KINGS DRYCKESSKOLA: dekantera mera

Redaktionen  |  Publicerad 2009-07-24 06:09  |  Lästid: < 1 minuter
Kings vinexpert Philip Grufman ger dig två enkla knep som ger vinet den fräschör det förtjänar.
Dekantering
Ett lagrat vin kan ha en fällning, eller bottensats, i flaskan. Denna bör avlägsnas före förtäring, vilket kallas att dekantera. Häll försiktigt över vinet på karaff, jämnt och långsamt. Innehåller vinet mycket fällning kan du filtrera det genom ett kaffefilter. Fällningen är inte farlig och smakar endast vin, men är inte en behaglig upplevelse i munnen eller i glaset. Tänk på att flaskan måste stå i några dygn för att fällningen ska hinna lägga sig på botten innan du dekanterar.
Luftning
Mer eller mindre samtliga viner mår bra av att luftas, och när vinet kommer i kontakt med syre utveklas det i de flesta fall till det bättre. Häll över vinet i en karaff för att sedan hälla tillbaka det i flaskan igen. Det räcker inte att du bara drar ur korken, då kommer en alldeles för liten del av vinet att exponeras mot luften.
Bild 429788 

Månadens vinexpert är Philip Grufman, sommelier på PrimeWine.

Bild 429789
Rätt smak kräver god framförhållning. Låt flaskan stå upprätt i några dygn innan du dekanterar vinet.

Av: Gustaf Oscarson

Dela på Facebook
Tweeta