King testar: Är Sveriges första 4DX-bio något att ha?

7 december slår SF Bio-utmanaren Nordisk Film upp dörrarna till Sveriges första 4DX-bio i Gränby, Uppsala. Är det värt att lägga 50 kronor extra för att få vindpust, stolskak och vattendroppar på sig under ett biobesök? King tog sig till Uppsala för att testa.

Joakim Almén  |  Publicerad 2018-12-07 13:13  |  Lästid: 3 minuter

Artikeln publicerades först på Café.

Nordisk Film, som äger de största biografkedjorna i Danmark och Norge, ska nu etablera sig rejält i Sverige. Den 7 december öppnar den danska biojätten upp sin första biograf i Gränby strax utanför centrala Uppsala.

 

Biografen i Uppsala är ett nybygge och består av fem topputrustade salonger. Fyra av fem salonger erbjuder fåtöljer som går att luta till nästan horisontellt läge – med reglerbart fotstöd. Mysigt så. Med hjälp av Dolby Atmos-ljud, laserprojektorer och RealD 3D har man på förhand lovat att ”sätta en helt ny standard på bioupplevelsen utan att det kostar mer än det normala biobesöket”.


Fyra av fem salonger är alltså utrustade med ovan nämnda teknik och komfort. Och det ska sägas, att ha rejält med benutrymme, möjligheten att ligga som i en Hästenssäng och kunna fläka ut sig rejält gör verkligen mycket för komforten. Och Dolby Atmos-ljudet och den krispiga bilden (som nästan känns 3D utan att vara 3D) imponerade stort. Även om man bor i Stockholm eller annan närliggande ort kan det definitivt vara värt en dags- eller kvällsutflykt till Uppsala för att smaka på next level biokomfort.

King testar: Är Sveriges första 4DX-bio något att ha?
Biomys i (nästan) liggande läge.

Komfort, krispig bild och maffigt ljud i all ära, det som det på förhand känns mest intressant är såklart salongen som är utrustad med 4DX-teknik.

4DX, som vissa kanske är bekant med om man besökt en bio utanför Sveriges gränser, innebär att man stimulerar ytterligare sinnen. Med hjälp av 19 olika effekter som skakningar i stolen, vind, vatten, dimma, lukt, snö, såpbubblor, värmepust i ansiktet och kittel under fötterna ska biobesöket tas till både nästa och nästnästa nivå.

King testar: Är Sveriges första 4DX-bio något att ha?
7 december öppnar danskägda Nordisk film upp sin första svenska biograf i Uppsala. I och med öppnandet blir man först i Sverige med 4DX-konceptet.

Men tar verkligen 4DX-effekter bioupplevelsen till nästnästa nivå, eller stannar vi "bara" på nästa nivå? Vi tar tempen på Nordisk Films första biograf i Sverige.


Bild

Krispighet i toppklass. Att duken inte är lika vid som exempelvis IMAX är enbart av godo.

Ljud 

De trailers vi fick se som var anpassade för Dolby Atmos var ändå next level audioupplevelse. Som en midsommarnattsdröm för audiofilen.

Komfort 

Fyra av fem salonger har de reglerbara stolarna där du, i princip, kan ligga som i en reklamfilm för en Hästenssäng á 1999. Att ha stort utrymme till nästa biografgranne gör mycket. 4DX-salongens stolar har av förklarliga skäl inte reglerbara stolar, men är väldigt sköna – när de inte skakar.

Effekter

Pustande vindar, syntetiska dofter, och vibrerande stolar. Visst, ingetdera förekommer på den alldagliga kvartersbion men 4DX-effekterna förhöjer inte bioupplevelsen nämnvärt för den genomsnittlige Caféskribenten (det dominerande intrycket är en viss indignation över vätan från det artificiella regnet på baconchipsen). Hyperreceptiva och inlevelsefulla 10-åringar lär dock jubla över 4DX-upplevelsen. 


Wow-faktor

Salongens biografmästare öppnade på frikostigt säljvis anekdotbatteriet och berättade om flera unga personer i Norge som flytt en visning i ren panik efter att ha sett skräckfilmen The Nun. 4DX-effekterna gjorde, enligt biografmästaren, helt enkelt filmen FÖR läskig. Och så var det säkert. Men ärligt talat, hur fett kan det egentligen bli med lite stolskak, vindpustar i ansiktet och en dos vatten i håret.

Som sagt, hyperreceptiva och inlevelsefulla tioåringar kommer säkerligen älska det och salongen kommer med största sannolikhet vara fullbokad första kvartalet 2019. Men nä, det lyfter inte bioupplevelsen nämnvärt för en icke-hyperreceptiv och inlevelselös vuxen man i väldigt låg 30-årsålder. 20 minuter in i matinéfilmen Fantastiska Vidunder 2: Grindewalds brott tänker man knappt på effekterna längre.

Pris 

Komfort-/lyxsalongerna är prissatta som en vanlig bio, alltså 130-140 kronor. För 4DX får du lägga på en 50-lapp. Visst är det värt att prova en gång för 50 kronor extra, men du kommer troligtvis inte bli en slav under 4DX-effekterna – så länge dina eventuella barn inte tvingar in dig gång på gång.

King testar: Är Sveriges första 4DX-bio något att ha?
Maximal komfort i raklångt läge, krispig bild och Dolby Atmos-ljud förhöjer bioupplevelsen – även om den inte gör underverk för densamma.

Snacks och dryck 

Fem plus, utan tvivel. Lösgodiset är färskt och urvalet är bra. Popcornen poppas fem gånger per dag för bästa fräschör och det finns mängder av hotsnacks-smaker. Det bästa? Det finns en slushmaskin. Samma som finns på Gröna Lund, du vet.


King testar: Är Sveriges första 4DX-bio något att ha?
En dassig mobilbild gör inte det rikliga snacksutbudet rättvisa.
Dela på Facebook
Tweeta