King möter mannen bakom Barry’s Bootcamp

Rasmus Ingerslev har importerat tränings­konceptet Barry's Bootcamp till Sverige från LA, men vägen dit var lång. För King berättar han om kicksökandet, ledarskapet och sorgen efter modern.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2018-01-30 16:13  |  Lästid: 12 minuter

Adrenalinet pumpar, precis som den dånande nattklubbsmusiken som tillsammans med den infraröda belysningen för tankarna till ett tredagarsrejv i Kreuzberg snarare än ett lyxgym vid Stureplan. Hälften styrka, hälften kondition. Kalorierna brinner som napalm och instruktören dirigerar en mellan löpband och styrketräning. Barry’s Bootcamp har landat på svensk mark – den vida omtalade militärträningen i nattklubbsmiljö.
– Det ska kännas som att stå på klubben V i Stockholm.

Rasmus Ingerslev står i smoothiebaren utanför träningslokalen. Tvättbräda, perfekt hår, skarpa käkben, artig, uppmärksam, framgångsrik … Hade inte dopaminnivån varit så hög hade man blivit avundsjuk. Rasmus är ny i Sverige men i Danmark känd som fitnessguru och grundare av gymkedjorna Fitness DK och Fresh Fitness (de danska motsvarigheterna till Sats och Fitness24Seven) samt sjufaldig dansk mästare i karate. Hans senaste projekt är att sätta den amerikanska träningsfranchisen Barry’s Bootcamp på svenska kartan, och bemötandet i Stockholm har redan varit över all förväntan.
– Jag är jättenöjd. Men det är svårt, för vi har tagit ett koncept till Sverige som vi vet funkar jättebra internationellt. Det känns som att starta en agentur för Fila, Diesel eller Gucci men på en marknad där ingen har hört talas om varumärket. Vi måste helt enkelt landa varumärket nu.

Har man dålig koll om man inte känner till Barry’s sedan tidigare?
– Är man intresserad av träning eller reser mycket i USA är sannolikheten ganska stor att man känner till Barry’s Bootcamp. Men troligen inte annars. Därför är vår uppgift nu att sprida ordet om Barry’s och ge folk en bra upplevelse.


Snabb recap: I början av 80-talet flyttade Barry Jay från New York till Los Angeles i hopp om att bli professionell låtskrivare. I stället fick han jobb i receptionen på ett lokalt gym i West Hollywood och insåg snart att träningsvärlden skulle lämpa sig mycket bättre för honom än rockbranschen. Barry steg i rang och blev så småningom en flitigt anlitad PT bland artister, designers, redaktörer och skådisar. 1998 öppnade han tillsammans med vännerna John och Rachel Mumford sitt eget drömgym – Barry's Bootcamp. En studio med sexig belysning, hög musik och människor dränkta i svett. Samt ett dopaminpåslag som hade fått Charlie Sheen att byta langare. I dag är Barry's Bootcamp ett globalt varumärke med över 30 gym runt om i världen, och bland de 40 000 medlemmarna finns bekanta namn som Harry Styles, Mandy Moore och David Beckham.

Så vem är då denne dansk som är här för att sprida gospeln om nattklubbsträning?
– Jag har byggt två av de tre största gymkedjorna i Danmark: Fitness DK och Fresh Fitness. Den första kedjan startade jag efter mina år i danska landslaget i karate. Jag reste mycket med laget och inspirerades av de amerikanska gymmen. De var mycket större och inriktade på en bredare publik. Vid sidan av det studerade jag på handelshögskolan och skrev ett examensarbete som gick ut på att starta en livsstilsinriktad gymkedja med träning för alla åldrar, med tillhörande kaféområde och barnpassning. Alla de här tankarna låg till grund för Fitness FK som jag började bygga med två partners år 2001.

Vilka var dina partners?
– Den ene kände jag inte. Den andre träffade jag genom karaten många år tidigare. Han hade ett eget gym och erbjöd mig att börja jobba där. Jag var 25 år och han gav mig mycket utrymme att växa. Det började med att jag sålde medlemskap, men redan efter två månader blev jag platschef med 30 anställda under mig.

Hur var du som chef i 25-årsåldern?
– En hårt arbetande visionär med mycket kvar att lära. Jag lärde mig tidigt att ledarskap handlar om att lyssna. Att formulera andras tankar och idéer. I början såg jag ledaren som den som skulle komma med alla bra idéer och se till att de genomfördes. I dag ser jag min roll som ledare som "aggregator of input", det vill säga att jag hela tiden lyssnar. Jag är en katalysator som samlar information från personalen, kunderna, investerarna och marknaden. Vilka trender är det som gäller? Hur gör liknande bolag internationellt? Jag tar all input, formulerar den och presenterar den för mina anställda. På så sätt är alla med och styr åt samma håll. Först när de andra i teamet köper din vision kan du börja jobba på allvar. Då är det inte min idé, då är det vår idé. Det är en stor skillnad.


Är du en sträng chef?
– Det är inte ofta jag behöver vara det. Jag kan nog räkna på en hand och ganska få fingrar där jag har blivit genuint arg. Det har i så fall varit gånger där jag känt att någon medvetet har betett sig oetiskt mot mig eller bolaget. Jag tycker så här: Om man säger ja till att jobba ihop säger man också ja till att hjälpa varandra under resans gång. Jag ska göra allt jag kan för att erbjuda den kompetens jag har som gör att motparten kan nå sina mål. Men då förväntar jag mig också samma sak tillbaka. Det är exakt samma sak som när du tränar: Om du går till gymmet, sätter dig på träningscykeln och läser tidningen i lugn och ro och inte svettas över huvud taget, då åstadkommer du ingenting, i bästa fall pyttelite. Om jag ska bygga någonting, i kondition eller styrka, då måste jag ta i. Och det är okej att ha lite träningsvärk dagen efter, för då är det stor sannolikhet att du faktiskt har kämpat. Den förväntningen har jag inom både träning och ledarskap. Kanske hade jag det ännu mer när jag var yngre, jag kom till kontoret väldigt tidigt och gick väldigt sent. De andra hade nog uppskattat om jag gick hem lite tidigare, för de kände hela tiden att de själva inte räckte till. Jag satt där när de kom och jag satt där när de gick. Men jag gjorde det inte för att stressa dem, jag gjorde det för att jag älskar det. Det är en gåva i livet att få jobba med det man älskar. Vissa människor löser sudoku. Jag bygger business, det är mitt sudoku.

2008 sålde rasmus sin andel i Fitness DK. Gymkedjan var då, och är fortfarande, en av Danmarks absolut största, men Rasmus hade ögonen på nästa projekt. Han skulle satsa på virtuell träning och bygga en digital tjänst som gjorde det enkelt för människor att träna hemma. Men den här gången föll Rasmus sudoku inte väl ut. Tajmingen kunde inte ha varit värre. Samma år kom finanskrisen och lämnade Rasmus med fem procent av sin förmögenhet.

– Jag har ett minne som har etsat sig fast i mig. Jag och mina två barndomsvänner brukar träffas och äta julbord en gång om året. Ett år, 2007, kom jag dit i min nya Range Rover, den andre i en Mercedes och den tredje i en Porsche. Vi åt, skrattade och pratade länge. Året därpå, 2008, kom jag dit i min pappas gamla Toyota Corolla, den andre hade också lånat sin pappas gamla bil och den tredje kom med buss. Men maten var lika bra, vi skrattade och pratade lika länge. När allt kommer omkring tror jag att det viktigaste är relationerna. Människorna man har runt omkring sig. Därefter var det bara att gå tillbaka till jobbet på måndag morgon.

Var kommer drivet ifrån?
– Jag vet inte. Det är faktiskt en fråga jag har ställt mig många gånger. Jag minns att jag alltid var så galet nervös när jag skulle tävla i karate. Jag stod framför killar på 120 kg som stod där i ett enda syfte, att sparka och slå mig så hårt som möjligt. Varje gång tänkte jag samma sak: Varför utsätter jag mig själv för det här? Jag var ju livrädd! Men känslan när man stod på toppen av pallen och man visste att det hade varit värt allt, den känslan var, och är än i dag, helt obeskrivlig. Jag älskar att pressa mig själv. Jag vet att min träningsmentalitet är annorlunda än många andras på det sättet. Där andra lägger av, där kör jag gärna lite längre. Nio av tio startups misslyckas. Jag har startat fem, ingen har misslyckats. Varför? För att jag kämpar så extremt hårt. Jag går längre än alla andra.


Är entreprenörer över lag inte uthålliga nog?

– Man kan såklart ha dålig tajming. Det har jag också haft. Jag hade en bra idé men vid helt fel tidpunkt. Det var det där bolaget som jobbade med virtuell träning där jag en dag var tvungen att säga till de andra: "Ni måste tyvärr gå, men jag jobbar kvar." Jag jobbade utan lön i fyra år, men hittade till slut en affärsmodell som fungerade. I dag finns den där tjänsten på gym över hela världen. Man kan fråga sig varför jag inte bara la av. Men jag visste att idén var rätt och att det var tajmingen som var fel. Jag behövde bara ha tålamod, anpassa mig bättre till marknaden och jobba hårdare. Jag är gift med en hjärnforskare, så jag vet att jag inte är den smartaste i världen, men jag är den som sliter hårdast. Samma sak med karaten, jag var inte den största talangen, men varje gång jag tävlade visste jag att oavsett vem som stod framför mig så hade den inte tränat hårdare än jag. Det ger en mental styrka.

Hur viktig är den mentala inställningen kontra arbetstid och talang?
– Det finns ett uttryck som lyder "Hard work beats talent, when talent doesn't work hard". Det tror jag mycket på. Men om du både har talang och är villig att jobba hårt, då kan du gå hur långt som helst. De personerna är extremt svåra att hitta. Men om du hittar en sådan, då har du en diamant som du i princip kan bygga ett helt bolag på. Jag har jobbat med några sådana under min karriär och det ger en enorm motivation.

Är det någon skillnad mellan att göra business i Sverige och Danmark?
– Haha, ja! Men frågan är om man kan säga det utan att bli impopulär ... Så här: I Danmark är vi mycket mer rakt på sak. Efter dansk standard är jag en mjuk ledare, jag lyssnar mycket och använder min empati för att förstå andra, jag är respektfull och ser till att mina anställda växer som personer. Men om jag gör exakt samma sak i Sverige anser folk att jag är en brutal ledare.


Hur hamnade du i träningsvärlden från första början?
– Jag var ganska liten till växten när jag började träna karate i 14-årsåldern. Så jag ville träna styrketräning på gym, men det fick man inte utan vuxet sällskap. Jag rusade hem och tjatade på pappa om att följa med till gymmet, och till slut gick han med på det. Så jag började träna som 14-åring, alltså för 29 år sedan, och har egentligen tränat sedan dess. Men det var framför allt när jag reste runt världen med karatelandslaget och fick se internationella gym som jag tänkte "Det här borde man göra i Danmark".

_MN_0223-1.jpg

001

Original 1937x1233 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475368&w=1937&h=1233&c=YTowOnt9&s=0&k=0db55abff9d4aebb78552cbced24f978bc0be65f

Visa mer info


_MN_9979-1.jpg

002

Original 1203x1531 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475377&w=1203&h=1531&c=YTowOnt9&s=0&k=a9e28a7853ec08d14a3db074b4deb6df9d72215f

Visa mer info

_MN_0739-1.jpg

003


Original 2007x1277 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475376&w=2007&h=1277&c=YTowOnt9&s=0&k=6d0d350d3d4dab4f0058d5e89c832eccc3ad441a

Visa mer info

_MN_0641-1.jpg

004

Original 1346x1884 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475375&w=1346&h=1884&c=YTowOnt9&s=0&k=693a380f97c4275c5b54b63001f03f61e77f51be


Visa mer info

_MN_0568-1.jpg

005

Original 1390x1769 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475374&w=1390&h=1769&c=YTowOnt9&s=0&k=380af5205dc5a9ceb09e0ec21d186ebefb6038d6

Visa mer info


_MN_0266-1.jpg

006

Original 1390x1769 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475373&w=1390&h=1769&c=YTowOnt9&s=0&k=b7a8f5c2e38c4b0f20d2375f43a5324de3c207bc

Visa mer info

_MN_0557-1.jpg

007


Original 1092x1390 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475372&w=1092&h=1390&c=YTowOnt9&s=0&k=ca543bd51fc1445b7a4deee6a516d8f571b747e3

Visa mer info

_MN_0085-1.jpg

008

Original 2064x1313 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475371&w=2064&h=1313&c=YTowOnt9&s=0&k=18362df7610f25ad2a0132cc7e61edd5e095dcd1


Visa mer info

_MN_0482-1.jpg

009

Original 1174x1494 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475370&w=1174&h=1494&c=YTowOnt9&s=0&k=0fec900cfcb8c997960b28b7ac09febf488bfc08

Visa mer info


_MN_0246-1.jpg

010

Original 1363x1735 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475369&w=1363&h=1735&c=YTowOnt9&s=0&k=f08a51f4a4b6eed5de21713bcbd3f5c818f2f00c

Visa mer info

_MN_0248-1.jpg

011


Original 1390x1769 - öppna i nytt fönster
Direktlänk /bilder/imagecreate.php?id=1475378&w=1390&h=1769&c=YTowOnt9&s=0&k=1a0696c84067f3b51bdb3189b2e31dca54c6f859

Visa mer info

Rasmus i korthet

Namn: Rasmus Ingerslev.
Ålder: 43 år.
Yrke: Träningsentreprenör.
Familj: Hustrun Mouna Esmaeilzadeh samt barnen Victor och Isabelle.
Bakgrund: Dansk mästare i karate. Grundare av Fitness DK och Fresh Fitness, två av Danmarks största gymkedjor. Sverigechef för den amerikanska gymkedjan Barry’s Bootcamp.


Rasmus gör liknande resor än i dag, men nuförtiden ligger karatebältet på hyllan och resesällskapet är ett annat. Sedan tio år tillbaka sitter han i en ledargrupp tillsammans med några av de mest inflytelserika personerna inom träningsbranschen. Gruppen träffas tre gånger per år och på olika platser varje gång; Australien, Brasilien, Mexiko, Kina, det är bara träningsutbudet som sätter gränserna. De diskuterar business, delar erfarenheter och besöker lokala gym.

Vis av Fitness DK, härdad av finanskraschen och på inrådan av ledargruppen startade Rasmus sin andra gymkedja, Fresh Fitness. Danmark saknade nämligen ett lågprisgym, likt Fitness24Seven i Sverige. Det första Fresh Fitness-gymmet öppnade 2010. Fyra år senare fanns det 22 gym och 75 000 medlemmar. Affärerna blomstrade åter.

– Om man jämför den långa resan med Fitness DK med den betydligt snabbare resan med Fresh Fitness inser man vikten av erfarenhet. Då var allt nytt. Den här gången visste jag precis vad jag gjorde.

Vad har du för syn på pengar?
– Jag växte upp med en ensamstående mamma. Vi hade inte mycket pengar. När jag var 15 år blev mamma sjuk i cancer och ville åka till Tyskland på behandling. Men de pengarna fanns inte. Vi kunde aldrig åka. Hon dog när jag var 16. Jag vill vara ekonomiskt oberoende, om någonting händer min familj så vill jag kunna hjälpa dem. Det har alltid varit målet.


Hur ser din ekonomi ut i dag?
– Den är hälsosam. Jag jobbar med hälsa, så det är bra att ha en hälsosam ekonomi.

Rasmus är gift med läkaren och hjärnforskaren Mouna Esmaeilzadeh, för många känd som expert i TV4 Nyhetsmorgon. Tillsammans har de dottern Isabel och sonen Victor, och sedan några år är de bosatta i Stockholm på heltid.
– Vi fick vår dotter 2013 och samma år fick vi lägenhet här i Stockholm. Den första tiden veckopendlade jag till Köpenhamn, men året därpå gjorde jag exit från den andra gymkedjan Fresh Fitness, och sedan dess bor vi här hela familjen.

Med stockholm som ny bas åkte Rasmus på en av sina årliga ledargruppsresor för att bolla idéer och testa nya gym. Den här gången gick resan till Miami, och redan första dagen hände det något. Rasmus blev blixtförälskad.
– Det var i januari 2015 och hela gruppen provade Barry's Bootcamp. Jag hade bara hört talas om det tidigare. När jag kom ut efter passet kände jag mig nyförälskad. Träningen var så intensiv och jag fick ett otroligt adrenalin- och dopaminpåslag som höll i sig i flera timmar efteråt. Det kändes som om jag hade svalt en hel burk lyckopiller. Det kändes som en kombination av två saker jag älskar: festande och intensiv träning. Det var hög musik, speciell belysning och människor jag tycker om. Dagen efter skulle vi egentligen testa ett annat gym, men jag stack tillbaka till Barry's igen. Jag var tvungen att återuppleva kicken. Där och då var jag fast.

Nyfrälst återvände Rasmus till Stockholm och berättade om sin upplevelse i Miami för sin svenske businesspartner, affärsmannen Johan Nilsson, som genast åkte till London för att testa Barry's. Ett euforiskt telefonsamtal senare bestämde de sig för att försöka få tag i licensen och öppna ett Barry's Bootcamp i Sverige.
– Vi började jaga rättigheterna, vilket visade sig ta ungefär ett år. Jag bad ägarna om ett förutsättningslöst möte på vinst eller förlust i New York. Till slut tackade de ja, mötet gick bra och vi bestämde oss för att köra.


Du har bevisligen många goda egenskaper, vilka är dina sämsta sidor?
– Jag har svårt att skapa en plats där jag kan slappna av helt och hållet. Jag har en oro i kroppen. Jag tror inte att jag har ADHD, men det finns en oro i själen. Om jag ligger i en solstol kan jag ligga där i max tre minuter, sedan måste jag dra och bada eller träna.

Hur mycket tränar du?
– Min kropp har jag fått genom att träna kontinuerligt, så mycket kan jag väl säga. Det gäller återigen att pressa sig själv men även fundera på vad man använder för varor i köket. Jag tänker på att få i mig bra protein och bra fett. Det enda jag är restriktiv med är kolhydrater och mättat fett. Jag gillar inte att vara hungrig, så jag måste ha en diet som smakar bra och som gör att jag kan åstadkomma mina mål utan att vara hungrig. Annars tränar jag så mycket jag bara kan, mest på Barry's naturligtvis.

Både du och din fru har högpresterande arbeten. Pratas det mycket jobb hemma?
– En del. Men vi diskuterar mest våra gemensamma "bolag", Victor och Isabel. Det är två små bolag som är viktigare än alla andra. De får aldrig gå i konkurs. Återigen, ambitionen är att vara i den ekonomiska situation som jag är i nu, att närhelst telefonen ringer och barnen behöver mig så kan jag släppa allt och dra direkt. Min egen pappa var inte där för mig så som jag önskade att han var, och när jag förlorade min mamma förlorade jag en trygghet. Mina barn ska alltid veta att jag är där för dem. Det finns inget viktigare. 

 


Rasmus goda råd på vägen

1. Var realistisk
”Jag tror att ’the power of persistence’ är en av de mest avgörande faktorerna inom framgångsrikt entreprenörskap. Jag har sett talanger misslyckas och slitvargar med mycket mindre kompetens lyckas. Statistiken visar att nio av tio startups dör. Därför måste du känna efter i magen om du är tillräckligt passionerad kring din idé och är villig att gå ’all in’ innan du kastar dig över bolagsbyggande. Om du inte brinner 100 procent för ditt projekt kommer du att ge upp, så ta hellre en reality check innan du börjar än när du har tagit lån på banken och kanske även har tagit ansvar för investerares pengar.”

2. Var lyhörd
”Säkerställ att du alltid har tillräcklig input för att fatta bra beslut. I min värld är en bra ledare en katalysator av input; vad säger data, kunderna, personalen, marknaden och vad händer i andra branscher? När du har bra överblick kan du lägga fram bra förslag på lösningar. Gå igenom dessa med ditt team – eventuellt dina kunder – och var öppen för att anpassa utifrån deras input. När dina kollegor ser sitt eget fingeravtryck i de beslut som driver bolaget, då äger alla beslutet. Inte bara du. Det skapar ett starkt team och det gör en jätteskillnad för resultatet.”

3. Se bolagsbyggandet som en resa
”Entreprenörskap är inte bara ett jobb. Det är en livsstil där arbetstid och fritid är svåra att hålla isär. Därför är det bra att tänka på vem du vill ha med som inte bara kan bidra till en lyckad resa, utan också en trevlig resa. Ni kommer att tillbringa mycket tid tillsammans med ups and downs, där er förmåga att komma vidare i svåra situationer kan avgöra bolagets öde. Tänk i det avseendet också på att ta ansvar för att de du tar med på resan också får ut det de önskar av den. Ta reda på var de vill vara när er gemen­samma resa tar slut – och ta ansvar för att de kommer dit. Om du vill att dina kollegor ska ha ett genuint intresse för dina och bolagets framgångar måste det gälla åt båda håll.”


Dela på Facebook
Tweeta