King kröner: Vinterns 5 snyggaste taklampor

Vägen ut ur mörkret må vara lång och snårig, men Kings redaktion ser ljuset. Från ovan, till och med.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2021-02-23 13:59  |  Lästid: 2 minuter

Vintern är taklampans tid. Den sanna vägen till perfekt belysning involverar visserligen en mängd mindre ljuskällor men det är under årets mörkaste månader som taklampan får spela huvudrollen.

För att motverka känslan av operationssal som kan skapas av allt för starkt sken från taket så kan du med fördel leta efter både dimbara glödlampor och, kanske framför allt – en designklassiker.

Eftersom taklampor i ärlighetens namn ofta används ganska sparsamt kan det vara en god idé att investera i en klassiker som står sig över tid och som kan fungera som en pampig inredningsdetalj när den inte används.

Ett ljus i det alltjämt kompakta mörkret är till exempel den klassiska Model 2065 från Astep, ritad av den legendariske belysningsmästaren Gino Sarfatti 1950. 11 500 kr. Nedan följer fyra andra av Kings takfavoriter.

Viscontea från Flos

Bröderna Castiglionis kokongklassiker är täckt med ett hartsliknande material som ger ett varmt och mjukt sken. Materialet användes tidigare på amerikanska militärfordon för att skydda dem från dåligt väder. 17 245 kr. 

Nelson Saucer Bubble från Hay

George Nelsons UFO-lampa ritades på 50-talet efter att designern inspirerats av svenska lampor
i silkestyg. Nelsons tefatsvariant är som en lyxigare version av de senaste årens populära rislampor. 6 299 kr. 

Papillion från 101 Copenhagen

Fjärilsinspirerad taklampa i art deco-stil för den som är ute efter en lyxig hotellkänsla i vardagsrummet. De sex lampskärmarna lyser upp taket samtidigt som ljuset filtreras nedåt genom den perforerade mässingen. 8 000 kr. 

Flowerpot från &Tradition

Strax efter the summer of love 1967 ritade Verner Panton en kollektion lampor inspirerad av hippierörelsen. Lampan kommer också i svart, vitt och metallicfärger för den som tycker att Pantons psykedeliska design är lite väl vibrerande. 2 485 kr. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-23 14:00