Kings dryckesexpert: Våga vidga vin-vyerna!

Ibland krävs det en rotation i boxbuketten.

Daniella Illerbrand  |  Publicerad 2020-12-24 10:35  |  Lästid: 2 minuter

Vi är ofta vanemänniskor när det kommer till mat och dryck, men om du tidigare bara har valt de säkra korten på vinhyllorna så är det nu dags att se dig om efter något som är lite mer exotiskt. Vidga dina vinvyer, så att säga. Druvor som chardonnay, pinot noir, cabernet sauvignon och merlot  (även om Miles i filmen Sideways aldrig skulle dricka just merlot) tillhör de vanligaste och mest konsumerade druvorna i landet, tillsammans med sauvignon blanc och riesling.

Men det finns ju så mycket fler druvor att upptäcka. Druvor som ofta representerar ett land eller ett område på bästa sätt, då de har växt där sedan urminnes tider. Har du till exempel hört talas om mencia, treixa­dura eller aglianico? Om inte så är det dags nu!

Daniella Illerbrand är Kings dryckesexpert. Hon är utbildad sommelier och har erfarenhet från krogar som Aquavit i New York och Mathias Dahlgren i Stockholm. I dag driver hon eget bolag och delar sin tid mellan Paris och Stockholm.

Coto de Gomariz, 2016

”Främst gjord på druvan med det svåruttalade namnet treixadura, som vanligtvis återfinns i vinho verde från Portugal. Här i samspel med ett antal druvor som alla är lika svåra att uttala. Gott är det oavsett!”

Nr 92237,  Spanien, 179 kr.

Argyros, Assyrtiko, 2016

”Från grekiska ön San­torini kommer vita druvan assyrtiko, och vinerna kännetecknas av att vara torra, friska och med balanserad syra.”

Nr 72570, Grekland, 199 kr.

Taurasi, Feudi di San Gregorio, 2014

”Här är det druvan aglianico som står för showen, känd för att vara en av Italiens främsta druvor. Härligt komplext vin med stor fruktighet.”

Nr 6282, Italien, 219 kr

Guímaro, Finca Meixeman, 2017

”Här är det druvan mencia som står för merparten av innehållet. Druvan växer naturligt bara i Spanien och Portugal. Smakrikt och örtigt.”

Nr 92593, Spanien, 279 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-04 09:46