King utser landets 6 bästa food trucks

Vällagad gatumat från ambulerande food trucks har gått från hipsterfenomen till riksangelägenhet. King besöker sex av Sveriges bästa rullande restauranger – och lär dig laga street food som proffsen.

Joel Ågren  |  Publicerad 2016-07-22 15:05  |  Lästid: 10 minuter
King utser landets 6 bästa food trucks
King har besökt sex av Sveriges bästa rullande restauranger.
King utser landets 6 bästa food trucks
Jinx food truck i Göteborg.

JINX FOOD TRUCK

Kök: Asiatiskt
Stad: Göteborg
Om: 2014 sade kollegorna Jonatan Björnlund, Claes Andersson och John Wästfelt upp sig från sina fine dining-kockjobb i Göteborg, med ambitionen att börja köra food truck. Efter många år som anställda var de sugna på att köra sitt eget race, träffa gäster och servera den mat de själva helst vill äta. Sedan april 2015 serverar de sin ”bastardiserade asiatiska street food” på sin permanenta parkeringsplats på Magasinsgatan 17, och kön är konstant    

”Under en praktik i New York 2006 blev vi förälskade i Momofukus pork buns. När vi drog igång med trucken var det givet att vi skulle servera vår egen variant, en extra allt-pork bun med saftigt fläsk, salt, syra, hetta, krispighet och ett stort lass koriander. Receptet i King är förenklat med färdiga såser för enkelhetens skull.” – John Wästfelt, medgrundare 

Mer info och truckposition: jinxfoodtruck.com

King utser landets 6 bästa food trucks
Sliders i Stockholm.

SLIDERS

Kök: Amerikanskt
Stad: Stockholm
Om: Burgarinstitutionen Flippin burgers hajpade foodtruck serverar slidersversionen av Flippins egna burgare: Kött, bröd, ost och lök – varken mer eller mindre. Sliders är det amerikanska namnet för miniburgare som sägs ha fått sitt namn när de oljiga burgarna tillagades i amerikanska flottan och slajdade runt på stekbordet i hård sjö.

”När man lagar sliders är tillagningen nyckeln: Små färsbollar smashas platta på stekbordet och överröses sedan med lök som får steka med köttet. Efter en stund lägger man på ost och bröd så att det ångas varmt och fuktigt. Det låter väldigt enkelt och det är därför vi gillar det. När allt sitter är sliders helt fantastiskt.” – Joacim Hedlund, restaurangchef

Mer info och truckposition: flippinburgers.se/sliders

King utser landets 6 bästa food trucks
Strömmingsluckan i Göteborg.

STRÖMMINGSLUCKAN 

Kök: Nordiskt
Stad: Göteborg
Om: Västkustens godaste stekta strömming hittar du på Magasinsgatan 17 i Göteborg och är signerade Thomas Cruz Kollberg och David Haggren. Stans första foodtruck har serverat prisvärd, nystekt strömming till Göteborgare och turister sedan 2009 och är idag en av Göteborgs främsta vattenhål för den kulinariskt lagde. Taglinen ”strömming och mos i mild förening, ger en vink om livets mening” säger allt.

Sill heter strömming om man fångar den norr om Kalmar. I Strömmingsluckan serverar vi, som namnet antyder, maträtten stekt strömming. Fisken är sill, men ”stekt sill” är stekt salttad sill i Göteborg. Krångligt, vi vet, men rätt ska vara rätt!” – Thomas Cruz Kollberg, medgrundare

Mer info och truckposition: strommingsluckan.se

King utser landets 6 bästa food trucks
Nordic street food i Malmö.

NORDIC STREET FOOD

Kök: Nordiskt
Stad: Malmö  
Om: Vinnaren av SM i foodtruck 2016 återfinns i Malmö, serverar nynordisk street food och är stadens första, och hittills enda, foodtruck. Bakom Nordic Street Food står Pernilla Elmquist, som har ett förflutet som matskribent och som deltagare i Sveriges mästerkock, och sambon Jens Almgren, utbildad sommelier. Maten då? God så in i norden.

Högrevsklämman är den första rätt jag skapade, 2013, och numera en riktig klassiker. Tunnbrödet och klämman är det ultimata sättet att servera min nordiska gatumat på, som jag fyller med nordiska råvaror i säsong.” – Pernilla Elmquist, grundare

Mer info och truckposition: facebook.com/nordicstreetfood

King utser landets 6 bästa food trucks
Vegan soul train i Stockholm.

VEGAN SOUL TRAIN

Kök: Vego
Stad: stockholm
Om: Vegan Soul Train har rullat på Stockholms gator sedan maj 2014, och lär vara Europas första helveganska foodtruck. Bakom succén står Bart Brolin, som inspirerats av gatumatskulturen i New York i allmänhet och vegansk soul food i synnerhet. Ett givet besök även för den mest inbitne av köttätare. 

Mer info och truckposition: facebook.com/vegansoultrainfoodtruck

 

King utser landets 6 bästa food trucks
Indian street food & co i Stockholm.

INDIAN STREET FOOD & CO

Kök: Indiskt
Stad: Stockholm
Om: Indian Street Food & Co grundades våren 2014 av Dheeraj Singh och Johan Parmar, med målet att höja ribban för indisk matlagning i Sverige. I dag har de prisbelönta krögarna, kända för sina vågade kryddningar och autentiska smaker, två foodtrucks och egen restaurang på S:t Eriksgatan i Stockholm. I fjol kröntes Indian Street Food & Co till Årets street food på Fast Food Awards och fick Arlas guldko i kategorin ”bästa snabbmål”. Till gästerna hör Indiens president och det svenska kungaparet.

”Den här rätten föddes under en inspirations-resa i Indien och USA och är en kombination av en traditionell indisk kathi roll och en klassisk New York-burrito. En riktig publikfriarrätt – och en nykomling på menyn för i vår.”– Johan Parmar, medgrundare 

Mer info och truckposition: indianstreetfood.se/foodtruck

 

Foto: Sanna Dahlén & Torbjörn Lagerwall

 

 

 

Gå till nästa sida för recept från respektive food truck.

King utser landets 6 bästa food trucks
Pork buns från Jinx food truck.

Recept: Pork buns från Jinx food truk

4 portioner (två buns var)

Du behöver:

800 g rimmad fläsksida
1 äggula
2 dl matolja
2 msk thai soyasås
1 st gurka
0,5 dl ättika
1 dl socker
1,5dl vatten
Stjälkarna från koriander
100g hoisinsås
Saft och skal från en lime
1st finhackad chili
100g kimchi
50 g rostade salta jordnötter, hackade
50 gram koriander, fint skuren
8 st bao-bröd eller mantao-bröd (finns i välsorterade asiatiska livsmedelsbutiker) alternativt baka egna bröd (googla momofuku steamed buns)

Gör så här:

1. Baka fläsksidan i ugn i 130 C tills en kniv lätt går igenom köttet, ca 3 timmar. Låt svalna och skär i 0,5 cm tjocka skivor.

2. Blanda en sojamajonäs: Vispa i en tunn stråle matolja i äggulan tills majonnäsen tjocknar. Smaka av med soja.

3. Pickla gurka: Gör en lag på ättika, socker och vatten. Koka upp ättikslagen med en knippe korianderstjälkar, skiva gurkan fint och slå över lagen när den svalnat. Den picklade gurkan ska helst stå ett dygn i kylskåp innan servering.

4. Blanda hoisinsåsen med saften och skalet från en lime och en finhackad chili. Ställ åt sidan.

5. Ånga bröden i en steamer i fem minuter. Lägg den skivade fläsksidan i brödet och pensla med hoisinsås. På med några skivor picklad gurka, en matsked kimchi, sojamajonnäs, koriander och hackade jordnötter. Servera.

King utser landets 6 bästa food trucks
Sliders från Sliders.

Recept: Sliders från Sliders

4 portioner (3 sliders var)

Du behöver:

375 g högrev, gärna hängmörad
150 g bringa, gärna hängmörad
75 g lägg (eller annan del med hög koncentration av bindväv, t ex nacke)
talg vid behov
4 silverlökar alt gula lökar, finskivade
salt och svartpeppar
12 små hamburgerbröd
smör till bröden
12 skivor amerikansk cheddarost
amerikansk gul senap
ketchup

Gör så här:

1. Mal det kalla köttet i en bunke. Rör om försiktigt och mal en andra gång. Forma 12 färsbollar à 50 g med en glasskopa eller med händerna. Tänk på att vara snabb. Kroppsvärmen smälter fettet i färsen vilket i sin tur binder bollarna och gör dem mer kompakta.

2. Hetta upp en gjutjärnspanna tills den är riktigt het. Kom ihåg att inte använda något stekfett. Lägg i bollarna och stek några sekunder. Vänd bollarna när de har en lätt grå stekyta på ovansidan.

3. Överös bollarna med lök och smasha ut lök och färs med en stekvikt eller biffbankare tills de är platta (ca 1 cm). Salta och peppra.

4. Dela bröden och lägg båda brödhalvorna ovanpå köttet så de ångas varma. Stek hastigt på hög värme i en minut, ta bort brödet, skrapa försiktigt loss köttet från pannan med stekspaden och vänd biffen och löken utan att den frasiga stekytan faller av. Salta och peppra.

5. Löken ska nu ligga ner mot stekbordet. Salta och peppra. Lägg ost på alla köttbiffar och lägg toppbröden ovanpå osten med snittytan ner. Lägg bottenbröden på toppbröden. Stek ytterligare en minut tills köttet fått en fin stekyta och med lätt rosa ton inuti.

6. Lägg bottenbröden åt sidan och lyft av biffarna med toppbröden från värmen och lägg dem i bottenbröden. Tryck till slidern med ett rejält tryck, den får gärna vara knölig.

7. Servera med senap och ketchup vid sidan om.

King utser landets 6 bästa food trucks
En portion från Strömmingsluckan.

Recept: Luckans strömming med dijon och pepparrotscréme

4 portioner (4-6 sillflundror var) 

Du behöver:

16-24 sillflundror (4-6 sillflundror per man beroende på storlek)
3 dl grovt rågmjöl
1 dl dijonsenap
1 msk riven pepparrot
Hackad dill
800g mjölig potatis
75g smör
3-4 dl mjölk
Muskot
Salt och peppar
Rårörda lingon
Hackad rödlök

Gör så här:

1. Skala och sätt potatisen på spisen. Koka upp och låt sjuda tillspotatisen är klar.

2. Skölj av sillflundrorna i kallt vatten vid behov, låt dessa droppa av en stund innan panering.

3. Blanda ihop dijon och pepparotsblandningen med lite hackad dill.

4. Krydda upp rågmjölet med lite salt och peppar innan paneringen.

5. Stryk ut pepparotscrémen på köttsidan av en sillflundra och lägg en annan som ett lock över. Vänd fisken i rågmjölet med skinnsidan ut. Gör detta på resterande sill och ställ åt sidan tills potatisen är klar.

6. Häll av den färdiga potatisen och låt denna ånga av en kort stund.

7. Tillsätt smör och lite av kryddorna samt hälften av mjölken. Mosa potatisen och tillsätt mer mjölk och kryddor vid behov tills önskad konsistens och smak.

8. Hetta upp en gjutjärnspanna och stek sillflundrorna gyllenbruna – ett par minuter per sida.

9. Servera med råröda lingon, dill och hackad rödlök.

King utser landets 6 bästa food trucks
Högrevsklämma av Nordic street food.

Recept: Högrevsklämma av Nordic street food

10 personer

Du behöver: 

10 st tunnbröd
färsk pepparrot

Högrev: 

1,5 kg marmorerat svensk högrev
1 hel solovitlök
5 vitpepparkorn
1 lagerblad
salt
1 dl vatten
ca 5 dl äppelmust 

Syrlig kål: 

250 g kål (vitkål, rödkål spetskål eller blandat)
ca 2 msk flingsalt
ca 0,5 dl äppelcidervinäger
5 dl finhackad persilja

Inlagd rödlök: 

3 rödlökar
1 dl ättika (12 procent)
2 dl strösocker
3 dl vatten

Ramslökmajo:

1 dl färsk ramslök
3 dl majonnäs

Glasering:

1 dl svartvinbärsgelé
1 msk ättika
1 riven vitlöksklyfta
salt

Gör så här: 

1 Sätt ugnen på 120 grader. 
Salta runt om högrevet. Lägg högrev, vitlök och kryddor i en gryta. Fyll på med vatten och äppelmust, lägg på lock och koka i ugnen långsamt i ca fyra timmar eller tills det är jättemört.   Stick en gaffel i köttet. Om gaffeln släpper lätt är köttet klart. Ta upp köttet försiktigt. Slå in det i folie och lägg det i kyl under press i minst sex timmar eller över natten.

2 Lägg kålen i en skål. Strö 
över flingsalt och häll över vinäger. Låt stå och dra i ca 30 min. 
Blanda i persiljan.

3 Skala och skiva rödlöken tunt. Koka upp lagen. Lägg i löken och dra ner värmen. Låt sjuda i ca 10 min. Ställ kallt och låt svalna helt.

4 Finhacka ramslöken och blanda ner i majonnäsen. Ställ kallt. 

5 Blanda glaseringen i en kastrull och koka upp. Låt svalna. Pensla köttet.

6 På grill: Tänd grillen och låt det bli en ordentlig glöd. Grilla köttet hastigt tills det fått en knaprig yta. Pensla glaze under tiden. Lägg köttet på en plåt och dra isär det med två gafflar. 

I ugn: Sätt ugnen på 250 grader grill. Lägg köttet i en långpanna, dra isär det och blanda med glazen. Grilla i ugnen tills du får en knaprig yta. Rör runt då och då.

7 Värm gärna bröden snabbt i en varm, torr stekpanna så de blir böjliga men inte hårda. 

8 Lägg på kålblandning, draget kött och riv över pepparrot. Toppa med inlagd rödlök och majo. Slå ihop klämman och njut!

King utser landets 6 bästa food trucks
Taco Loco av Vegan soul train i Stockholm.

Recept: Taco loco av Vegan soul train

4 portioner

Du behöver: 

4 tortillabröd

Tacofärs:

liquid smoke-extrakt
grönsaksbuljong
rökt chili
stark chili
ingefärapulver
vitlökspulver
svartpeppar
kinesisk soja
300 g rehydrerat, granulerat sojaprotein
2 gula lökar

Sötpotatispuré:

2 sötpotatisar
4 stora potatisar, fasta
100 g vegetabiliskt margarin (t ex Carlshamns, Alpro eller Provamel)
100 ml sojamjölk, osötad
färsk persilja, finhackad
rökt chili
havssalt 

Avokado/lime/chili-dressing:

2 mogna avokador
grön chilipeppar
lime + skal
färsk gräslök
färsk mynta
olivolja
havssalt
vatten

Grönsaksfyllning:

1/2 huvud isbergssallat
1/2 huvud rödkål
1 stor rödlök
neapolitansk sallad och babyspenat
ekologisk majs på burk

Broccoli: 

färsk broccoli
olivolja
vitlöksklyftor
chilipulver 

Gör så här: 

1 Skala och koka potatisen i mindre bitar. Sila av vattnet när potatisen 
är färdig, adda resten av puréingredienserna och mosa med gaffel.

2 Finstrimla isbergssallat, rödkål och rödlök som om de var skyldiga dig pengar. Ställ åt sidan.

3 Mixa ingredienserna i avokado-dressingen slätt och fint i en mixer. Adda mer vatten om dressingen blir för tjock. Om såsen saknar grönskan kan du blanda i lite babyspenat 
för att få fram den najsa klorofyll-gröna färgen. 

4 Skär bort buketterna på broccolin och låt koka i en minut. Spola sedan buketterna med kallt vatten i en sil innan du steker dem i olivolja tillsammans med pressad vitlök och chilipulver. Stek på hög värme i 
8 minuter, skaka av hela tiden.

5 Koka upp 3 dl vatten och droppa i några droppar liquid smoke-extrakt. Adda grönsaksbuljong, rökt chili, stark chili, ingefärapulver, vitlökspulver, svartpeppar och soja. Ta bort vattnet från plattan och kasta i sojaproteinet. Rör om några gånger och vänta 10 min tills vätskan absorberats. Ställ färsen i kylen i 30 min. 

6 Hacka den gula löken och stek den på låg värme i 30 min tills den blivit karamelliserad. Höj värmen till max och kasta i färsen. Stek hårt i 10 min. Adda extra olja eller lite stark ajvar under stekningen om färsen känns torr. 

7 Värm upp en tortilla, lägg två 
skopor sötpotatispuré i mitten och ös på med fett mycket tacofärs, stekt broccoli och grönsaksfyllningen. Markera området med 
dressingen och rulla ihop till en tajt rulle. Ta en bite och kom ihåg att alltid passa åt vänster. G’z up!

 

King utser landets 6 bästa food trucks
Indian street food & co bjuder på Mumbai to NYC.

Recept: Mumbai to New York Curry n Beans Kathi Roll av Indian street food & co

8 personer  

Du behöver:

500 g kycklinglårfilé
salt och peppar
rapsolja
2 gula lökar
400 g kokta kidneybönor, avrunna
2 klyftor vitlök
2 msk currypulver
2 tomater i tärningar
1 rödlök
1 knippe koriander, hackad
lime
vitlök
2 dl basmatiris, kokt
8 chapati- alt. tortillabröd
1 avokado i tärningar
1/2 huvud fint strimlad isbergssallat

Dipp:

1 knippe koriander
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 liter naturell yoghurt 

Gör så här:

1 Strimla kycklingen i tjocka skivor. Salta, peppra och bryn runt om i olja. Ställ åt sidan.

2 Skiva löken tunt och bryn i olja tills den är mjuk och gyllene. Detta tar ca 10 minuter. Tillsätt bönorna och riv över vitlöken. Låt allt steka 1 minut, lägg sedan i kycklingen.

3 Häll i currypulver och låt det 
puttra på låg värme.

4 Hacka tomat, rödlök och koriander fint. Blanda allt i en skål, pressa över limejuice och lite riven vitlök efter smak. Smaka av med salt. 
Blanda i riset.

5 Blanda koriander, salt och 
olja i en mixer till en pesto. Blanda peston med yoghurten och lägg 
upp i en skål.

6 Servera kyckling- och bönröran i tortillabröd tillsammans med ris, tärnad avokado och isbergssallat, med dippsåsen vid sidan av. 


Dela på Facebook
Tweeta