniske parfymören Francis Kurkdjian anser vara en av världens främsta och har tidigare skapat dofter för bland annat Dior och Armani. Hans dofter beskrivs ofta som haute parfumery, motsvarigheten till modets högsta hantverk. Sprillans nya Aqua Media Cologne Forte är en perfekt sommardoft med inslag av bland annat fänkål och bergamott från Kalabrien. Ren, sofistikerad och tidlös.

70 ml, 1 950 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-07-21 09:21