King testar den nya ultralyxiga hälsotrenden i Maldiverna

King skickade en redaktör till Fjärran Östern för att testa den nya ultralyxiga hälsotrenden i Maldiverna – hem kom en nyfrälst schaman som svamlade om tyngdlöshet, ljudmassage och kokosnötsterapi.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2022-10-28 12:42  |  Lästid: 12 minuter

Hur ofta går du på toaletten? Så lyder en av frågorna i det tjocka formulär som jag får skickat till mig före avresa. De flesta frågor är harmlösa: Vad brukar du äta till frukost, lunch och middag? Hur mycket tid tillbringar du framför skärmar? Känner du dig beroende av kaffe eller socker? Andra mer filosofiska: Vad betyder hälsa för dig? Finns det tankemönster du vill bryta? Känner du att du har tid att göra trevliga saker? Några nästan privata: Upplever du att du har mycket ångest? Känner du dig tillfreds när du går och lägger dig på kvällarna? Hur reagerar du på fysisk kontakt?

Det känns som att göra Högskoleprovet igen, och jag får ta mig både bensträckare och långa tankeställare innan jag är färdig. Det handlar om att känna sig omhändertagen redan innan resan har börjat, och tanken är att den nyöppnade lyxresorten Joali Being ska känna mig på djupet när jag anländer för att kunna skräddarsy en så fulländad upplevelse som möjligt. Alla frågor kretsar kring det som hotellet kallar sina fyra grundpelare: sinnet, huden, energin och ”mikrobiomet”, det vill säga kroppens bakterieflora, typ magen. Mina svar kommer att spegla min vistelse på hotellet, i allt från vad jag äter till vilka behandlingar jag gör.

När jag packar tänker jag på den där sången med Frälsningsarmén: ”Jag har hört om en stad ovan molnen, ovan jordiska, dimhöljda länder, jag har hört om de solljusa stränder och en gång, tänk en gång är jag där!” Förutom sina solljusa stränder är Joali Being en retreat ovan både molnen och stjärnorna. Det anses nämligen så exklusivt att den traditionella femstjärniga betygsskalan inte räcker till – ungefär som när Glenn Hysén upphävde alla naturlagar och fick sex getingar i Expressen på 80-talet – och i stället tronar det i kategorin ultralyx.

Jag ber Tanya Rose, författare av den bästsäljande reseboken Travel Secrets och grundare av den brittiska pr-byrån Mason Rose med över 30 års erfarenhet av lyxresor, definiera ultralyx.

– Jag är inget större fan av överanvändandet av ordet lyx, men i fallet ultralyx är det en term som används för att beskriva hotell som går bortom de fem stjärnorna. De anses helt enkelt vara världens lyxigaste hotell. Förutom att vara dyra, vilket de nästan alltid är, handlar det om ett tänkesätt som innefattar integritet, personligt bemötande och högsta kvalitet på produkter och tjänster. Nuförtiden har det även att göra med innovation och den hållbara visionen bakom en hotellupplevelse. De här hotellen erbjuder exceptionella upplevelser, extremt bra lokalkännedom och strävar efter att skapa något som är världsunikt, säger hon.

Joali Being huserar på hela ön Bodufushi i Maldiverna och tog emot sina första gäster i november 2021. Det grundades av den turkiska hotellmagnaten Esin Güral Argat som ett systerhotell till Joali Maldives, som ligger på en av grannöarna sedan 2018. Tanken är att man med hjälp av kost, träning, behandlingar, konsultation och paradisiska naturupplevelser ska lägga om, eller i alla fall se över, sitt stressiga och uppkopplade liv.

– Redan när jag öppnade det första Joali-hotellet på ön Muravandhoo 2018 bestämde jag mig för att även starta ett hälsoretreat i världsklass på någon av de närliggande öarna. Jag var helt förbluffad över att det inte fanns något liknande i Maldiverna för den som ville fokusera på sin hälsa. Så jag såg en möjlighet att skapa en unik retreat inspirerad av Maldivernas naturliga skönhet. Vi har arbetat efter det som kallas biofilisk design, där vi integrerar arkitekturen med naturen för att skapa en harmoni i ständig förändring, som i sin tur bidrar till gästernas avslappnande och helande process, säger Esin Güral Argat när jag träffar henne.

För några år sedan skrev den amerikanska affärstidningen Forbes en artikel med rubriken ”Wellness Is the New Luxury”. Där menade man att materiellt välstånd börjar fasas ut till förmån för fysiskt och mentalt välstånd, vilket backades upp av flera framgångsrika företagsledare. Att äga dyra prylar är helt enkelt inte coolt längre, utan en frisk kropp och ett hälsosamt psyke är den nya tidens statussymbol. Bara i Sverige har psykiatrikern Anders Hansen, som pratar om träning och skärmtid kontra lycka, blivit något av en rockstjärna. Tillsammans med andra maldiviska hälsoretreats som Soneva Jani, Kagi och Kudadoo är Joali Being trendens Rolls-Royce-varianter. Här serveras till exempel ingen alkohol (om du inte ber snällt) och det är inte för att Maldiverna är muslimskt, utan för att alla vardagliga gifter ska ut ur kroppen.

Är hälsosemestern främst ett lyxfenomen? Enligt reseexperten Tanya Rose verkar det onekligen så.

Health is wealth, säger hon. Så är det för de allra flesta, eftersom det inte finns något mer värdefullt än hälsan. Det ironiska är att många hälsoupplevelser riktar sig till den rika konsumenten. Många friskvårdserbjudanden i resebranschen är högkvalitativa och dyra att ta fram. Hälsoresenärer spenderar i genomsnitt 35 procent mer än andra turister och lyxhotellen har investerat enormt i sina hälsorelaterade upplevelser för att möta de sofistikerade krav som de här konsumenterna har. Lyxhotellgruppen The Peninsula Hotels har precis lanserat ett nytt program för alla sina tio hotell kallat Life Lived Best, som erbjuder program kring meditation, kost och träning, varav mycket erbjuds gratis. Även Royal Mansour i Marrakech är en underbar hälsoretreat med besökare från hela världen. Men vi ser alla nivåer av gästfrihet som introducerar genomtänkta välbefinnandetjänster, från växtbaserade menyer till medvetna aktiviteter. Hälsoresandet är inte bara en trend, utan det är här för att stanna.

Det är inte bara alkoholen som ska bort ur ekvationen under vistelsen på Joali Being, utan även mobilen. Internet har därför blockerats överallt utom i vatten- eller strandvillorna (som kostar cirka 22 000 kronor per natt för två personer) där man bor. Som gäst uppmanas man att lämna telefonen på rummet, och i stället får man det som i den undre världen kallas en ”burnertelefon”, en tillfällig primitiv mobil som man bara kan ringa och sms:a personalen med. Den mentala ohälsan ökar stadigt över hela världen, och den moderna tekniken och ständiga kakafonin på sociala medier är en starkt bidragande orsak. Mobilfria restauranger, nattklubbar, konserter och hotell blir därför allt vanligare.

– Teknikens rasande hastighet och genomslagskraft, och pressen att alltid vara tillgänglig är krävande och utmattande för oss människor. Vi arbetar bland annat med Buchinger Wilhelmi vid Bodensjön som är en klinik för fastande, och ägaren Leo Wilhelmi säger att det är lättare för människor att fasta än att göra en digital detox. Så beroende är vi av våra skärmar att vi har lättare att inte äta mat. Men tanken på att stänga av är faktiskt inte ny, det är hela poängen med semester och resor. De är den perfekta tiden för att få kontakt med människorna och naturen runt omkring dig. Oavsett om du åker skidor i Gstaad, tittar på folk i Venedig eller vandrar bland bergsgorillor i Rwanda finns det så många sätt att leva i nuet, säger Tanya Rose.

Efter en mellanlandning i Dubai befinner jag mig på flygplatsen i Maldivernas huvudstad Malé. Där blir jag upplockad av en stor Nissan Infiniti med sval luftkonditionering, iskalla vattenflaskor, doftpinnar och cappuccinofärgade säten som kör mig till Joali Beings egen flygplatslounge. Jag befinner mig 5 000 mil hemifrån och den första jag möter i loungen är Isabella Löwengrip, the artist formerly known as Blondinbella. Även hon ska unna sig en digital detox i paradiset. I den privata loungen njuter vi av dryck och lättare tilltugg till balearisk bakgrundsmusik innan vi stiger ombord på sjöflyget som ska ta oss till hotellet. Det smaragdgröna lilla flygplanet har plats för åtta passagerare, varav jag och Isabella Löwengrip är två, och vi alla får förutom en storslagen utsikt ett par brusreducerande hörlurar i roséguld av märket Bose över öronen. Det är första och kanske sista gången jag ser en pilot flyga barfota.

Hur stänger man av mobilen på en av världens mest Instagramvänliga platser? Hur kan man prata om hållbarhet när det tar över 15 timmar att flyga hit? Är ultralyxiga flumretreats bara ett nytt sätt för rika människor att visa sin status? Det är några av frågorna som dyker upp där jag sitter i sjöflygplanet över lagunerna. Även Isabella Löwengrip ser ut att sitta djupt försjunken i tankar. 45 minuter senare landar vi i vattnet vid Joali Being. När vi går upp på bryggan, hotellets entré, blir vi hälsade av en välkomstkommitté med orden:

– Välkomna till vår ö. Det är er ö nu.

Människans förmåga att vänja sig vid nya livsvillkor är både fantastisk och skrämmande. Några dagar in i sommaren är det som om den där halvårslånga vintern med evigt mörker och snöblandat regn aldrig hände. Man får en löneförhöjning och justerar sin vardag efter den och glömmer hur det var innan. ”Hedonisk anpassning” är ett fenomen som myntades av två psykologer på 70-talet som går ut på att människan snabbt återvänder till sin tidigare lyckograd trots stora livsförändringar, positiva som negativa. De menade bland annat att ingen lottovinst är stor nog att ge en bestående psykologisk förändring. Vi människor blir helt enkelt avtrubbade när nyhetens behag lagt sig och lär oss leva under våra nuvarande omständigheter.

Komikern Larry David, som blev miljardär på Seinfeld, var inne på samma spår i en intervju med Charlie Rose 1998 och sa att den del av hjärnan som tidigare oroade sig över pengar (under en period i ungdomen promenerade han runt i New York och kikade efter lämpliga platser att sova på om han blev hemlös) fylls av nya saker att bekymra sig över. Ett grubbel ersätts av ett annat och summan av problemen förblir konstant.

Vad vill jag säga med det här? Jo, jag ligger i en sorts hängvagga och soltorkar på min terrass med egen pool och utsikt över Indiska oceanen när jag får ett meddelande av min privata butler: ”How may I assist you, Mr. Rasmus?” Jag svarar: ”Everything is fine. Thank you!” Hon undrar: ”Would you like me to come to pick you up for dinner?” Jag svarar: ”Yes please!” Här i Maldiverna säger man förresten inte butler utan jadugar, vilket är maldiviska för ”skicklig magiker”, men redan första gången vi ses understryker hon att det är samma sak som just butler: ”Mr. Rasmus, I will be your jadugar, we don’t use the word butler but that’s basically the same thing.

I början skäms jag och känner mig som en kolonialherre, en sådan med tropikhjälm och hundpiska, men efter ytterligare några dopp i det 29-gradiga havet, en dusch i badrummet som skulle rymma hela min lägenhet i Stockholm och en slurk av det mousserande teet som dukats fram i en ishink på vardagsrumsbordet börjar jag känna mig ganska bekväm med det hela. Hela mitt väsen börjar acklimatisera sig. Några timmar senare sitter jag i baksätet på min jadugars golfbil på väg mot en restaurang som är som hämtad ur en Pixarfilm, och det är som om mitt förra liv på överfulla tunnelbanetåg med konstant deadlinestress aldrig existerade.

Vissa saker är dock svåra att vänja sig vid. Som att cykla omkring i en tunn linnedräkt med varma vindar i håret. Det är min jadugar som rekommenderat mig att bära Joali Beings egen klädsel för att komma i rätt känsla, och det fungerar. Cykeln är turkos och har en specialgjord träskylt med mitt namn på. Havet är klart som vodka och rör sig stilla över den elfenbensvita sanden när jag cyklar över bryggorna som förenar vattenvillorna och trampar vidare ner i djungeln. Alla förbipasserande lägger handen på hjärtat, bugar lätt och säger: ”Assalamu alaikum” (frid vare med dig). Det är lyx på så stratosfäriska höjder att det känns som om jag hamnat i en barnbibelsversion av himlen. Jag behöver inte låsa cykeln när jag ställer den under en palm på stranden, vilket bidrar till en känsla av frihet som jag inte har upplevt sedan jag var barn. En pelikan står på en av pålarna till en hängmatta ute i vattnet och betraktar mig medan jag viker ihop mina vida linnebyxor på en solsäng och kastar mig i havet. När jag vänder mig mot land ser jag hur en servitör diskret placerar en glasflaska med vatten vid min solsäng och försvinner.

Hotelldrottningen Esin Güral Argat håller med om att hälsa är den nya tidens lyx, det märks tydligt bland hennes gäster.

– Människor vill känna sig vitala, friska och starka. Allt fler intresserar sig för hälsa vilket påverkar vårt sätt att leva, och inte minst hur vi väljer att resa och semestra. Eftersom världen nu strävar efter en hälsosammare livsstil och ett allmänt välbefinnande ser vi hur intresset kring det vi gör ökar. Många vill utforska och förbättra sig själva, säger hon.

Enligt Tanya Rose har semester alltid handlat om att slappna av och må bra, men behovet av att stänga av mobilen och fokusera på sin hälsa har aldrig varit större.

– Resande har alltid handlat om att få tid att fokusera på sig själv, att återhämta sig eller prova något nytt. Men nu mer än någonsin tidigare tittar vi på olika sätt att aktivt förbättra vårt välmående när vi är borta. Det finns en mängd sätt att göra detta, från att välja en hälsoorienterad resort som PGA Catalunya nära Barcelona, som erbjuder toppmodern teknik och professionella sportaktiviteter, till transformerande retreater på isolerade öar som Joali Being i Maldiverna. Att besöka en ny plats ger dig möjlighet att utforska lokala hälsotraditioner. Det är ett sätt att förstå kulturen och samtidigt få fysiska och mentala fördelar på kuppen. Det finns några riktigt intressanta exempel på detta, som i det nya Palmaïa House of Aïa på Yucatánhalvön. Det är en progressiv hälsoretreat som erbjuder allt från ljudläkning till autentiska temascalterapier i djungeln, säger den Londonbaserade resespecialisten.

Joali Being har, som Esin Güral Argat nämnde, integrerats med naturen på ön, och trots (eller kanske tack vare) att det är en av världens lyxigaste platser känns det bohemiskt och ledigt. Arkitekturen smälter in i miljön och skapar en tropisk fantasivärld. Inredningen är pastellfärgad och många byggnader är formade som mantor och sköldpaddor. Även de riktiga djuren är ständigt närvarande, någon typ av exotisk höna irrar omkring, en liten mjuk katt stryker förbi och i havet hoppar delfiner. Det är på många sätt en tragedi att knappt en promille av jordens befolkning har tillång till en så overkligt vacker plats och att hela Maldiverna snart är uppslukat av havet.

Under dagarna som följer dricker jag bara juicer, te och äter kyckling- och fiskbaserad, om inte helt vegetarisk, mat i premiumklassen. Utbudet är enormt. Förrätterna kan till exempel vara pumpasoppa eller bläckfisk som kostar kring 200–300 kronor och varmrätterna kan vara frigående kyckling eller tonfisk och startar på 300 kronor upp till cirka 700 kronor, om du är sugen på wagyubiff. I menyn redogörs för exakt hur mycket kalorier, kolhydrater, protein och fett rätterna innehåller. Servispersonalen har på förhand närstuderat alla mina uppgifter och vet förmodligen mer om min kropp och mitt själsliv än vad mina bästa vänner gör, och rekommenderar saker som kommer att passa just min matsmältning, sömn och personliga smak bäst. Efter några dygn är det som om kroppen är utbytt mot en sprillans ny, som i sin tur sänder ut elektriska lyckorus genom hela systemet. 

Lika ändlös som juice-, te- och matmenyerna är listan på avkopplande aktiviteter. Här finns havsvibrationsmeditation, hudterapi, graviditetsbehandling, rörelseanalys, livscoachning och saker som jag knappt kan uttala: Osteothai, Shirodhara, Banya, Aktar, Kati Vasti och Pada Abhyanga. Jag lagar vegetarisk gryta under en matlagningskurs, somnar under en massage, tillverkar eget läppbalsam av bivax på en ört- och växtkurs under ledning av en jamaicansk kvinna, snorklar bland rockor, havssköldpaddor och clownfiskar och går i ljudterapi, där jag slår på olika stålrör med klubbor vars vibrationer ska få mig att koppla av.

– Vi ville ta hälsoresan till en helt ny nivå, säger grundaren  Esin Güral Argat om Joali Being. Därför erbjuder vi den här långa raden upplevelser för att hjälpa våra gäster att utvecklas. I stället för en traditionell resort med ett spa erbjuder vi en transformativ upplevelse med personligt utformade program baserade på modern forskning och våra fyra grundpelare: sinnet, huden, mikrobiomet och energin. Tanken är att gästerna ska känna sig upprymda, inspirerade och tyngdlösa när de lämnar ön. Vi tycker att hälsa och välbefinnande ska vara en del av själva infrastrukturen i våra dagliga liv, inte bara ett komplement.

Ingenting av det jag testar på Joali Being går upp mot watsu. En förmiddag kliver jag in i en stor moskéliknande kupol i djungeln och blir som alltid mött med en hand mot hjärtat och ”Assalamu alaikum”. Därefter ombeds jag duscha och byta om till badbyxor innan jag får gå in i ett mörkt valv fyllt av vatten och med lysande stjärnor i taket. Högtidligt och knäpptyst fäster en maldivisk man dynor i mina armar och ben innan han ber mig att sluta ögonen. Vad som sedan följer är ett slags flytande dans där mannen med hjälp av väl avvägda rörelser drar omkring mig i bassängen. Vattnet har exakt samma temperatur som kroppen, vilket skapar en absolut känsla av tyngdlöshet. I början känns det obekvämt att bli släpad runt i vatten av en främmande man, men långsamt försätts jag i någon form av trans och medan jag svävar omkring känns det som att vara tillbaka i livmodern. Då och då öppnar jag ögonen och ser stjärnorna i taket. Vimmelkantig vandrar jag ut ur watsugrottan i min Jesusdräkt och cyklar bort till stranden. Där somnar jag på en solsäng och vaknar av att min jadugar står lutad över mig och påminner om kvällens middag. Det här är mitt liv nu.

Jag vet inte om ni har sett HBO-serien The White Lotus om ett liknande ultralyxhotell i Hawaii, men precis som i serien står  nu samma kommitté som hälsade oss välkomna och vinkar adjö på bryggan medan sjöflygplanets propellrar börjar rotera. Isabella Löwengrip ler och vinkar tillbaka. Allt känns surrealistiskt igen. Joali Being är världens lyxigaste reseupplevelse just nu – så lyxig att den inte ens själv vill bli kallad för lyx. När jag kommer hem dricker jag tre liter vatten om dagen, köper gymkort, äter mindre kött, och innan jag släcker lampan varje kväll doftar jag på avkopplande lavendel som jag fick på ön. Väl tillbaka på kontoret lägger jag en hand över bröstkorgen och hälsar mina kollegor med orden ”Assalamu alaikum”.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-10-28 12:42